Dette er Centrino 2

Dette er Centrino 2

Intel har lansert Montevina-plattformen, som i sin helhet gir nye bærbare pc-er betegnelsen Centrino 2. Her er de viktigste endringene.

I løpet av de kommende ukene vil det lanseres svært mange nye bærbar-modeller som er basert på Intels Centrino 2-plattform. Ifølge Intel er det foreløpig varslet rundt 250 nye bærbare pc-er basert på denne plattformen.

Rundt dette er det flere nyheter knyttet til systembrikkesett, integrert grafikkprosessor, trådløst nettverk, prosessor og flere andre tilhørende teknologier.

LES OGSÅ: Intel SSD på opptil 160 gigabyte

Det er ingen revolusjonerende nyheter, men mange små som gjøre bærbare basert på Intels plattform bedre. Dette gjelder særlig på områder som ytelse, batterilevetid og funksjonalitet.

Hva er Centrino?

Kodenavnet for den nyeste versjonen av Centrino-plattformen er «Montevina». Når Intel presenterer dette som Centrino 2, kan det være litt misvisende. Montevina er femte Centrino-versjon. Forrige versjon, kalt Santa Rosa, kom i mai i fjor. Den aller første var Carmel, som kom i 2003.

Flere av de tidligere Centrino-versjonene har inneholdt større nyheter enn det Montevina har. Med for eksempel Napa, som kom i 2005, innførte Intel tokjerneprosessorer. Riktignok har man hatt navnet Centrino Duo å bruke på Centrino-systemer med tokjerneprosessorer. Strengt tatt kan man også si at Duo betyr det samme som 2. Men uansett, Centrino 2 er hva Intel har valgt å kalle det. Vi får leve med det.

Ikke en teknologi i seg selv

Centrino er ikke en teknologi i seg selv. For at en pc skal kunne kalles en Centrino 2-maskin, er det en rekke krav fra Intel som må oppfylles. I hovedsak er det snakk om at den må ha prosessor basert på Intels nyeste Core 2 Duo-prosessorer, Intels nye GM45/47 eller PM45-brikkesett og Intels wlan-kontroller. I tillegg er det flere andre funksjonalitetskrav.

Hvis en produsent lager en pc med Intels prosessor og brikkesett og annen funksjonalitet i samsvar med Centrino 2-spesifikasjonen, men bruker en tredjeparts wlan-kontroller, kan det ikke kalles en Centrino 2-maskin.

Enkelte teknologier vil også være omtalt som en del av Centrino 2-plattformen, men er ikke direkte påkrevd for at Centrino 2-merkelappen skal kunne settes på maskinen. For eksempel gjelder dette Intel Turbo Memory og WiMax.

Centrino 2-logoen vil snart være å finne på mange bærbare. Centrino 2 er i seg selv ikke en teknologi, men en plattform som spesifiserer at produsenten bruker påkrevde produkter fra Intel...

Prosessorer

Prosessormessig er det ikke de store endringene. Intel fortsetter å bruke prosessorene basert på Penryn-arkitekturen, som ble lansert for rundt et halvt år siden. Dette er prosessorer produsert med 45 nm produksjonsteknologi. Det kommer imidlertid enkelte nye modeller - blant annet med prosessorbusshastighet økt fra 800 til 1066 MHz.

Core 2 Duo-prosessorene i T-serien har et maksimalt strømforbruk på 35 watt, mens P-serien har maksimalt 25 watt. I tillegg til de modellene som allerede finnes i T-serien, har Intel nå lansert T9400 og T9600 på henholdsvis 2,53 og 2,8 GHz.

I P-serien kommer modellene P8400, P8500 og P9500 med henholdsvis 2,26, 2,4 og 2,53 GHz klokkefrekvens. P8000-modellene har imidlertid halv mengde hurtigbuffer sammenlignet med P9000- og T9000-serien.

