Finn den perfekte skole-pc-en

Finn den perfekte skole-pc-en

Skolestarten nærmer seg med stormskritt. Her finner du en passende skole-pc.

Pc-en er blitt en større og større del av skolehverdagen, være seg du er skoleelev i barne- og ungdomsskolen, eller om du er travel student. Kontakt med lærer skjer i stor grad via nettet, og det mest av skolearbeidet har flyttet seg fra blyant og papir til tastatur og skjerm.

Mange skoler forsyner selv elevene med pc-ene de trenger på skolen. Men ofte er det ikke de friskeste modellene som tilbys. Det er også en del skoler som ikke har et slikt tilbud. Og er du student må du selv stå for innkjøp av det utstyret du trenger.

I denne artikkelen har vi samlet tester av en rekke forskjellige pc-er som passer både til skole- og fritidsbruk. Vi har delt maskinene inn i tre kategorier.

Liten, middels og stor

De minibærbare er kjekke og små maskiner som går lett ned i ranselen eller veska. Slike maskiner er ikke av de sprekeste, med relativt svake prosessorer og små skjermer. De passer imidlertid ypperlig til tekstbehandling, surfing og andre enkle oppgaver. Aller viktigst er at de er så små og hendige å ha med seg. At prisen gjerne er svært lav skader heller ikke.

Noen erstatter for en litt kraftigere pc til hjemmebruk er de imidlertid ikke. Minibærbare passer best som en nummer to-maskin du lett kan ta med deg. De fleste minibærbare leveres i dag med Windows XP, mens de større modellene leveres med Windows Vista. Kjøper du en ny Vista-pc i dag, vil du få muligheten til å oppgradere gratis til Windows 7 når det kommer i slutten av oktober.

GUIDE: Slik velger du riktig bærbar pc

Det neste segmentet vi tar for oss er såkalte ultraportable. Dette er også relativt små pc-er. Skjermene er gjerne 12 eller 13 tommer store, og vekten er noe høyere enn for de minibærbare.

Viktige forskjeller ellers er at maskinvaren er langt bedre enn i de minibærbare, ofte er det omtrent samme innmat som man finner i vanlige, bærbare pc-er. Her får man altså en pc som er lett å ta med seg, samtidig som man har god ytelse. Prisene er her normalt sett noe høyere enn for minibærbare, gjerne fra rundt 6.000 kroner og oppover.

Sist, men ikke minst har vi de vanlige, bærbare pc-ene. Dette er pc-er med relativt kraftige prosessorer, rikelig med minne og godt med lagringsplass. Skjermene starter på i overkant av 15 tommer og spenner helt opp til 18,4 tommer.

Til skolebruk egner det seg dårlig med en stor bærbar. De blir rett og slett for tunge å bære rundt på flere timer hver dag. Derfor har vi konsentrert oss om bærbare med skjermer på rundt 15 tommer. Da har man god arbeidsflate, god ytelse og grei portabilitet. Prisene her starter på rundt 5.000 kroner og spenner til langt over 20.000 kroner, avhengig av hvor sprek og avansert du pc du vil ha.

GUIDE: Slik velger du riktig minibærbar

Minibærbare

Asus Eee PC 1008HA Seashell

Asus Eee PC 1008HA er en tynn, lett og stilig minibærbar som koster rundt 3 700 kroner. Pc-en veier bare 1,05 kilo. Skjermen er på 10 tommer med en oppløsning på 1024x600 piksler. Den er lyssterk og har god innsynsvinkel og god bildekvalitet.

Prosessoren i pc-en er en Intel Atom N280-prosessor på 1,66 GHz. Det pleier normalt ikke å være spesielt stor forskjell i ytelse mellom ulike Atom-baserte minibærbare, men i våre ytelsestester viste maskinen seg å være blant de raskeste. Batteritiden målte vi til 4 timer og 52 minutter, noe som er veldig bra for en pc med trecellers batteri.

Lav vekt kombinert med et godt tastatur og en bra skjerm gjør at dette er en pc vi kan anbefale til de som er mye på farten, og som har behov for å skrive mye. At pc-en også er pen å se på og har en stilig design er nok også noe mange vil sette pris på.

Les testen av Asus Eee PC 1008HA Seashell her.

Toshiba NB200

Toshiba NB200 er en av de beste minibærbare på markedet akkurat nå. Pc-en koster rundt 3 500 kroner, veier 1,16 kilo og leveres i flere ulike farger. Innvendig er den som de fleste minibærbare, den har en Intel Atom N270-prosessor, 1 gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk. Den 10,1 tommer store LED-bakbelyste skjermen har en oppløsning på 1024x600 piksler.

