Chromebook-bærbare i kø

Chromebook-bærbare i kø

Toshiba og Acer er blant pc-produsentene som gjør sine Chromebook-modeller tilgjengelig i Norge i disse dager.

Både Toshiba og Acer har lansert Chromebook-modeller for det norske markedet denne uken.

Chromebook-pc-ene kjører på Google Chrome OS-operativsystem og er i prinsippet basert på å brukes når man er koblet opp mot internett.

For eksempel får kundene med på kjøpet 100 gigabyte lagringsplass hos Google Drive, altså i nettskyen, selv om maskinene også har en liten SSD-enhet som kan brukes til lokal lagring når man ikke er på nett. Den lokale lagringsplassen er gjerne på 16 eller 32 gigabyte.

Googles Chromebook-konsept ble lansert i 2011, og Chromebook-pc-er har vært tilgjengelig i USA og mange europeiske land en god stund.

Nå kommer de altså for fullt også her i Norge. Skjønt - det gjenstår jo å se hvordan salget blir.

Skal man dømme etter Chromebook-debatten på nettet, ser det ut som om Chromebook-pc-er har det litt som elektriske biler. Mange pc-brukere er skeptisk til om å ytelsen er god nok, siden man er såpass avhengig av rask internettoppkobling, på samme måte som mange bilister fortsatt er skeptisk til elektriske biler på grunn av den begrensede rekkevidden.

Vi har lest omtaler der testerne sier de er blitt positivt overrasket over ytelsen til Chromebook-maskinene.

PC World regner med å komme med sine egne tester av flere av de nye Chromebook-maskinene om ikke så lenge.

Toshiba med 13,3-tommer

Toshiba er på banen med sin første Chromebook, med skjerm på 13,3 tommer.

Målgruppen er både forretningsfolk, forbrukere og studenter, sier markedsdirektør Matt McDowell hos Toshibas Europa-avdeling.

Ifølge Toshiba har maskinen batteritid på opptil ni timer, og som andre Chromebook-maskiner har den kort oppstartstid.

Produsentene opererer gjerne med en oppstartstid på rundt åtte sekunder på Chromebook-maskinene.

Som de andre produsentene legger også Toshiba vekt på at Chromebook-maskinene oppdaterer seg selv automatisk så fort de er tilkoblet nettet, slik at brukerne ikke trenger å begymre seg for sikkerheten.

Toshiba Chromebook har en Intel Celeron ULT-prosessor med integrert Intel-grafikk, innebygd SSD-enhet på 16 gigabyte og internminne på to gigabyte.

Tilkoblingene omfatter HDMI-kontakt to USB 3.0-kontakter og sd-kortleser. Vekten er på 1,5 kg.

Elkjøp er lanseringspartner for Toshiba Chromebook i Norge, og prisen på maskinen er 2995 kroner, ifølge Toshiba. Hos Prisjakt.no finner vi den til laveste pris på 3024 kroner inklusive frakt.

Liten og lett fra Acer

Acer C720 og C720P er små og lette Chromebook-maskiner, med 11,6-tommers skjerm og vekt på rundt 1,3 kg.

En av forskjellene mellom de to modellene er at C720P har berøringsfølsom skjerm. Oppløsningen er på 1366 x 768 piksler.

Den rimeligste modellen har internminne på to gigabyte, mens den andre har fire gigabyte internminne.

Dessuten kommer de to modellen med forskjellige kapaistet på SSD-enheten, henholdsvis 16 og 32 gigabyte.

Den rimeligste Chromebook-en fra Acer koster 2290 kroner, mens den andre er priset til 3190 kroner, begge priser inklusive frakt, ifølge Prisjakt.no.

HP satser på Chromebook

HP har også et utvalg Chromebook-bærbare på sine norske nettsider, med 14-tommers skjerm og til priser fra cirka 3500 kroner til opp mot 5000 kroner inklusive frakt.

HP Chromebook 14 G1 benytter Intel Celeron 2955U-prosessor på 1,4 GHz, med to kjerner og to megabyte hurtigbuffer samt integrert grafikk via Intel HD Graphics.

Vekten på HP-modellene ligger på rundt 1,9 kg. Maskinene har internminne på fire gigabyte og SSD-lagringsminne på 32 gigabyte - og naturligvis får man med på kjøpet 100 gigabyte lagringsplass i Google-skyen.

Les om:

Infrastruktur