Lett AMD-plattform

Lett AMD-plattform

AMD vil satse på små og lette bærbare.

AMD har det vanskelig på prosessorsiden for tiden. I hovedsak ser man prosessorer tilgjengelig i noe store og rimelige pc-er rettet mot konsumentmarkedet. Selskapet har nå lansert sin Yukon-plattform, som rettes mot maskiner med 12,1-13,3-tommers skjerm. Dette skal være maskiner som ytelses- og prismessig skal legge seg mellom mini-bærbare som for eksempel Eee PC og typiske ultraportable. Med andre ord skal man forvente maskiner med vekt trolig i overkant av 1,5 kilo og med en prislapp på rundt 5 000 kroner og litt oppover avhengig av funksjonaliet.

Prosessoren er basert på Athlon-arkitekturen (K8), har 1,6 GHz klokkefrekvens og er produsert med 65 nm produksjonsteknologi. Maksimalt strømforbruk for prosessoren er spesifisert til 16 watt. AMD vil benytte deres M690-brikkesett som har en integrert Radeon X1250-grafikkprosessor. Brikkesettet kjenner vi allerede fra andre bærbare, og grafikken er langt bedre enn Intels integrerte løsninger på de billigste maskinene og på mini-bærbare. Det er en mulighet for pc-produsentene å også benytte AMDs Radeon HD 3400-serie av grafikkprosessorer, hvilket vil gi bedre 3D-ytelse, DirectX10-støtte og forbedret dekodingsakselerasjon av hd-video.

HP er av de første som kommer til å ha maskiner basert på plattformen, da gjennom Pavilion dv2 som i utgangspunktet rettes mot konsumentmarkedet. I skrivende stund kunne AMD imidlertid ikke si noe om andre aktører som vil komme med pc-er basert på plattformen, men de fortalte oss at det vil komme maskiner også for bedriftsmarkedet. Prisen på dv2 starter på cirka 700 dollar i USA, hvilke etter dagens kurs vil si cirka 6 000 kroner inklusive mva. Ifølge HP vil dv2 komme til det norske markedet, men ikke før om et par måneder.

AMD vil senere på året komme med plattformen Congo, som tildels sikter mot samme segment, men som blant annet kan skilte med en tokjerneprosessor.

Les om:

Infrastruktur