Alt du må vite om Thunderbolt

Alt du må vite om Thunderbolt

Thunderbolt lar deg overføre en helaftens HD-film på 30 sekunder. Hva er egentlig Thunderbolt?

Thunderbolt ble lansert denne uka. Det er Intel som står bak teknologien, men den er utviklet i tett samarbeid med Apple.

Apple var da også førstemann ut med nye pc-er basert på den nye teknologien, med oppgradering av hele MacBook Pro-serien av bærbare Mac-er 24. februar.

LES OGSÅ:

Døgngående batteri fra Lenovo

Sentrale leverandører av tilbehørsprodukter innenfor lagring og ikke minst digital lyd og video har kunngjort sin støtte til Thunderbolt, og da er det rimelig å tro at andre sentrale pc-produsenter snart vil følge etter og lansere pc-er med Thunderbolt-tilkobling.

Hva er Thunderbolt?

Men hva er egentlig Thunderbolt? Den korte og enkle forklaringen er at Thunderbolt er en ny teknologi for å knytte sammen tilbehør til pc-er og som kombinerer data, video, lyd og elektrisk strøm i én og samme forbindelse.

LES OGSÅ:

Derfor velger du vannkjøling

Det i seg selv er ikke noe nytt – slike løsninger har vi også hatt tidligere. Men Thunderbolt byr på en kombinasjon av høy hastighet, fleksibilitet, kompatibilitet med andre standarder og lav pris som vi ikke har hatt maken til i pc-industrien til nå.

Thunderbolt er helt nytt, men har vært under utvikling en god stund. Hvis du tidligere har støtt på ordet «Light Peak», er det den samme teknologien vi snakker om. Databransjen elsker å bruke kodeord om produkter og teknologier som ennå er i utviklingsfasen, og Intel er kjent som en av verdens største kodeord-generatorer, så det er ikke rart at selskapet fant på noe lurt her også. Nå når den ferdige Light Peak-teknologien er lansert, snakker vi imidlertid om Thunderbolt.

Både kodeordet og det endelig navnet henspiller på lyn og torden, og kjennere vil vite at Thunderbolt både er betegnelsen på lynsymbolet i Harry Potters panne og på heksestaven som han kan fly med.

Raskt

Intel er ivrig etter å få frem budskapet om at Thunderbolt-overføringer er raske. Et av eksemplene er at det vil ta bare litt over 10 minutter å sikkerhetskopiere en MP3-musikksamling som du ville brukt over ett år på å spille av.

Thunderbolt byr på to kanaler med en overføringshastighet på 10 gigabit per sekund (Gbps) per port. Løsningen er basert på en dobbeltprotokoll som forener høyhastighetsprotokollen PCI Express og DisplayPort, som i utgangspunktet er en standard for overføring av lyd- og video-signaler.

Thunderbolt kan kjedekoble inntil seks enheter, og i teorien skal det være mulig å kjøre full overføringshastighet uten at noen av enhetene skaper forsinkelse i kjeden, ettersom Thunderbolt er utviklet slik at hastigheten til de enkelte tilkoblede enhetene ikke skal påvirke selve overføringshastigheten i Thunderbolt-kanalene. I hvilken grad dette vil skje i praksis, gjenstår å se. Macworld.com spår at overføringshastigheten normalt vil ligge på gjennomsnittlig åtte gigabit per sekund.

Uansett er dette mye raskere enn både USB 3.0 og FireWire 800. På den andre siden vil tilkoblede enheter som støtter en av disse standardene, ikke bli raskere via en Thunderbolt-tilkobling.

Også med optiske kabler

En Thunderbolt-oppkobling vil normalt være basert på vanlige strømførende kabler, men kan også bestå av lysførende optiske kabler. Optisk kabling er imidlertid dyrt og vil trolig helst blir brukt i kabellengder på over tre meter.

Hver Thunderbolt-kontakt gir opptil 10 Watt med strømforsyning til tilkoblede enheter.

Datapakke-strømmer i en Thunderbolt-oppkobling går begge veier samtidig over én enkelt kabel, og Intel lover at Thunderbolt skal være ekte «plug & play» uten kompliserte sammenkoblinger.

En av de viktige fordelene med Thunderbolt er at kablene er tynne og kontaktene er små Mini DisplayPort-kontakter. Dermed kan kablingen benyttes også på de minste og tynneste bærbare pc-ene som finnes på markedet.