Intel vil også ha modellen Core 2 Extreme X9100 på 3,06 GHz. Denne har et maksimalt strømforbruk på 44 watt og er myntet på kraftige og kostbare bærbare pc-er for spillere.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar pc

Senere i høst vil det komme nye modeller med ekstra lavt strømforbruk, rettet mot de minste og letteste ultraportable pc-ene. Intel vil ha nye Core 2-modeller med maksimalt strømforbruk på 17, 10 og 5,5 watt. Disse prosessorene vil imidlertid ikke komme opp i samme ytelsessegment som standardmodellene i P- og T-serien.

Brikkesettet

Intel lanserer i første omgang to nye brikkesett for Centrino 2-plattformen; PM45 og GM45. Forskjellene mellom disse to brikkesettene er at GM45 har integrert grafikkprosessor, mens PM45 er avhengig av en separat dedikert grafikkprosessor fra ATI eller Nvidia.

Brikkesettet i seg selv skal ha betydelig lavere strømforbruk enn forrige generasjon brikkesett for bærbare fra Intel.

De nye brikkesettene er «hjertet» i den nye Centrino-plattformen.

Brikkesettene støtter både DDR2- og DDR3-minne. Hva som implementeres, er opp til pc-produsenten.

I første omgang tror vi de aller fleste vil lansere maskiner med DDR2 på grunn av den betydelig lavere prisen.

DDR3 har imidlertid teoretiske fordeler gjennom lavere strømforbruk og lavere varmeutvikling. Fra stasjonære pc-er har vi imidlertid sett at den rent ytelsesmessige gevinsten med DDR3 foreløpig er liten.

Når man for bærbare har lavere klokkefrekvens for DDR3 enn for stasjonære, ligger det an til at DDR3 ikke vil gi noe ytelsesmessig i praksis.

DDR3 kan implementeres på Centrino 2-maskiner med 800 eller 1066 MHz minnebusshastighet. På stasjonære er 1333 MHz det vanlige.

DDR2 kan implementeres med 667 eller 800 MHz, men DDR2 vil normalt sett være raskere selv om klokkefrekvensen er lavere. Dette på grunn av blant annet lavere forsinkelse fra en minnekommando blir gitt til operasjonen starter.

Grafikk

GM45-brikkesettet har Intels X4500-grafikkprosessor integrert. Intel lover naturligvis langt bedre ytelse for denne enn for forrige generasjon brikkesett med integrert grafikk.

Det skal imidlertid sies at selv om Intel snakker om en fordobling av 3d-ytelsen, vil det i praksis likevel ikke bety spesielt god ytelse. Har man imidlertid ikke de store kravene, kan selv relativt nye spill benyttes i begrenset oppløsning og lave kvalitetsinnstillinger. Litt eldre spill kan man kanskje forvente å ha ganske gode innstillinger på. Intel spesifiserer DirectX 10-støtte for X4500.

Det viktigste med den nye grafikkprosessoren er nødvendigvis ikke 3d-ytelsen, men videoegenskapene.

I likhet med nyere grafikkprosessorer fra ATI og Nvidia har Intels integrerte nå fått støtte for maskinvareakselerert VC-1 og h.264-dekoding. VC-1-støtte hadde man til en viss grad også i forrige generasjon. VC-1 og h.264 benyttes blant annet av Blu-ray, men blir også mer og mer aktuelt generelt for videokompresjon.

Man har i dag også videokameraer i konsumentsegmentet som tar opp i h.264. Avspilling av h.264-basert høykvalitets HD-materiale krever mye av prosessoren om man ikke har denne integrerte støtten. Selv en kraftig prosessor vil kunne risikere å ha full belastning og hakkete avspilling uten hjelp fra grafikkprosessoren.

Det Intel videre sier er at deres løsning skal være såpass effektiv at man skal kunne få spilt av en normalt langt Blu-ray-film under batteridrift – forutsatt at pc-en har et normalt bra batteri og god energieffektivitet ellers. Det er i tillegg flere teknologier i grafikkprosessoren for å forbedre generell avspillingskvalitet på video.

Grafikkprosessoren har direkte mulighet for at det skal kunne implementeres hdmi-kontakt med lyd eller Displayport.

Det skal også være mulig for pc-produsentene å lage løsninger hvor man kan utstyre en pc med dedikert grafikkprosessor i kombinasjon med GM45 som har integrert grafikkprosessor.

