Fra venstre: Direktør for el-distribusjon Ronny Brundseth i Eltel Networks, nettdirektør Geir Kulår i Skagerak Nett og administrerende direktør Aksel Aanensen i Ericsson. (Foto: Skagerak Nett)

LEVERER AMS: Fra venstre: Direktør for el-distribusjon Ronny Brundseth i Eltel Networks, nettdirektør Geir Kulår i Skagerak Nett og administrerende direktør Aksel Aanensen i Ericsson. (Foto: Skagerak Nett)

Ericsson leverer smartmålere

Skagerakk Nett har inngått ny leverandøravtale. De første kundene får smartmålere for automatisk måleravlesning fra Ericsson i 2016.

Samtlige av Skagerak Netts 180.000 kunder i Vestfold og Grenland skal få smarte stømmålere innen 1. januar 2019, de første fra slutten av neste år.

Utstyret leveres av Ericsson under nylig inngått avtale, vunnet i konkurransen med andre. Selskapet skal også levere tilhørende sentralsystem.

Planlegges i år, leveres 2016

Med underskrevet avtale i hånden begynner arbeidet med å planlegge utrulling og klaggjøring av innsamlingssystemet. Arbeidet vil gå ut 2015, og de første kundene skal etter planen få nye AMS-målere (avansert måle- og styringssystem) mot slutten av 2016.

Kundene skal ifølge Skagerak Nett få bedre informasjon om eget strømbruk med AMS. Kombinert med utvidelse inn i smarthus-løsninger kan det bety smartere strømregning, mener nettdirektør Geir Kulås i Skagerak Nett.

- Flere leverandører tilbyr utstyr for overvåking og styring av strømforbruket. For eksempel er det mulig å kjøpe utstyr for å fjernstyre varme og lys i huset fra et panel eller mobiltelefonen. Kombinert med informasjon fra de nye målerne gjør det at kundene kan spare penger på strømregningen, sier Kulås.

Installasjonen ute hos kundene skal utføres av Eltel Networks. De fysiske målerne leveres av det finske selskapet Aidon.

Første kunde i Norge

Avtalen med Skagerakk Nett er den første i Norge for Ericsson, som fra før har tilsvarende avtaler med energiselskap globalt. I Norden er Ericssons smartmålere på vei ut i Finland og Sverige.

- Dette er et globalt satsningsområde for Ericsson og vi er svært godt fornøyd med å vinne konkurransen hos et av Norges ledende nettselskaper. Smarte målere er et viktig element i smartstrømløsninger for bærekraftig energiforsyning og -effektivitet, sier administrerende direktør Aksel Aanensen i Ericsson i en melding.

Koster ikke ekstra

Overgangen til AMS skal ikke koste noe for sluttkundene, og investeringen skal dekkes gjennom ordinær nettleie. 

For en vanlig husstand er nettleien på omtrent 250 kroner i året, heter det fra Skagerak Nett.

Infrastruktur