Hva må til for at Windows 10 skal lykkes?

Hva må til for at Windows 10 skal lykkes?

Her er de tre kritiske faktorene som Microsoft må få på plass for å hindre at Windows 10 blir en ny flopp.

Onsdag 21. januar har Microsoft invitert pressen og andre gjester til sitt hovedkvarter i USA for å vise frem flere nyheter om det kommende Windows 10-operativsystemet.

Blant annet vil vi få se hvordan Windows 10 vil te seg på mobil og nettbrett.

Kritisk

Stadig flere tunge it-medier kaster seg nå på bølgen der det kommende Microsoft-arrangementet betegnes som «kritisk».

Kritisk fordi dagens Windows 8, som ble lansert for rundt to år siden, er blitt en fiasko. Mindre enn 10 prosent av pc-ene på denne planeten drives av Windows 8, ifølge Cnet.

Til sammenligning kjøres det fem år gamle os-et Windows 7 på mer enn halvparten av pc-ene globalt.

Selv 14 år gamle Windows XP er fortsatt mer populært enn Windows 8, med en markedsandel på nesten 20 prosent, altså dobbelt så høy som Windows 8.

Heller ikke Microsofts hybrid-pc Surface er blitt noen stor suksess, og Windows Phone benyttes på bare tre prosent av smartmobilene globalt sett.

Fortsatt relevant?

Denne uka vil altså Microsoft lette ytterligere på sløret og vise oss flere detaljer om forbrukerversjonen av Windows 10. Den store utfordringen er å overbevise markedet om at Windows fortsatt er relevant.

Selv om det altså dreier seg om forbrukermarkedet i denne omgang, vil også sentrale næringslivsaktører følge nøye med, blant annet fordi Microsofts øverste ledelse, med toppsjefen Satya Nadella i spissen, vil være til stede.

IDGs nyhetstjeneste har gjennomgått de viktigste faktorene som må være på plass for at Windows 10 skal ha noen sjanse til bli en suksess.

Gjenkjennelighet er viktig, men også vanskelig.

Det sies at hvis Windows 10 skal bli mer populært enn Windows 8 har vært, må operativsystemet få tilbake mange av likhetstegnene med Windows 7, både når det gjelder design, temaer og funksjonalitet.

Vel, det finnes allerede et operativsystem der ut som gjør nettopp det, nemlig Windows 7 selv. Hvis Microsoft bare lager en lett modernisert utgave av Windows 7, vil mange rett og slett bare beholde Windows 7, og Windows 10 vil ikke ha sjanse til å bli noen suksess, skriver IDGs nyhetstjeneste.

På den andre siden vil Windows 10 heller ikke bli noen suksess hvis det kommer med ytterligere en ny type brukeropplevelse som ikke minner erfarne Windows-brukere om noe som helst av hvordan det har vært å bruke Windows tidligere.

Med andre ord: Microsofts presentasjon denne uka vil være den viktigste begivenheten for Microsoft på lenge, men denne gang har ikke selskapet noe sikkerhetsnett under seg.

Det er sikkert flere forhold knyttet til Windows 8 som gjorde operativsystemet vanskelig å selge inn hos bedriftene, men hovedgrunnen var utvilsomt de enorme kostnadene knyttet til å lære opp medarbeiderne i bruke det nye os-et.

Derfor må Microsoft nå være i stand til å presentere kontinuitet fremfor noe annet, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

1. Både velkjent og nytt

Det første punktet i trepunktslisten over kritiske faktorer ved Windows 8 blir ifølge dette resonnementet å sørge for at Windows 10 både virker velkjent og nyskapende.

Facebook har en slik egenskap som er fundamental for hele Facebook-plattformen på alle slags enheter.

Men det er ikke lett å få til. Windows Mobile forsøkte å få mobilene til å se ut som pc-er, med startmeny og oppgavelinje. Det ble en flopp. Det samme skjedde da Windows 8 prøvde å få pc-ene til å se ut som en forstørret utgave av Windows Phone-skjermen.

Brukerne ønsker ikke nødvendigvis at alle enheter skal se like ut eller oppføre seg likt, og det er ikke nødvendig for dem at begge enheter – mobil og pc – må brukes på samme måte for at de skal oppfattes som en del av Windows-verdenen.

Derimot trenger folk å ha ett kjent sted å samle sine dokumenter, tjenester og applikasjoner uavhengig av hvor mange enheter de bruker. Hvis Microsoft kan låne en side fra Dropbox eller Evernote, kan den representere Windows som et sted de kan nå fra sine enheter, i stedet for å fremstå som et filsystem som trenger å synkroniseres med andre filsystemer. På den måten trenger ikke enhetene å fungere likt for å oppnå de samme målene.

2. Brobygger mellom enheter

Det andre punktet er at Windows 10 må fungere som en brobygger mellom individuelle enheter, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Når du leser nettaviser i dag, trenger du ikke tegne separat abonnement for hver type enhet du leser artiklene på. Hvis Microsoft ønsker å knytte til seg et stort antall Windows-brukere som abonnenter, må de begynne å tenke på Windows som en tjeneste, ikke et operativsystem.

Derfor er det av avgjørende betydning at Microsoft nå viser hvordan en abonnementsmodell vil fungere. Hvis ikke, får for eksempel ikke Windows Phone 10 flere brukere enn Windows Phone allerede har.

For dersom Windows virkelig er det samme systemet for begge typer av enheter, mobiler og pc-er, hvorfor skal ikke en abonnent ha tilgang til systemet overalt?

3. For folk flest

Den ideelle Windows-versjonen er en som folk flest kan bruke – og vedlikeholde selv.

Brukere av Apple iOS og Mac har stor tro på Apple. De ser på selskapet som en forsvarer av brukervennlighet, design, enkelhet og nytteverdi. – Det bare fungerer, sier lojale Apple-brukere.

Google har greid å få til noe av det samme for Android, som folk føler en form for eierskap til. Som firma fremstår Google som et ansvarsfullt, mangesidig og sånn passe liberalt konsern som er en rollemodell for andre bedrifter.

Et av de siste slagordene Microsoft brukte, var «I am a PC» – jeg er en pc. Helbom i vår mobile samtid.

Microsoft-sjef Nadella har presentert Microsofts nye rolle som en skaper av plattformer og produktivitet. Folk flest er imidlertid ikke interessert i en ny visjon for Microsoft, men i en ny visjon for samfunnet. Og det er ikke et produktmål som for eksempel en storslått brukeropplevelse, men en visjon om hvordan man kan få gjort jobben sin og leve et godt liv.

Microsoft må nå få knyttet denne visjonen direkte til Windows. Det er forutsetningen for at man kan klistre en Windows-logo på bilvinduet sitt uten at naboene tror man er en halvgal nerd.

Snart får vi altså svaret på hvordan Microsoft vil håndtere disse utfordringene. Følg med!

Infrastruktur