Lett og rålekker Sony Vaio-Z

Lett og rålekker Sony Vaio-Z

Sony med lekker ultraportabel med Core i7, Light Peak og ekstern grafikkprosessor

Sony har kommet med nye modeller i sin Vaio Z-serie, og ut i fra spesifikasjonene er det noe som virker svært lovende og som skiller seg fra hva andre kan levere på flere områder. Pc-en rettes i utgangspunktet mot bedriftsmarkedet, men vi vil tro at interessen kan bli høy også blant kravstore konsumenter.

I utgangspunktet vil Sony levere tre konfigurasjoner på det norske markedet. Felles for pc-ene er at de veier i underkant av 1,2 kilo, 17 mm tykkelse og skal ha chassis laget av karbonfiber. Skjermen på 13,1-tommer har en oppløsning på hele 1600x900. Det vanlige for denne skjermstørrelsen er 1366x768, mens noen få modeller har 1440x900.

Når det gjelder prosessor leveres pc-ene med enten Core i7-2620M på 2,7 GHz (3,4 GHz Turboboost-hastighet) eller Core i5-2410M på 2,3 GHz (2,9 GHz turboboost-hastighet). Alle modellkonfigurasjonene har SSD - da på 256 eller 128 gigabyte. Integrert 3G er standard.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X3A - Liten og elegant

Ekstern grafikk via Light Peak

Grafikkprosessoren er Intels HD Graphics 3000, som er integrert i prosessoren. Som tillegg til pc-en får man imidlertid kjøpt en dokkingstasjon som blant annet har en Radeon HD 6650M-grafikkprosessor og 1 gigabyte grafikkminne. Dermed vil 3D-ytelsen kunne økes betraktelig når pc-en er tilkoblet dokkingstasjonen. Radeon HD 6650 kan omtales som en en mellomsegmentløsning - det er ikke topp ytelse, men skulle normalt sett gi ytelse god nok til å spille nyere spill med akseptabel kvalitet.

Dokkingstasjonen er koblet til pc-en via Intels Light Peak-teknologi. Dette er samme teknologien som Apple har på sine nyere maskiner under Thunderbolt-navnet. Ut i fra det vi kan forstå benytter imidlertid ikke Sony samme implementasjon, slik at for eksempel lagringsløsninger for Thunderbolt ikke kan kobles til pc-en. Ifølge Sonys spesifikasjoner er Light Peak her implementert med optisk kommunikasjon, mens Apples Tunderbolt benytter kobberledninger.

Dokkingstasjonen har i tillegg til grafikkprosessor også flere tilkoblinger - inkludert USB 3.0 og Gigabit Ethernet, samt , Blu-ray-spiller.

LES OGSÅ:

Alt du må vite om Thunderbolt

Det interne batteriet skal ifølge spesifikasjonene gi opptil syv timers batteridrift. Som tilleggsutstyr leveres også et eksternt batteri som kan monteres under pc-en, og som fordobler batteridriftstiden.

Prisen for enkleste modell, med Core i5-prosessor og 128 gigabyte SSD, er oppgitt til 16 000 kroner - da riktignok veiledende. Toppmodellen, hvor dokkingstasjonen følger med, koster 26 000 kroner. Denne maskinen har ellers 8 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite R830: Lett, utholden og sprek

Les om:

Infrastruktur