Indisk valgkamp på Cebit

Indisk valgkamp på Cebit

CEBIT: Delsstatspresident Om Prakash Chautale i Haryana valgte it-messe framfor indisk valgkamp.
-- Legg merke til at jeg er her på Cebit nå midt under valgkampen i India. Det viser hvor viktig it er for delstaten Haryana, sa Om Prakash Chautale til Computerworld og en håndfull andre journalister på en pressekonferanse torsdag.

Haryana er med sine 21 millioner innbyggere en liten delstat i India. Men med beliggenhet like i nærheten av Indias hovedstad Dehli, tar delstaten mål av seg til å spille en viktig rolle i Indias it-utvikling. Ministerpresident Om Prakash Chautale er øverste politiske leder av Haryana.

I løpet av få år har Haryana klart å komme opp i en årlig it-eksport på 8,5 milliarder kroner. Det utgjør nærmere en tiendedel av India samlede it-relaterte eksport på 90 milliarder kroner. Tross det relativt lave innbyggertallet ligger Haryana dermed på tredjeplass på den indiske oversikten over delstaters it-eksport.

Det meste av it-virksomheten i Haryana dreier seg om programvareutvikling og såkalt Business Process Outsourcing (BPO). Microsoft, Oracle og GE Capital er blant selskapene som er etablert i Haryana. Nylig var Sverige statsminister Göran Persson på besøk i Haryana for å markere åpningen av Ericssons indiske hovedkontor.

-- Vi beveger oss oppover i verdikjeden. Fra å drive med enkel bokføring kan vi nå ta på oss oppdrag innen forskning og utvikling, sa delstatspresidenten samtidig med at gjentok hvor spesielt det er at han besøker Cebit midt under den pågående lokal-valgkampen.

Alle barn i Haryana får it-undervisning fra og med sjette klasse. Og et storstilt program er satt igang for å innføre eGovernment, altså utstrakt bruk av it i statsforvaltningen. 65 prosent av offentlige etater er "datafisert".

-- Haryanas it-strategi er oversatt til tysk. Det sier litt om hvor ekspansivt vi tenker, understrekte Chautale.

Delstatspresidentens ambisiøse mål er å gjøre Haryana til Indias viktigste it-stat med en it-eksport på 500 milliarder kroner i 2008. Beløpet høres utrolig høyt ut og bare tiden vil vise om planene er annet enn indisk valgflesk.

Men at India i løpet av en femårs-periode kommer til å spille en stadig viktigere rolle i it-bransjen, er det liten tvil om.