Apple skaper iPad-dilemma

Apple skaper iPad-dilemma

Apple har lansert MacBook Air, en krysning mellom MacBook og iPad. Men hva skal du velge?

Det er nettopp valges kvaler Apple nå har skapt. Apple har tatt sin minste og letteste bærbare pc, MacBook Air, som ble lansert i 2008, redesignet maskinen og lagt inn en del av teknologien som brukes i iPad. Blant annet flashminne i stedet for disk, slik at maskinen starter omtrent uten ventetid, akkurat som iPad.

Apple-sjefen var full av lovord om de nye bærbare Mac-ene, som er tynnere, lettere og har bedre batteritid enn før.

MacBook Air kommer nå i to modeller, og to maskinene er utstyrt med henholdsvis en 13,3- og en 11,6-tommer skjerm. Maskinen måler 1,7 centimeter på det tykkeste og bare 0,3 centimenter på det tynneste. Vekten er presset helt ned til 1,32 og 1,06 kilo.

Ingen harddisk

Det mest oppsiktsvekkende med MacBook Air er altså at den kommer uten harddisk. I stedet har Apple valgt å bruke såkalt flashminne, hvor minnebrikkene er integrert rett i hovedkortet. Samme type lagring finner vi i iPhone og iPad. Dette gir mer plass til andre komponenter, og har i tillegg en rekke andre fordeler, ifølge Apple.

- Vi tror at dette er fremtiden til bærbare datamaskiner, sa Jobs under presentasjonen.

Fordi maskinen bruker flashminne har den fått en ny, iOS-liknende funksjon kalt "instant-on", kvikk-start, som gjør det mulig å starte opp maskinen omtrent på et blunk. Akkurat som med iPad og iPhone. iOS er navnet på operativsystemet i iPad og iPhone, basert på operativsystemet til Mac-ene, Mac OS X.

Lagringskapasiteten på Air-maskinen går fra 64 gigabyte til 256 gigabyte.

30 dager standby

Ved å fjerne harddisken har Apple kunnet bruke mer plass til et større batteri. På en full oppladning kan 13,3-tommeren holde det gående i syv timer, og 11,6-tommeren i fem timer. Begge er i stand til å klare 30 dagers standby innen batteriet går tomt for strøm.

Fordi den er så tynn, har MacBook Air har fått en helt ny aluminium unibody-design, som betyr at maskinen er frest ut av en aluminiumsblokk, noe som skal gjøre maskinen lett, men solid. Det samme er tilfelle med de større bærbare Mac-ene.

I motsetning til vanlige MacBook Pro,har ikke skjermen en svart glasskant - alt er nå aluminium. Dette for at maskinen skal være lettere. Tastaturet og glasstyreflaten med multitouch-støtte er de samme som vi finner i MacBook Pro - ifølge Steve Jobs er dette deler av maskinen man ikke ønsker å ofre størrelsen på.

Maskinen kommer ellers med en Intel Core 2 Duo-prosessor og Nvidia Geforce 320M-grafikkort – noe som gir mer datakraft enn i envanlig tavle-pc, som for eksempel iPad.

Perfekt reisefølge?

MacBook Air er egentlig hverken en MacBook eller en iPad, men den fyller tomrommet mellom de to enhetene. En maskin for den som er ute etter iPad-ens bærbarhet, men som samtidig er helt avhengig av et fysisk tastatur og mer datakraft enn iPad-en byr på.

iPad-en er utvilsomt den perfekte sofamaskinen, men egner seg kanskje ikke så godt hvis man er ute på reise og skal gjøre litt jobbing utover det å sjekke e-post og surfe på nettet.

MacBook Air har tidligere vært forholdsvis dyr, samtidig som ytelsen har vært litt svak. Derfor har den store suksessen har uteblitt. Den nye MacBook Air er drastisk forbedret, og inngangsbilletten til Air-familien er lavere enn før.

Nye MacBook Air er fortsatt dyrere enn mange sammenlignbare bærbare pc-er på markedet, for eksempel Acer Timeline- og Asus UL-serie, som er både billigere og raskere. Samtidig er disse både tykkere og større enn Apples maskin.

iPad-inspirert Mac-operativsystem

I fremtiden ønsker Apple å bringe mer av iOS til Mac, ikke bare når det gjelder maskinvare, men også operativsystemet. Neste versjon av Mac OS X, kalt Lion, får støtte for både multitouch og en egen App Store for nedlasting av programvare også til Mac, ikke bare til iPhone og iPad. Operativsystemet slippes sommeren 2011.

Infrastruktur