Celeron på Athlon 64-nivå

Celeron på Athlon 64-nivå

De kommende billigprosessorene fra Intel er så kraftige at de kan hamle opp med AMDs Athlon 64-prosessorer.

Selv om Intel valgte å stoppe utviklingen av nye Pentium-prosessorer med en kjerne, vil det fortsatt komme enkeltkjerneprosessorer til rimelige pc-er.

LES OGSÅ: Ny ekstremprosessor fra Intel

Nå har Conroe-L-kjernen, som var beregnet for bruk i enkle Pentium-prosessorer, funnet et nytt hjem i de kommende billigmodellene i Celeron-serien. Conroe-L-kjernen er basert på Core-arkitekturen som man også finner i Core 2 Duo.

Celeron 400-serien kommer i første omgang i to utgaver, Celeron 430 og 440. De to prosessorene har en hastighet på henholdsvis 1,8 GHz og 2 GHz. Begge vil komme med 800 MHz buss-hastighet og 512 kB andrenivåbuffer.

Prosessorene er produsert med 65 nm produksjonsteknologi. Prosessorene støtter ikke Intels SpeedStep-teknologi for strømsparing gjennom bl.a. reduksjon av klokkefrekvens når belastningen på prosessoren er lav. Strømforbruket er oppgitt å være opp til 35W.

Billigkamp med AMD

De nye prosessorene vil havne i det lavere prissjiktet, hvor de vil måtte ta opp kampen med AMDs Sempron og Athlon 64-prosessorer med en kjerne.

Et annet element er at de laveste AMD Athlon 64 X2-modellene, som har to kjerner, etter hvert har fått en svært lav pris. For aktører som leverer pc-er med AMD-prosessorer kan det med andre ord bli hard konkurranse for de nye Celeron-prosessorene.

Tester utført av nettstedet HKEPC Hardware viser at de nye Celeron-prosessorene er raskere enn AMDs alternativer i mange av testprogrammene, til tross for lavere klokkehastighet.

Raskere på lavere klokkehastighet

HKEPC testet Celeron 440 med 2 GHz klokkehastighet og 800 MHz bus-hastighet mot AMDs Athlon 64 3500+, som kjører på 2,2 GHz klokkehastighet og har en bus-hatighet på 1 GHz.

Resultatet ble en relativt jevn fordeling av seire, hvor AMD gjorde det noe bedre i 3D-tester, mens Intel gjorde det jevnt over bedre i tester som måler ytelse i vanlige skrivebordsprogrammer.

Se hele testen på nettsiden til HKEPC.

De nye prosessorene skal erstatte dagens Celeron D-serie, som i likhet med Pentium 4, er basert på Cedar Mill Netburst-arkitekturen.

Lanseringen vil skje i løpet av neste kvartal, og de to modellene vil etter all sannsynlighet koste mellom 400 og 800 kroner.

LES OGSÅ: Bakholdsangrep fra AMD

Infrastruktur