Videre vil man kunne deaktivere den dedikerte grafikkprosessoren, da denne normalt vil ha høyere strømforbruk enn den integrerte også ved vanlig applikasjonsbruk.

Ut fra det vi kan forstå vil imidlertid en slik deaktivering, og reaktivering, kreve omstart av maskinen. Løsningen blir med andre ord ikke så elegant som man har på AMDs Puma-plattform, der dette kan skje automatisk ut fra behov eller at faktisk de to grafikkprosessorene samarbeider for enda bedre ytelse.

Kommunikasjon

Intel har lansert to nye wlan-kontrollere for den nye plattformen; WiFi Link 5100 og 5300. Prisforskjellen mellom de to løsningene er 10 dollar, og ut fra spesifikasjonene håper vi de fleste produsentene vil velge 5300-løsningen, som ligger an til å kunne tilby betydelig bedre ytelse og rekkevidde.

Fordelene for 5300 ligger blant annet i flere antanner både for sending og mottak, samt håndtering av flere parallelle overføringer mellom aksesspunkt og wlan-kontroller.

Etter spesifikasjonene å dømme kan WiFi Link 5100 teoretisk sett tilby dårligere ytelse og rekkevidde enn WiFi Link 4965AGN, som det siste året har vært benyttet i Centrino-pc-er.

Intel spesifiserer maksimal overføringshastighet til henholdsvis 300 og 450 Mbps for 5100 og 5300. Hvorvidt det finnes rutere som kan utnytte metodene for å teoretisk oppnå 450 Mbps for 5300 på markedet vet vi ikke.

Forbedet Turbo Memory

Intel Turbo Memory ble introdusert med Santa Rosa-plattformen, men har i utgangspunktet ikke vært noen stor suksess. Turbo Memory er en løsning med flash-minne på hovedkortet som opererer som en ekstra buffer for harddisken. Data som har vært benyttet vil etter høy sannsynlighet benyttes igjen.

Dette gjelder på veldig mange områder. Det er derfor man har buffere i prosessoren og i harddisken, samt benytter en del av systemminnet til også å lagre data som har vært bruk.

Nettopp det sistnevnte har vært et element for at Turbo Memory ikke har blitt noen suksess. Med pc-er som har 2 gigabyte minne eller mer har ytelsesforskjellen normalt sett blitt marginal.

Bakgrunnen for dette er at dataene som har vært aktuelle gjerne har ligget lagret i systemminnet - man har ikke trengt å hente dem fra Turbo Memory, og systemminnet vil også være raskere enn Turbo Memory (data må hentes fra Turbo Memory og inn i systemminnet før de kan benyttes).

En forbedring Intel nå gjør med Turbo Memory er at mengden minne som kan benyttes, er større. Tidligere kunne man ha 1 gigabyte, mens man nå kan ha 2 eller 4 gigabyte. I tillegg legger de til en funksjon kalt Application Pinning, hvilket gjør at man i større grad selv kan styre hvilke applikasjoner som skal utnytte Turbo Memory.

Hvorvidt dette i praksis vil gjøre Turbo Memory mer verdifullt, gjenstår å se. Turbo Memory har imildertid kunnet gitt noe bedre ytelse tidligere ved oppvåkning fra dvalemodus.

Som sagt er ikke Turbo Memory 2 et påkrevd element i Centrino 2-plattformen.

Maskiner

Vi venter at vi i løpet av de kommende ukene vil motta en rekke bærbare test-pc-er basert på Centrino 2-plattformen. Allerede nå har vi en bærbar til test basert på det nye brikkesettet og med en av de nye prosessorene. Denne har imidlertid ikke Intels nye wlan-kontroller, og kan dermed ikke kalles en Centrino 2-bærbar.

I første omgang vil det ikke være maskiner tilgjengelig på markedet fra de flest pc-produsentene. Bakgrunnen ligger etter det vi kan forstå i sen komponenttilgang for mange produsenter. Etter det vi erfarer vil man begynne å se større tilgjengelighet av maskiner ut i august.

Les om:

Infrastruktur