10 ting vi hater med bærbare datamaskiner

10 ting vi hater med bærbare datamaskiner

De er for små, de er for store, de stjeles og får lett skader. Ja visst kan bærbare datamaskiner være praktiske, men for it-avdelingen er de ofte et mareritt.

Bærbare datamaskiner har utvilsomt endret måten mange mennesker arbeider på, og det kan være vanskelig for folk på farten å forestille seg et liv uten dem. Men for it-avdelingen kan de fort bli et mareritt grunnet uforsiktige brukere og nettverkssikkerhet

For noen er løsningen å outsource hele supportstyret. Andre biter tennene sammen og prøver å ikke ta all hatmailen fra brukerne personlig.

Beklageligvis for it-avdelingen vokser salget av bærbare datamaskiner til bedrifter så raskt at det ifølge analyseselskapet IDC vil gå forbi salget av stasjonære i løpet av neste år. Dette innebærer altså at millioner på millioner av enheter vil trenge it-avdelingens omsorg verden over.

Her presenterer vi i tilfeldig rekkefølge ti ting it-avdelingen hater mest med bærbare datamaskiner:

1. Batterilevetiden er fortsatt ubrukelig

Dette har lenge vært den bærbare datamaskinens akilleshæl. Selv om nyere maskiner kan ha en batteritid på fire timer, er dette på langt nær nok til å gjøre brukeren og it-avdelingen fornøyd.

2. Bærbare datamaskiner får juling og går i stykker

En høyst uformell undersøkelse gjennomført av amerikanske Computerworld viser at bærbare datamaskiner får mest juling på fly. Fyren foran deg lener seg bakover og moser maskinen i samme slengen. Eventuelt velter kaffekoppen over maskinen. Ellers havner den i bagasjen og får skjermen knust.

3. De er vanskelig å reparere og de dør unge

Bærbare datamaskiner holder i gjennomsnitt i tre til fire år, i motsetning til en stasjonære som ifølge IDC varer i fire til fem år. Det betyr ikke at alle bærbare lever i minst tre år. Langt ifra. Dessuten er disse maskinene mye vanskeligere for it-avdelingen å reparere og oppgradere. Hovedkortet er som regel det første som ryker. Deretter følger harddisker og småtteri som skjermhenglser.

4. De forsvinner

Jo mindre og hendigere en datamaskin er, jo lettere er det å miste den. For eksempel glemme den igjen i taxien, på flyet eller på konferansen. Dyrt for it-avdelingen og kjipt for personen som mister verdifulle dokumenter.

5. De er vanskelige å sikre, både digitalt og fysisk

Bærbare datamaskinen mer sårbare for tyveri enn stasjonære pc-er noensinne kommer til å bli, enten de blir hacket gjennom en usikker wi-fi-forbindelse eller stjålet fra toalettet på flyplassen.

6. Sikkerhetstiltakene driver brukeren til vanvidd

”Hvorfor kan jeg ikke koble meg på??”, utbryter stadig brukeren av en bærbar pc. Mellom passord, skjermlåser og kompliserte VPN-prosedyrer er det ikke alltid lett for brukeren å komme seg på nett hvor som helst, som jo ofte kreves for å kunne gjøre jobben.

7. Wi-Fi er fortsatt ville vesten

Utfordringen med å løpende konfigurere bærbare maskiner for trådløs tilkobling er trolig det største marerittet for it-avdelingen. Hvilken maskinvare skal brukes? Skal det krypteres eller settes opp VPN? Og i så fall under hvilke omstendigheter? Og hva med ansatte med egne rutere og hjemmekontor? Det hjelper heller ikke at trådløs teknologi er ytterst vrient for mennesker med begrenset it-kompetanse.

8. Bærbare gjør brukere utålmodige

I tv-reklamer og filmer fra Hollywood bruker folk bærbare til hva som helst hvor som helst, og med den største selvfølgelighet. Dette gjør at reelle brukere vil ha sin trådløse oppkobling, og de vil ha den NÅ! Og når it-avdelingen ikke kan fikse det på flekken blir det spetakkel.

9. De er for store eller for små

Halvparten av brukerne klager over at maskinen er for stor og at de ikke orker å slepe rundt på den. Den andre halvparten mener at maskinen er for liten, og at det ikke går an å skrive på den. Ellers er de fornøyd med vekt og tastatur, men skjermen er for liten. Det er vanskelig å finne en mellomting som passer alle.

10. Programvaren funker rett og slett ikke like bra

Brukerne vil ha samme kraft, hastighet og avanserte applikasjoner som en stasjonær maskin kan tilby, pakket inn i en enhet som er lett å bære på og som har lang batterilevetid. Men faktum er at tunge applikasjoner rett og slett ikke kjører like bra på en bærbar. Spesielt hvis man skal jobbe med flere store programmer samtidig.

Les om:

Infrastruktur