En av de tingene som virkelig får denne pc-en til å skille seg ut fra mengden er tastaturet. Størrelsen og plasseringen av tastene godt gjennomtenkt. Batterilevetiden med standardbatteriet ble målt til 2 timer og 59 minutter.

Totalt sett er Toshiba NB200 en fryd å bruke. Det følger dessverre med mye unødvendig programvare som gjør pc-en tregere enn den er, men det er det lett å gjøre noe med. Er du ute etter en 10-tommers minibærbar, er dette blant de mest interessante produktene på markedet akkurat nå.

Les hele testen av Toshiba NB200 her.

Acer Aspire One 751

Aspire One 751 er en akkurat passe stor minibærbar til rundt 3 900 kroner. Faktisk er den litt større enn de vanlige minibærbare. Skjermen er på 11,6 tommer og har en oppløsning på 1366x768 piksler (16:9 bredformat). Mange minibærbare har lavere oppløsning (ofte 1024 x 600), noe som gjør at du ser veldig lite av nettsider som du har oppe. Tastaturet er forholdsvis stort og tastene er helt flate. Dette fungerer svært bra, og du bommer ikke på tastene like ofte som på de aller minste minibærbare.

Fordi du har litt mer å gå på både i høyden og bredden på skjermen er det en langt bedre opplevelse å surfe på nettet på denne pc-en fremfor mange av de minste mini-pc-ene.

Les hele testen av Acer Aspire One 751 her.

Ultraportable

MSI X-Slim X340

Dette er en relativt liten og slank pc med 13,4 tommer skjerm. Maskinvaren er basert på Intels Celeron M ULV-teknologi. Det innebærer at den har en passe sprek prosessorer med lavt strømforbruk. Batteritiden ved variert bruk er 3 timer og 11 minutter. Ikke veldig bra, men greit nok om du har mulighet til å lade pc-en en gang i løpet av dagen.

Ytelsen er relativt god, og maskinen fungerer fint til vanlige skoleoppgaver. Det er også mulig å jobbe med ting som bildebehandling, men ikke forvent deg noen fartsfest med en slik pc. Maskinen leveres standard med 2 gigabyte minne og 320 gigabyte harddisk. Sistnevnte gir god lagringsplass for bilder, musikk og video.

MSI X-Slim X340 koster fra rundt 6 700 kroner, men det er mulig å kjøpe den med sprekere prosessor om du legger i litt ekstra penger.

Les testen av MSI X-Slim X340 her.

Acer Aspire 3810T Timeline

Dette er en imponerende maskin. Skjermen er på 13,3 tommer med 1366x768 piksler oppløsning. Det gir en kurant arbeidsflate og relativt lav vekt.

Maskinen er utstyrt med en Intel Core 2 Solo-prosessor på 1,4 gigahertz, basert på Intels nye CULV-plattform. Dette er en prosessor med kurant ytelse og svært lavt energiforbruk. I vår test målte vi batteritiden til imponerende 10 timer. Det er ny rekord, og svært imponerende. Ikke minst med tanke på at pc-en kun koster fra 6 000 kroner.

Ytelsen er grei nok til vanlig arbeidsoppgaver, og maskinen kan til nød også brukes til litt tyngre oppgaver.

Les testen av Acer Aspire 3810T Timeline her.

HP Pavilion dv2

Med dv2 har HP forsøkt å lage en bærbar som plasserer seg i segmentet mellom minibærbare og vanlige bærbare. Skjermen er på 12,1 tommer med en oppløsning på 1280x800 piksler. Det gir en grei arbeidsflate, men er ikke veldig imponerende. Vekten er på 1,6 kilo og maskinen er relativt kompakt. Det gjør at den er en grei pc å frakte med seg.

I motsetning til de to andre ultraportable vi har nevnt her, er HPs maskin basert på teknologi fra AMD. Prosessoren er en Athlon Neo på 1,6 gigahertz. Denne er kombinert med selskapets Yukon-plattform, som på mange måter er AMDs alternativ til Intels CULV-teknologi. Det vil si lavt energiforbruk og middels god ytelse.

Ytelsen er omtrent 50 prosent høyere enn for de minibærbare. Dermed duger den til alt av vanlige arbeidsoppgaver, samtidig som det er mulig å bruke den til litt tyngre ting, om enn ikke med all verdens av fart. HP dv2 koster fra rundt 5 500 kroner.

