Ikke kjøp Samsung 9-serie!

Ikke kjøp Samsung 9-serie!

Startproblemer for designperle fra Samsung.

Samsungs nye 9-serie av bærbare pc-er har fått mye oppmerksomhet på grunn av sitt lekre design og gode spesifikasjoner i kombinasjon med kompakt størrelse og lav vekt.

Nå viser det seg imidlertid at mange har store problemer med det trådløse nettverket på pc-en - både i forhold til ytelse og rekkevidde.

PC World Norge mottok Samsung 900X for noen uker siden og merket raskt at noe ikke stemte når vi testet ytelsen mot trådløsnett. Da vi testet ytelsen mot aksesspunkter hvor vi fra samme plassering kunne ha 50-75 Mbps med andre pc-er, klarte vi ikke mer enn maks 15-16 Mbps med Samsung 900X.

Men det var på noen meters avstand. På litt mer normal avstand, og med hindringer i form av flere vegger, faller ytelsen ytterligere - om man i det hele tatt får forbindelse. I tillegg var det bare en liten brøkdel av de trådløse nettverkene vi var vant til å se i oversikten som dukket opp. Selv om opptil 15 Mbps skulle gi en ok ytelse for vanlig websufring, opplevde vi også ellers at responsen ved for eksempel åpning av websider var dårlig. Pc-en ble testet mot andre trådløse nettverk med tilsvarende resultat.

Vi har tatt kontakt med Samsung og påpekt at wlan-implementeringen rett og slett ikke holder mål. Deres svar var at de mistenker at noe var galt med vår testeksemplar, og Samsung jobber med å skaffe oss en ny pc. I mellomtiden har Samsung likevel begynt å sende produkter ut på markedet, og også norske aktører har den på lager.

Vi legger nå merke til at mange brukere som har kjøpt pc-en klager over svært dårlig wlan-ytelse - dette kan man se ut i fra blant annet brukererfaringer hos Amazon og i forumet hos NotebookReview.com. Dermed tyder alt på at det ikke bare er vår test-pc det er noe i veien med.

Noen brukere har opplevd forbedringer ved å bytte ut det originale wlan-kortet fra Broadcom med for eksempel wlan-kort fra Intel. Det er også de som har installert en ekstra antenne i pc-en i forbindelse ved bytte av wlan-kort. Ut i fra driveroversikten på Samsungs websider virker det som pc-en også kan leveres med wlan-kort fra Intel, men tilbakemeldingene er så langt at på det norske markedet er det Broadcom-kort som benyttes.

Vår førsteinntrykk for Samsung 9-serien er svært godt. Samsung har her kombinert en ultraportabel med 13,3-tommers skjerm og vekt på cirka 1,4 kilo med Intels Core i5-prosessor og SSD, hvilket gir en meget god brukeropplevelse. Skjermen er videre svært lyssterk. Og designen er fantastisk. På våre Facebook-sider kan du se en video, hvor vi pakker ut maskinen. Til og med emballasje gir et virkelig eksklusivt inntrykk.

Ikke kjøp!

Vi venter nå på videre tilbakemeldinger fra Samsung om hva problemene kan skyldes og hva løsningen er. Siden Samsung pc-en nå er ute på markedet og andre opplever de samme problemene som vi, vil vi fraråde at man kjøper maskinen fram til det er kommet en klarhet i denne saken.

Tilbakemeldingene fra Samsung er at de nå undersøker problemene vi har oppdaget. Vi vil komme tilbake med full test og oppdateringer om problemene etter hvert. Vi skal også bringe på det rene hvordan Samsung stiller seg i forhold til retur og utbedringer av denne pc-en.

Infrastruktur