Bærbar-rush til skolestart

Bærbar-rush til skolestart

De toneangivende leverandørene kappes om å tilby nye fristelser til studiestart.

- I USA har de nettopp passert mer enn femti prosent bærbare. I Norge er det minst 70 prosent, men fortsatt er det firmaer som foretrekker stasjonære, sier Jarle Bjørn Hansen, produktansvarlig for forretningspc-er i Fujitsu Siemens.

Fujitsu Siemens Computers (FSC) grupperer de bærbare i tre; de enkle med en pris på inntil 7000 kroner, de greie priset inntil 13000 kroner, og de universelle med en pris på 10 – 25000 kroner.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar pc

De to første grupperingene, Esprimo, er pc-er designet for det europeiske markedet, den siste, Lifebook, er modeller utviklet av Fujitsu i Japan for hele verden. Totalt har FSC en av de mest omfattene produkttilbudene.

De letteste pc-ene bruker 16 volts strømforsyning, de største 20 volt. Eksisterende 16 volt strømforsyninger kan fortsatt brukes, tilsvarende for 20 volt.

- Vi har syv produkter på inntil to kilo, fem inntil tre. Vi har ikke tro på veldig tunge bærbare. Derfor tilbyr vi ikke pc-er med 17-tommers skjerm, påpeker Jarle Bjørn Hansen.

Store

Dell har lenge tilbudt Inspiron med 17-tommer for avanserte hjemmebrukere som er glad i laste ned videoer. Men vekt og dårlig med vesker har fått flere til å vurdere valget.

Hewlett-Packard (HP) derimot, har lansert en ny stor bærbar, Elitebook 8730w. 3,2 kilo, 17-tommers skjerm, fire kjerners prosessor med inntil 8 GB minne, Nvidia grafikk med 1 GB minne og en skjerm med 16 millioner fargenyanser. Pris på 17 – 25 000 kroner.

Lenovo har forbedret sin Thinkpad W700 med 17 tommers skjerm med ny prosessor på 2,53 GHz med fire kjerner.

Under kiloen

FSC som tidlig tilbød lette bærbare, synes mer å være opptatt av pc-er på rundt to kilo, det vil si fra 1,7 – 2,2.

Dell derimot, har tenkt å markere seg med Latitude E4200. De har hevet ut dvd-drevet og platelageret og satt inn et elektronikklager, 32 eller 64 GB, vekt 992 gram, mange forskjellige farger, deriblant rosa.

- Vi har løftet alle våre bærbare pc-er til Intels seneste teknologi, med unntak av de mest prisgunstige. Tredje generasjons mobilteknologi tilbys fordi våre bærbare er blitt sertifisert i Sverige av Telia, fortsetter Jarle Bjørn Hansen.

Esprimo er utviklet og designet i Europa for å få prisen ned. Karakteristika er vinkler på 135 grader. På pc-ene sitter det en miljø-knapp som kan benyttes for å forhåndsdefinere strømreduserende funksjoner.

- Ved bruk av miljøknappen er det mulig å spare ti prosent energi, hevder Hansen.

Nytt hos de fleste er bruk av Intels administrasjonsteknologi Vpro som har vært på stasjonære i mer en enn ett år. Det gjør at it-fagfolk kan overta og rette opp i pc-en selv om den er slått av selv og tilkoblet på et trådløst nett. Sistnevnte har vært en utfordring.

Militær

- Vi er den første som møter militærstandarden i USA for mer robuste pc-er, hevder Stian Trosby, ansvarlig for HPs forretningspc-er.

Det er kabinettet til de bærbare Elitebook pc-ene som har blitt mer robust med magnesiumramme og aluminiumdeksler. Fly-design har vært HPs inspirasjon.

Fuktighet, stivhet og temperatur er noen av kravene fra det militæret. For forretningsfolk som tar med seg pc-en over alt, er et robust kabinett en velsignelse.

- Vi har en versjon av Latitude E6400 som svarer til militærets krav, sier David Hall, produktsjef for pc-er i Dell.

For de som ikke er så kravstore vil HP fortsatt tilby de bærbare HP Compaq som faller noe rimeligere.

Unik

Hvor HP er unik er på den lille HP 2133 Mini-Note med 8,9 tommers skjerm, tastatur på 92 prosent av standard, vekt på 1,3 kilo og en pris på 4000 kroner.

En rekke konkurrenter har tidligere prøvd seg med små pc-er uten å lykkes. Det skyldes først og fremst prisen.

- Vi har sett at de skikkelig bærbare pc-ene er i ferd med å skape et nytt marked i stedet for å ødelegge for annet pc-salg, sa Mark Hurd administrerende direktør i HP på presentasjonen av resultatet for tredje kvartal denne uken.

De veldig lette kjøpes ifølge Hurd av folk som vil ha ekstra pc-er og av folk som ikke har kjøpt pc før.

FSC tilbyr fire alternative notat-blokk-pc-er for bruk av penn på skjermen. Slike pc-er har et stort potensial, men har ikke blitt noen suksess. FSC har imidlertid tiltro til skolene, hvor en modell skal tilbys til rundt 9000 kroner.

For å svare HP introduserer Dell syv bærbare. I tillegg til den lette E4200 er det E4300 på 1,5 kilo, E6400 på 2 kilo, E6500 på 2,34 kilo og de enklere E5400 og E5500. De sistnevnte har ikke maksimal skjermoppløsning, mindre platelager og maksimalt 4 GB platelager.

Infrastruktur