Her er de ultraportable

Her er de ultraportable

Nå skal det være slankt, lett og lekkert. Ny teknologi fører til et solid trendskifte blant pc-produsentene. Se hvilke ultraportable som er på vei til norske butikkhyller.

11,6 til 13,3-tommers skjerm og vekt på i overkant av kiloet – og stilig design. Pc-produsentene kaster seg over Intels Ultrabook-iniativ og forventer at de fleste kundene vil velge slike pc-er de kommende årene.

Same shit, new wrapping?

Ultraportable pc-er er for så vidt ikke noe nytt – og man har også sett kompakte og lette pc-er i lavere prisklasse rettet mot konsumentsegmentet. På en måte kan man si at Ultrabook-termen blir et nytt navn for noe som allerede eksisterer, men forskjellen nå blir at man ser et sterkt fokus fra mange produsenter, samtidig som teknologien man nå har gir en mindre ytelses- og funksjonalitetsforskjell enn det man har hatt tidligere – i hvert fall om prisen ikke skulle bli for høy. Riktignok, knyttet til Intels Ultrabook-spesifikasjoner stilles det en del krav. Vekten skal ikke være over 1,36 kilo, én av fire angitte Core-prosessorer skal benyttes, tykkelsen ikke mer enn 20 mm, skjermstørrelsen ikke over 13,3 tommer, over fem timers batteritid, det skal benyttes SSD og pc-en skal ha svært kort oppvåkingstid fra strømsparingsmodus. De enkleste modellene fra produktseriene skal også koste under 1000 dollar i USA. En del av maskinene som vil komme vil ikke være helt i samsvar med Intels Ultrabook-spesifikasjoner, men hører samtidig hjemme i samme segment.

Det er ikke tvil om at konsumentmarkedet har etterspurt mindre pc-er. En periode var mini-bærbare, som Asus Eee, svært populære, men for mange ble ytelsen og bruksområdene i overkant begrenset. Intels CULV-plattform (Consumer Ultra Low Voltage) ble også godt mottatt, og en del av pc-seriene introdusert med denne plattformen finnes fortsatt i dag, men da med andregenerasjons Core-prosessorer. Ofte ser vi at også disse maskinene har 11,6 eller 13,3-tommers skjerm, men samtidig at tykkelsen og vekten er større enn det som kommer med den nye «generasjonen» ultraportable pc-er for konsumenter.

God nok ytelse?

Intel lanserte på vårparten i år nye, andregenerasjons Core-prosessorer med lavere strømforbruk enn standardprosessorene man finner i større pc-er. Det reduserte strømforbruket går på bekostning av ytelsen. Lavenergivariantene av Core i5 og i7 har klokkefrekvens fra 1,4 til 1,7 GHz – til sammenligning ligger standardprosessorene gjerne på 2,3 til 2,8 GHz.

Til vanlige bruksområder, og selv bilde- og videobehandling i privat sammenheng, vil nok prosessorene som i disse pc-ene for mange gjøre en mer enn god nok jobb. Den generelle ytelsen påvirkes også av lagringsmediet – en pc levert med SSD vil for mange føles svært mye raskere enn samme med levert med vanlig harddisk. Sagt på en annen måte – en pc med litt svak prosessor og SSD vil for mange føles raskere enn en pc med rask prosessor og vanlig harddisk.

Forsinkelser?

Flere av modellene som har blitt lansert i løpet av sommeren og høsten, skulle i utgangspunktet være klare for julesalget. Det er imidlertid ting som tyder på at en del produkter kan bli forsinket, eller leveransene begrenset i starten. Trolig er det mange produsenter som har gjort store ordrer, samtidig som pc-er generelt med 11,6- og 13,3-tommers skjerm selger svært bra for tiden. For de minste og letteste modellene kan det også være ønsker om paneler som er tynnere og lettere, og i et segment som skjermpanelprodusentene ikke har hatt så høy produksjon av tidligere.

De andre?

LG har ikke offisielt lansert sin nye ultraportable, men under Intels utviklerkonferanse tidligere i høst ble den demonstrert – da under modellnavnet Shuriken 18. Dette er imidlertid en pc basert på neste generasjon prosessor- og brikkesettplattform fra Intel, og vil ikke være tilgjengelig før tidligst andre kvartal 2012. Her vil man blant annet gå over fra 32 til 22 nm produksjonsteknologi for prosessorene.

Videre forventer vi at også aktører som HP, Dell, MSI og flere andre nok etter hvert nå kommer med nye modeller som går inn i dette segmentet. For en del av produsentene, kan det være at man i likhet med LG velger å vente på neste plattformgenerasjon fra Intel, hvor man trolig også vil se prosessorer som har lavere strømforbruk og varmeutvikling enn dagens modeller.

Les om:

Infrastruktur