Les hele testen av HP dv2 her.

De vanlige

HP Compaq 6735b

Mange nordmenn er kjent med Compaq-navnet. Maskinen vi har testet er en rimelig bærbar fra HP, basert på AMD-teknologi. Prosessoren er en AMD Turion X2 på 2,2 gigahertz. Dette er en prosessor med to kjerner og kurant ytelse. Ellers er Compaq 6735b utstyrt med 250 gigabyte harddisk og to gigabyte minne. Det er mulig å oppgradere slik at man får mer minne, noe som kan være en fordel om man skal jobbe med litt tyngre programmer.

Ytelsen er middels god, men god nok til vanlig bruk. Det er også mulig å benytte maskinen til litt tyngre oppgaver, men man må nok belage seg på å vente litt ekstra på at ting skal skje.

Skjermen er på 15,4 tommer med 1680x1005 pikslers oppløsning, noe som er en god oppløsning på en slik skjerm, og som gir god arbeidsflate. Batteritiden er ikke all verdens, men tre timer og 15 minutter er ikke aller verst, sett opp mot pris og ytelse. Compaq 6735b koster fra rundt 5 000 kroner.

Les hele testen av Compaq 6735b her.

Toshiba Tecra A10

Tecra A10 er en litt dyrere bærbar, fra rundt 8 500 kroner, men man får det man betaler for. Her får man en Intel Core 2 Duo prosessor på 2,26 gigahertz, to gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk. Prosessoren har to kjerner og er av den relativt spreke sorten. Her kan du jobbe greit selv med litt tyngre programmer.

Maskinen ser ved første øyekast litt "billig" ut, men skinnet bedrar. Den virker solid og god, uten at vekten er skremmende høy. Toshiba Tecra A10 veier 2,86 kilo. Skjermen er på 15,4 tommer med en oppløsning på 1680x1050 piksler. Det er en oppløsning som passer skjermstørrelsen meget bra, og som gir en god arbeidsflate.

Les hele testen av Toshiba Tecra A10 her.

Multicom KHLB2

Multicom er en norsk pc-leverandør som selger både stasjonære og bærbare pc-er. Vårt inntrykk er at Multicom som oftest gir deg mye pc for pengene.

KHLB2 er en pc som egner seg godt til variert bruk. Den er utstyrt med en relativt sprek Intel Core 2 Duo P8700 prosessor på 2,53 gigahertz. Videre er den utstyrt med en skikkelig grafikkbrikke fra AMD, en Radeon HD 4650, og to gigabyte DDR3-minne. Samlet gir dette svært god ytelse til vanlige applikasjonsbruk.

Ved siden av å fungere bra til vanlig bruk, er det takket være den gode grafikkprosessoren også fint mulig å bruke maskinen til å spille med. Selv relativt avanserte og nye spill flyter greit på maskinen. Dette er med andre ord en pc som passer spillinteresserte studenter og elver svært godt.

Multicom KHLB2 koster fra rundt 8 500 kroner, men det er mulig å bestille både raskere prosessor, mer minne, større harddisk og annen skjerm, om ønskelig.

Les hele testen av Multicom KHLB2 her.

MacBook

Med en pris på 8 990 kroner fyller maskinen behovet for en rimeligst mulig bærbar Mac. Det er kanskje derfor Apple markedsfører den som en pc for vanlige forbrukere, særlig studenter.

MacBook-en kommer med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,13 gigahertz, 160 gigabyte harddisk og 2 gigabyte minne. Den kan konfigureres opp fra to til fire gigabyte minne, og du kan få den med større disk på enten 250, 320 eller 500 gigabyte. Den har en 13,3-tommers skjerm med en oppløsning på 1280 x 800 piksler. Skjermen er bra, men den er mindre lyssterk og har dårligere kontrast i forhold til storebror MacBook Pro.

Maskinen har god ytelse og forholdsvis bra batterilevetid. Den fungerer svært godt til "vanlig" bruk. For en student hvis databruk vanligvis dreier seg om å surfe på nettet, sjekke Facebook, skrive oppgaver, se på film, redigere bilder og lignende, vil denne være midt i blinken. Apple har for øvrig et eget tilbud for studenter som inkluderer både rabatt og en iPod touch med på kjøpet av en bærbar Mac.

Les hele testen av MacBook her.

Les om:

Infrastruktur