Bærbar fornyelse

Bærbar fornyelse

Vista, her kommer vi. De nye bærbare pc-ene er tilrettelagt for Microsofts nyeste operativsystem, med brede skjermer og et bredere utvalg trådløs tilkobling.

- Det er en kraftig tilvekst på mobilitet, sier Jan Östling, teknologispesialist i Intel.

Skal vi tro Jan Östling er 58 prosent av alle solgte pc-er i Norden bærbare. Siste kvartal i 2006 viste dessuten en betydelig høyere prosentantall for bærbare pc-er i Norge, rundt 75 prosent. Og veksten synes ikke å stoppe.

Når de nye bærbare pc-ene flommer over markedet til høsten, vil brukere forstå at det er et generasjonsskifte på gang. En økning på ytterligere fem prosent til fordel for bærbare bør være enkelt.

LES OGSÅ: Her er fremtidens pc-er

- Det går bra for Lenovo i Norge med en vekst på 34 prosent. Greenpeace setter Lenovo på topp i sin guide for grønnere elektronikk, sier Hanne Klausen, daglig leder i Lenovo.

Fire faktorer

Lanseringen av Santa Rosa, fjerde generasjon Centrino for bærbare pc-er, vil trolig skape større interesse for Microsofts nyeste brukermiljø Vista.

- Det er fire faktorer som påvirker bærbare pc-er. Det er tilkoblingsevne, batteritid, ytelse og formfaktor. Vi adresserer alle. Og så innfører vi en femte, evnen til å administrere fjerntilkoblede bærbare, fremholder Jan Östling.

- Med hensyn til formfaktor benytter alle våre nye bærbare bredformatskjerm, sier Stian Trosby, produktsjef for bærbare pc-er i Hewlett-Packard.

Hewlett-Packard (HP) har derfor innført tre modellgrupper avhengig av ytelse, 2000, 6000 og 8000. En bokstav etter nummereringen antyder utstyrsnivået.

S betyr standard, en trådløs skrivemaskin. B betyr Business som gir bedre sikkerhet. P antyder profesjonell som tilsier at disse maskinene benytter Centrino Pro, hvor Pro er Intels teknologi for fjernadministrasjon. W betyr Workstation som benytter HDMI (High Definition Multimedia Interface).

Raskere

Vistas funksjonalitet setter krav til pc-ene. Derfor har både AMD og Intel forbedret elektronikken. Konkurransen mellom dem resulterer i raskere teknologiutvikling.

Både bedre ytelse og mindre strømforbruk, på grunn av 65 nanometer produksjonsteknologi, vil bli satt pris på. Både AMDs alternativ M690 X2, og Intels Santa Rosa benytter 65 nanometer. Dell og HP leverer begge konkurrerende bærbare med AMDs M690.

- Fordelen med Santa Rosa er økt ytelse via raskere minne på grunn av 800 MHz buss og bedre grafikk via Intels integrerte grafikkteknologi med opptil 358 MB minne, sier David Hall, produktsjef for bærbare pc-er i Dell.

Lengere batterilevetid på opptil seks timer på den nye Latitude D630 er ifølge Dell en markant forbedring i forhold til D20.

- Microsoft Aero Glass spiser mer strøm enn vi setter pris på, fremhever Stian Trosby i HP.

Aero er det besnærende grafikkmiljøet på Vista med gjennomskinnelige vinduer. Aero Glass er den mest grafikkintensive versjonen.

Grafikk

Grafikk er derfor en viktig funksjon i Centrino. Intel har laget en egen versjon som inngår i styringslogikken. På arbeidsstasjoner benyttes egen grafikk.

LES OGSÅ: Bærbar for tøffinger

- I vår bærbare arbeidsstasjon Celsius H250 er grafikkytelsen doblet i forhold til den tidligere H240, sier Jarle Bjørn Hansen, forretningsutvikler i Fujitsu Siemens.

Det er et eget grafikkort fra NVIDIA med dedikert minne som skaper grunnlaget.

- Vi gjør de bærbare enda mer robuste. I vår nye T61 legger vi en magnesiumplate i skjermen for å beskytte den bedre mot støt, sier Linda Fjære, produktsjef for bærbare pc-er i Lenovo.

Konsekvensen er at antennene for trådløs tilkobling må legges utenpå. Nytt er trådløs tilkobling i henhold til den kommende standarden 802.11n.

Tett med Telenor

Nytt for Lenovo er et tett samarbeid med Telenor om bruk av kort for trådløs tilkobling til nettet via tredje generasjon mobilteknologi. Telenor har 115 millioner mobilkunder hvorav mange er potensielle brukere av 3G-kort på pc.

- Vi begynner i Norge med Lenovos pc-er med innebygget sim-kort godkjent av Telenor. Siden vil Lenovo kunne levere disse i alle landene hvor Telenor har mobilnett, sier Jon Lyng-Jørgensen, markedsføringsansvarlig i Telenor Business.

Det er høyere hastighet som er målet. I første omgang bygger Telenor ut HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), men foreløpig er ikke forbedringen lansert. Men nettet åpnes i år ifølge Lyng-Jørgensen som ønsker å kalle tilbudet mobilt bredbånd.

Tilsvarende bruk av 3G-kort gjelder for Fujitsu Siemens sine bærbare på det norske markedet.

- Vi jobber også tett med Telenor på 3G, sier Stian Trosby.

Alle konkurrentenes pc-er benytter Intels 802.11n for tikobling i trådløse soner. Selv om denne standarden først blir godkjent i 2009, tror ikke Intel at elektronikken vil bli endret, bare styringsprogramvaren.

De letteste

Mest spennende er kanskje de aller letteste bærbare pc-ene på rundt 1,3 kilo. HP har lansert sin Compaq 2510p. Lenovo vil lansere sin Thinkpad X61 i slutten av måneden. Det er en lite strømkrevende utgave av Intel Core 2 Duo som vil drive disse.

LES OGSÅ: Mobilitet øker sikkerheten

- Ingen vil se forskjell på en Thinkpad X61 og en X60. De ser like ut. Det blir derfor ingen misunnelse blant ansatte, hevder Hanne Klausen.

Fujitsu Siemens som har vært toneangivende på lette bærbare med sine Lifebook P og Q, vil foreløpig vente med Santa Rosa på disse.

Infrastruktur