Asus stjeler Mac-design

Asus stjeler Mac-design

Ny minibærbar fra Asus er mistenkelig lik Macbook Air. Se våre bilder av original og kopi.

Eee 1008HA ble lansert på CeBIT-messen denne uken som luksusutgaven av minibærbare fra Asus. Den er særlig myntet på designbevisste kunder.

Spesifikasjoner, pris og lanseringsdato er ennå hemmelig, men bildene viser en stilig, liten bærbar pc som er utrolig lik Apples MacBook Air, som er så tynn at den får plass i en manillakonvolutt.

Den største forskjellen på utseendet er at Asus Eee 1008HA har fått sort ramme rundt skjermen, slik alle nye bærbare Mac-ene også har fått, med foreløpig unntak for nettopp MacBook Air.

Ideer fra Apple

Nok en gang går altså pc-bransjen til Apple for å hente ideer og inspirasjon når design settes på dagsorden.

Tross likhetene i utseende er det likevel viktige forskjeller på de to datamaskinene. I tillegg til at de hører hjemme i hver sin verden, i henholdsvis Windows- og Mac-verdenen, vil det være himmelvid forskjell på prisen.

Billigste MacBook Air koster 15 290 kroner. Asus Eee 1008HA kan bli mer enn 10 000 kroner billigere.

Tynn

Akkurat som MacBook Air får også Eee 1008HA plass i en manillakonvolutt. Grunnen til at dette hyppig trekkes frem i omtaler av MacBook Air, var at Apple hadde «gjemt» maskinen i en slik konvolutt på scenen da MacBook Air ble lansert i januar 2008.

MacBook Air er 1,94 cm tykk, men på den ene siden er tykkelsen bare 0,4 cm, noe som gjør at den glir svært lett ned i en konvolutt – eller en dokumentmappe.

Asus Eee 1008HA ser ut til å være omtrent like tynn, og den er dessuten lettere enn MacBook Air, cirka 1,1 kg mot Apple-maskinens 1,36 kg.

Liten skjerm

Den nye Asus-maskinen vil markedsføres som toppmodellen blant selskapets minibærbare pc-er. Etter hva vi erfarer, er skjermstørrelsen 10 tommer. Her avviker maskinen designmessig betydelig fra MacBook Air, som har skjerm på 13,3 tommer. Nettopp skjermstørrelsen på de minibærbare pc-ene er Apple-ledelsens viktigste argument mot minibærbar-konseptet.

Mindre tastatur

Ellers har tastaturet på Asus-maskinen en størrelse som tilsvarer 92 prosent av «normal tastaturstørrelse». Små og ubekvemme tastaturer er et annet Apple-argument mot minibærbare.

Om Asus-maskinen kan det ellers nevnes at den trolig får opsjon for innebygd 3G-modem. Ifølge PC World Danmark vil den få Intel Atom-prosessor, én gigabyte internminne og 160 GB disk eller SSD-lagringsenhet.

MacBook Air leveres til sammenligning enten med 120 GB disk eller 128 GB SSD.

Infrastruktur