Derfor er det all grunn til å regne med at Thunderbolt vil bli implementert på neste generasjon av de supertynne MacBook Air-maskinene og tilsvarende pc-er i Windows-verdenen. Intel sier da også selv at selskapet tror Thunderbolt vil gjøre ingeniørene i stand til å designe tynnere og lettere bærbare pc-er enn vi har i dag.

Alt i ett

I det hele tatt er en av de viktigste fordelene med Thunderbolt i tillegg til hastigheten at man kan kjøre både data, video, lyd og strøm gjennom en og samme kabel, og at man dermed bare trenger én kabel ut fra pc-en for å koble til mange enheter. Men Thunderbolt vil vel å merke ikke gi nok strøm til en stor pc-skjerm, som fortsatt må ha sin egen strømkabel.

Et kjernepunkt er samspillet med andre kommunikasjonsløsninger. Ved hjelp av adaptere som baserer seg på PCI Express-kontrollere skal det være lett for utstyrsprodusenter å lage koblinger for Gigabit Ethernet, FireWire, eSATA og usb.

Merk at det kan komme til å ta noe tid før det kommer adaptere for disse standardene til Thunderbolt, og noen av de første Thunderbolt-diskene som er kunngjort nå, kommer ikke på markedet før nærmere sommeren.

Thunderbolt-produkter trenger en kontrollerbrikke fra Intel for å fungere. Kontrolleren sørger for å svitsje mellom to forskjellige kommunikasjonsprotokoller over én kabel. Intel gjør denne kontrollerbrikken tilgjengelig for alle aktører i bransjen.

Begrepene

Thunderbolt kan altså samkjøre en rekke kommunikasjonsstandarder og -protokoller. Her er en kort forklaring på begrepene:

PCI Express: Forkortelse for Peripheral Component Interconnect Express. Sørger for kommunikasjonen mellom mange av komponentene inne i en pc, blant annet mellom hovedkortet og enheter montert på hovedkortet. En punkt-til-punkt-basert seriekobling som i sin tid erstattet parallell-busser i pc-ene. Standarden så dagens lys i 2003 og blitt betydelig videreutviklet siden den gang.

LES OGSÅ:

Slik får du raskere pc

FireWire er Apples navn på et høyhastighets seriegrensesnitt som også er kjent som IEEE 1394-grensesnittet. Sony kaller det i.Link og Texas Instrument bruker betegnelsen Lynx. FireWire har overtatt mye av rollen til det gamle SCSI-grensesnittet og har særlig vært brukt til overføring av videosignaler fra kamera til pc og annet redigeringsutstyr. Standarden så dagens lys i 1995 etter å ha vært under utvikling i nesten 10 år.

sATA står for Serial Advanced Technology Attachment og er et grensesnitt som brukes til forbinde lagringsmedier med pc-en. Dette er en serie-basert kablingsteknologi som erstattet den tidligere parallelle ATA-tilkoblingen. Dermed kunne upraktiske parallellkabler med mange kontaktpunkter byttes ut med enkle seriekabler.

Gigabit Ethernet: Ethernet har vært den mest brukte protokollen for kablet nettverk helt siden 1970-tallet. Hastigheten på Ethernet-kommunikasjonen har økt mye siden den gang, og med 1000 megabit per sekund snakker vi altså om Gigabit Ethernet.

USB er forkortelse for Universal Serial Bus og er den mest utbredte kommunikasjonsformen mellom en pc og eksternt tilbehør som tastatur, mus, digitalkamera, skrivere, disker, spillkonsoller og mye annet. USB 3.0-protokollen kom sent i 2008 med teoretisk overføringskapasitet på opptil fem gigabit per sekund og begynner nå å få innpass hos diskprodusentene og andre.

DisplayPort er en protokoll for overføring av video og lyd mellom pc og skjerm, og er ment å skulle erstatte de gamle VGA- og DVI-kontaktene. Apple har lagd sin egen variant av DisplayPort-kontakten kalt Mini DisplayPort, som kan brukes kostnadsfritt av andre produsenter på lisens fra Apple. På de nyeste Mac-ene som ble lansert samtidig med Thunderbolt, er det egentlig ikke lenger noen Mini DisplayPort-kontakt, bare en Thunderbolt-kontakt, men denne er identisk med Mini DisplayPort, så har du en skjerm med Mini DisplayPort-kontakt, kobles den direkte til Thunderbolt-kontakten. DisplayPort-standarden støtter kopibeskyttelse og kryptering for overføring av opphavsbeskyttet innhold.

Les mer om Thunderbolt hos Intel .

Les om:

Infrastruktur