Hybrid-pc og Thunderbolt fra Lenovo

Hybrid-pc og Thunderbolt fra Lenovo

Thinkpad X1 Hybrid har to operativsystemer, mens andre nye modeller kommer med Thunderbolt.

Lenovo Thinkpad X1 ble lansert i fjor vår og er kompakt pc rettet mot bedriftsmarkedet. Originalen hadde 13,3-tommers skjerm og en vekt på i overkant av 1,7 kilo. Lenovo kommer nå med en ny variant av denne - Thinkpad X1 Hybrid.

X1 Hybrid vil være basert på Intels kommende generasjon av Core-prosessorer, som foreløpig går under kodenavnet Ivy Bridge.

Disse er basert på grunnarkitekturen for dagens Core-prosessorer, men man vil blant annet ha forbedringer av strømforbruket gjennom endringer av produksjonsteknologi, samt elementer som skal gi bedre generell ytelse.

Også grafikkdelen av prosessoren skal bli forbedret. Skjermstørrelse, design og vekt skal stort sett være likt som for den originale X1-modellen.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X1 - Bare nesten

Hybrid-navnet er relatert til at pc-en også er utstyrt med en ekstra prosessor fra Qualcomm og bruk av Instant Media Mode-funksjonen, som er et eget operativsystem som utnytter denne prosessoren.

Denne løsningen minner om løsninger vi tidligere har sett fra Dell og Asus, hvor pc-en kan startes opp raskt i et enkelt Linux-basert miljø som gir tilgang til basisapplikasjoner for nettbruk og medieavspilling.

Fordelen med Instant Media Mode er at batteridriftstiden skal være lengre enn ved bruk av Windows.

Prisen i USA for Thinkpad X1 Hybrid er oppgitt til fra 1 600 dollar. Pc-en vil først mot høsten bli tilgjengelig på det europeisk markedet - dette trolig i sammenheng med Microsofts lansering av Windows 8. Prisen på dagens X1-modell koster fra cirka 13 000 kroner inklusive mva. på det norske markedet.

LES OGSÅ:

Dette blir hett på årets CES

Thunderbolt

Det ble for en ukes tid siden kjent at flere pc-produsenter i løpet av våren regnet med å ha pc-er utstyrt med Thunderbolt-grensesnitt for ekstern ekspansjon og skjermtilkobling. Lenovo er imidlertid de første som annonserer konkrete modeller med dette - Thinkpad T430u og Thinkpad Edge S430.

Dette er maskiner som på det amerikanske markedet skal bli tilgjengelig i løpet av sommeren. Konkret informasjon om når de blir tilgjengelig på det norske markedet har vi foreløpig ikke.

Også disse maskinene er basert på den kommende Ivy Bridge-plattformen fra Intel. Thinkpad T430u vil være en ultraportabel med 14-tommers skjerm, vekt på rundt 1,8 kilo og leveres med opptil Core i7-prosessor. Denne vil også kunne leveres med dedikert grafikkprosessor fra Nvidia.

Trolig er dette en maskin som vil erstatte dagens Thinkpad T420s, som vi testet for noen måneder tilbake. Prisen for T430s skal i USA starte på 849 dollar.

Thinkpad Edge S430 er også med 14-tommers skjerm, men vil være litt større enn T430u - og rimeligere. Vi vil også tro at større og kraftigere modeller i Thinkpad T- og W-serien kan komme til å få støtte for Thunderbolt.

De nye Lenovo-pc-ene vil bli presentert under CES-messen i neste uke.

Vi tror at flere aktører vil vise utstyr for Thunderbolt. Foreløpig er det kun Apple som har levert maskiner med Thunderbolt, samt skjermer med denne tilkoblingen.

Grensesnittet, som er basert på PCI Express, er kompatibelt med mini-Displayport, men Thunderbolt-skjermene har også viderekobling for andre Thunderbolt-produkter. Apples skjermer gir også usb-porter, Firewire og Ethernet - dette gjennom kontrollere i skjermen som er tilkoblet Thunderbolt.

I teorien vil det være mulig å lage skjermer med integrert grafikkprosessor, der man ved tilkobling av skjermen vil få bedre 3D-ytelse fra en bærbar pc enn hva pc-en leverer via sin egen grafikkprosessor. Promise og Lacie er to aktører som allerede har eksterne lagringsmedier på markedet basert på Thunderbolt. Spesielt i forbindelse med løsninger basert på flere harddisker i RAID eller SSD vil USB 3.0 kunne være en ytelsesmessig flaskehals.

LES OGSÅ:

Thunderbolt på pc-er til våren

Les om:

Infrastruktur