Forebyggende angrep fra AMD

Forebyggende angrep fra AMD

AMD vil ikke sitte og vente på Intels Santa Rosa-plattform, og går heller til forebyggende angrep.

For å komme Intel i forkjøpet lanserte AMD i går sin nye mobilplattform med superraskt trådløsnett. Selskapet sier at de har startet utsendingen av sitt nye AMD M690-brikkesett for bærbare, og at maskiner basert på M690-plattformen vil være klare i løpet av måneden.

LES OGSÅ: Zepto først med ny Intel-plattform

I første omgang er det Dell og HP som har fått levert det nye brikkesettet fra AMD. M690 skal ifølge selskapet gi opp til 25 prosent lengre batterilevetid, sammenlignet med dagens AMD-plattform for bærbare.

AMD håper at det nye brikkesettet og samarbeidet med grafikkbrikkeprodusenten Nvidia og trådløsprodusenten Broadcom, vil gi selskapet overtaket i konkurransen med Intel. Santa Rosa er Intels kodenavn på neste generasjon Centrino, som vil lanseres neste uke.

Windows Vista, som ble lansert i januar, krever mer av maskinvaren enn tidligere operativsystemer. Blant annet på grunn av tredimensjonalt brukergrensesnitt og nye grafikkrutiner for spillbruk. AMDs Turion 64 X2, som ble lansert i fjor sommer, er utviklet for å gi mer kraft til nettopp disse funksjonene.

Raskere trådløsnett og bedre grafikk

De nye AMD M690-maskinene vil bli utstyrt med 802.11n, den kommende standarden for trådløsnett, som skal gi raskere nettverk med mer plass.

- Med den nyeste generasjonen av brikkesett, og 802.11n-teknologi, vil dette gi en helt overlegen opplevelse for brukerne, ikke minst nå som vi har fått det grafikktunge miljøet i Windows Vista, sier Bahr Mahoney, markedsføringssjef for AMDs bærbaravdeling, til IDGs nyhetstjeneste.

Under et lunsjmøte skrøt ledere fra AMD, Nvidia og Broadcom av deres Better by Design-samarbeid, som ble offentliggjort i løpet av CES-messen i januar. De demonstrerte også hvordan deres nye samarbeidsplattform er kapabel til å levere bedre grafikk i spill og større allsidighet i hjemmenettverk.

Mer plass i nettet

For å understreke poenget sitt viste Broadcom en HD-film som ble kjørt via det trådløse nettverket på en bærbar, samtidig som en annen maskin kjørte spill over nettverket, og en siste kjørte enda en film. Alt via det samme 802.11n-nettverket. De tre selskapene mente også at deres samarbeidsløsning gir mulighet for høyere skjermoppløsning og mer prosessorkraft enn Intels Santa Rosa-plattform.

AMD har halt inn på markedslederen Intel de siste årene, men tapte andeler av prosessormarkedet tidligere i år. Selskapet kunne vise til dårlige resultater i første kvartal i år, med et tap på hele 611 millioner dollar.

- AMD har tradisjonelt sett ikke hatt like gode mobilplattformer som Intel, men ser nå ut til å ligge bedre an i den kommende kampen, fra et teknologi-synspunkt , enn det folk tror, sier analytikeren Nathan Brookwood fra firmaet Insight 64.

Selskapet vil tilby to nye mobilplattformer, begge basert på Turion 64 X2-prosessoren og Broadcoms 802.11n-brikker. Den ene versjonen vil benytte seg av grafikkbrikker fra Nvidia, mens den andre vil benytte seg av grafikkbrikker fra ATI. AMD kjøpte opp ATI i 2006.

LES OGSÅ: AMD med kjempetap i første kvartal

Infrastruktur