Dell utvider Linux-tilbudet

Dell utvider Linux-tilbudet

Skal selge ARM-baserte "smartbooks", og oppgraderer Ubuntu.

Dell selger mini-pc-er med Ubuntu, og siden i våres har dette tilbudet også kommet til Norge med Dells Latitude 2100. Nå vil de utvide produktlinjen for de Linux-interesserte.

Nå snuser de nemlig på maskiner som baserer seg på brikker med ARM (Advanced RISC Machine)-arkitektur.

Slike brikker brukes i dag hovedsakelig i smarttelefoner og andre duppeditter, som Ipod-er og Nintendo DS. ARM er både selskapet som står bak brikkene, og navnet på arkitekturen de bruker.

Fordelen med enheter med disse brikkene er at de bruker mindre strøm og dermed får lengere batterilevetid, samtidig som de kan levere en temmelig bra ytelse.

- Jeg synes det er naturlig å begynne å se på disse brikkene etterhvert som de begynner å bli raskere, sa markedssjef for Linux-klienter i Dell, Todd Finch, på konferansen OpenSourceWorld i San Fransisco.

Kan ikke kjøre Windows

Maskiner som kjører på ARM-brikker kalles på amerikansk "smartbooks", og er temmelig like "netbooks", altså mini-pc-er, i utforming. Maskiner med ARM-arkitekturen beregnes med andre ord på de som ikke trenger stort mer enn internett og enkel databehandling. Smartbooks kan være enda mindre enn netbooks, og ha bedre muligheter for å koble seg opp via for eksempel 3G. Med andre ord en slags blanding av smarttelefon og netbook: En smartbook.

En annen særegenhet med ARM-maskiner, er at de ikke kan kjøre Windows. HIttil er det bare Unix-baserte operativsystemer som takler brikkene, blant annet Linux-distrubisjoner som Debian, Fedora, Gentoo, GoboLinux, Slackware, Ubuntu og kommende Chrome OS.

Dermed er en satsning på slike maskiner også en satsning på Linux. Dell skal forøvrig også oppgradere Ubuntu-versjonen de sender med mini-pc-er til 9.04 i løpet av de kommende ukene.

Inn i smarttelefon-markedet

Hvor bra det har gått med Linux på mini-pc-er kan diskuteres, men det er et faktum at mange leverandører melder om svake Linux-tall. Dell innser at det å selge et annet operativsystem enn det de fleste er vant med kan bli en utfordring.

- Det er fortsatt en stor prosentandel som foretrekker Windows, til og med på en mini-pc, forteller Finch.

Derfor selges mange av Dell-mini-pc-ene med Windows XP i dag.

- Windows popularitet vil ikke endres over natten, vedgår han.

IDC merker seg at Dell nå går inn i ARM-bransjen, med tanke på at Dell tidligere har vist interesse for å lage smarttelefoner. IDC ser det nå som mer trolig at dette kan skje, om Dell faktisk får erfaring med de små ARM-brikkene.

Infrastruktur