Freescale med Atom-konkurrent

Freescale med Atom-konkurrent

Egen Linux-prosessor gir billige mini-pc-er.

Freescale er klar med en ARM-basert prosessor og et referansedesign for Netbooks eller mini-bærbare som blir klart billigere enn dem med Intels Atom-prosessor.

I dag er Intels Atom det mest populære prosessoralternativet i mini-bærbare som koster rundt 300 dollar – eller fra 2 300 kroner i Norge inkludert avgifter.

Freescale håper at prosessoren vil kunne senke prisene på minibærbare til cirka 200 dollar. Det kan bety at vi vil se mini-bærbare til godt under 2 000 kroner her hjemme.

Prosessoren har én prosessorkjerne med en klokkefrekvens på 1 GHz og skal være basert på samme arkitektur som Cortex-A8 fra ARM, som er produsert på 65 nanometer.

Intels Atom-prosessor er også utstyrt med én kjerne, men denne har en klokkefrekvens på 1,6 GHz og er produsert på 45 nanometer.

Kjører ikke Windows

Prosessoren vil ikke fungere sammen med Windows, men med Linux. Det betyr sannsynligvis at den ikke vil stjele store markedsandeler fra Intel siden et stort flertall av dagens mini-pc-er kjører en kombinasjon av Windows XP og Intel Atom. Freescales alternativ vil i første rekke åpne opp for ennå rimeligere maskiner.

Freescale har i samarbeid med Canonical utviklet en egen Linux-distribusjon for I.MX515 basert på den svært populære Ubuntu-Linux.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste skal Freescale demonstrere en bærbar pc med den nye prosessoren under CES-messen som starter i Las Vegas torsdag denne uken.

Maskiner med denne prosessoren skal ifølge representanter for Freescale ha svært lav varmeutvikling og klare seg uten kjølevifte. De vil også inneholde en strømsparende wlan-brikke fra Pegatron.

Markedssjef Glen Burchers forteller til IDGs nyhetstjeneste at maskinen de demonstrerer under messen skal ha 8,9-tommers skjerm og en batterilevetid på åtte timer.

Freescale hevder at den nye prosessoren skal være klar pc-produsentene til sommeren, noe som betyr at vi neppe ser ferdige pc-er før siste kvartal 2009.

Mer informasjon finner du hos Freescale

Infrastruktur