Gjør pc-ene billigere - men tregere

Gjør pc-ene billigere - men tregere

Pc-produsentene får betalt for å installere reklame og demo-programvare på pc-ene, noe som gir deg og meg billigere pc-er. Men den samme programvaren får billig-pc-ene til å virke tregere enn de egentlig er.

Har du lurt på hvorfor bærbare pc-er er blitt så utrolig billige? Mye av forklaringen ligger i at pc-produsentene får betalt av ulike programvareleverandører for å legge inn deres programmer på pc-ene. Billig-pc-ene er med andre ord sponset, for å kunne selges til enda mer konkurransedyktige priser i butikkene.

Noen av programmene som følger med pc-ene er nyttige, som for eksempel antivirusprogrammer, mens andre igjen er mer til irritasjon enn nytte. Kjøper du en av Toshibas billige konsumentmodeller, får du for eksempel med ikke bare 30-dagers antivirus, men også spilltjenesten WildTangent, Skype, Microsoft Bing Toolbar, Bing Search, Windows Live Essentials, Microsoft Office Starter 2010 (reklamefinansiert Office-versjon), samt linker til tjenester fra eBay og Amazon. Pc-er fra andre produsenter inneholder andre programmer, og dette er noe som gjøres av nesten alle pc-produsentene. Mye av programvaren kjører i bakgrunnen og gjør pc-en tregere, andre igjen bruker bare en masse diskplass – helt unødvendig.

Betydelig prisreduksjon

Vi har forsøkt å finne ut hvor mye penger det kan være snakk om, og har fått bekreftet at det kan dreie seg om ganske betydelige prisreduksjoner – uten at noen av leverandørene ønsker å oppgi noen beløp, av konkurransemessige hensyn.

– Det er trolig en sammenheng slik du antyder, men denne type avtaler blir gjort på et globalt nivå så det er ingen mulighet til å konkretisere hva dette betyr for prisnivået i Norge, sier markeds- og pr-sjef Thomas Råge i HP.

Også Toshibas Norges-sjef Per Jostein Ørslien bekrefter overfor PC World Norge at pc-ene blir sponset, og sier det gjøres både for å gi brukerne en startpakke som er til nytte og glede, og for å holde prisene på produktene så lav som mulig.

– Summen per pc kan vi ikke gå ut med, men jeg kan si at det er en relativt betydelig sum på de rimeligste maskinene ned mot 3 995,- kroner. Dette er felles for hele bransjen uansett merke, sier Ørslien.

Siden pc-ene som kommer med all denne programvaren kan være betydelig rimeligere enn om de hadde kommet helt uten programvare, mener vi det for de fleste er en fordel at bransjen jobber på denne måten. Antagelig ville langt færre ha irritert seg over unødvendig programvare og trege pc-er, hadde de visst at dette er prisen de må betale for å få et rimeligere produkt. På enkelte pc-er kan du riktignok risikere å i verste fall måtte bruke flere timer på å avinstallere programvare – men med et saftig avslag i prisen er avinstalleringen en jobb mange vil være villige til å ta.

Bli kvitt overflødig last

Hvis det er programmer du absolutt ikke har tenkt å bruke, er det heller ingen vits i å beholde dem på harddisken. Avinstaller dem! I tillegg bør du sjekke hvilke programmer som kjører i bakgrunnen, og fjerne dem du ikke trenger. Det finnes flere gode verktøy for å gjøre avinstalleringsprosessen smidigere, blant annet verktøyet PC Decrapifier, som vi omtalte i PC World Norge nummer 10 (pcworld.no/article180553.ece).

Et annet bra verktøy er IObit Toolbox (www.iobit.com/toolbox), som er en omfattende pakke for å fikse all verdens pc-problemer. Programmet inneholder en funksjon som viser deg hvilke programmer som startes opp automatisk – med forklaring på hva programmet gjør, og om det er nødvendig eller ikke, slik at du lettere kan vurdere om du bør fjerne disse fra oppstarten eller ikke (du kan gjøre det samme med msconfig.exe, som følger med Windows, men ikke like elegant – og da får du ikke anbefalingene). Det er også en forbedret avinstalleringsfunksjon, som i likhet med PC Decrapifier kan avinstallere mange programmer i én operasjon – og deretter skanne etter rester som programmenes egne avinstalleringsrutiner ikke klarer å fjerne.

Infrastruktur