Her er nye MacBook Pro

Her er nye MacBook Pro

Bedre prosessorer, HD-webkamera og superrask overføring med Thunderbolt er blant nyhetene.

Apple har som ventet oppdatert sin serie med MacBook Pro-maskiner.

Den mest oppsiktssvekkende nyheten er Thunderbolt. Dette er Intels nye teknologi for superraske dataoverføringer, som frem til nå har gått under navnet Light Peak.

Thunderbolt sitter innebygd i skjermutgangen, Mini DisplayPort, og via ulike adaptere skal det være mulig å koble alt fra usb- og FireWire-enheter, til nettverkskabler og skjermer med både VGA-, DVI- og HDMI-innganger.

I teorien gir Thunderbolt overføringshastigheter på opptil 10 gigabit per sekund. Det er opptil 20 ganger raskere enn USB 2.0 og 12 ganger raskere enn FireWire 800. Opptil seks enheter kan seriekobles, ifølge Apple.

Amerikanske Macworld skriver at Apple for øyeblikket ikke har noe å annonsere angående adaptere, men ettersom teknologien ikke er Apple-eksklusiv, skal det skal være fritt frem for tredjepartsleverandører å kabelprodusenter å lage utstyr via Intel. Eksisterende MiniDisplayPort-adaptere vil fungere som før, forteller Apple til våre kolleger.

LES OGSÅ:

Er Thunderbolt Apples nye alt-mulig-port?

AMD-grafikk

Ellers kommer maskinene med Intels nyeste to- og firekjerners Core i-prosessorer, også kjent som Sandy Brigde. 13-tommeren kommer med en tokjernet 2,7 gigahertz Core i5-prosessor, mens 15- og 17-tommeren fås med firekjerners Core i7-prosessorer på opptil 3,2 gigahertz.

Hva gjelder grafikk kommer 13-tommeren med en grafikkløsning integrert på prosessoren, Intel HD Graphics 3000, som kan ta i bruk opptil 384 megabyte av systemminnet.

De to større modellene har både den integrerte løsningen og nye Radeon-grafikkort fra AMD. 15-tommeren fås med et Radeon HD 6490M med 256 megabyte minne eller Radeon HD 6750M med 1 gigabyte minne. 17-tommeren leveres bare med sistnevnte. Som tidligere svitsjer systemet automatisk over på den kraftigste løsningen når dette er påkrevd.

LES OGSÅ:

iPad-inspirert Mac OS X Lion

Videosamtaler i 720p

Det innebygde webkameraet er også forbedret, og kommer med tre ganger høyere oppløsning enn før. Videosamtaler kan gjøres i en oppløsning på 720p, dessuten skal kameraet fungere bedre under dårligere lysforhold.

Maskinene kommer i den samme unibody-utformingen som før. Batteritiden er på 7 timer, skriver Apple i en pressemelding.

Prisene ligger på 9 990 kroner for 13-tommeren, 14 990 kroner for 15-tommeren og 20 490 kroner for den største modellen med 17-tommers skjerm.

LES OGSÅ:

FaceTime ikke lenger gratis på Mac

Infrastruktur