Longhorn klar i betaversjon

Longhorn klar i betaversjon

Det første fullstendige versjonen av MIcrososfts nye server-operativsystem er klar for siste testrunde.

Windows Server Longhorn er klar i siste betaversjon, Beta 3, med alle funksjoner på plass, skriver IDGs nyhetsbyrå.

Longhorn skal lanseres offisielt til høsten, men nøyaktig lanseringstidspunkt har blitt endret mange ganger. Den siste testversjonen av programmet ble lagt ut i går, onsdag. Ifølge Microsoft selv er dette i god tid, siden det tidligere er meldt at siste beta skulle komme "i løpet av første halvår 2007".

Powershell

Dette er første gang brukerne får innblikk i Microsoft Powershell, en ny teknologi for skripitng og kommandolinjer.

Powershell skal gjøre det enklere for it-sjefer å automatisere oppgaver som gjelder for flere Windows-servere i et nettverk. Tidligere var denne funksjonaliteten tilgjengelig bare som et tilleggsprogram. I Longhorn blir det en integrert funksjon, og nå er Powershell for første gang tilgjengelg i testversjon.

Testversjonen av Longhorn skal være tilgjengelig her.

Andre nye ting i Beta 3 av Longhorn er en ny brannmur som alltid er på, i Server Manager, og et installeringsalternativ kalt Server Core, opplyser Ward Ralston, teknisk produktsjef for Longhorn.

Server Manager in Longhorn er ment å holde brannmuren oppe hundre prosent av tiden. Det betyr at it-administratorer må slå av brannmuren via konsollen når de vil installere komponenter. Det innebærer ifølge Ralston at komponenter kan installeres for bestemte server-roller, og at alt som er eksternt holdes utenfor systemet i denne prosessen.

Flere alternativer

Serveren vil oppfatte hvilke avhengigheter og begrensninger rollene vil ha straks komponentene er installert, og vil konfigureres automatisk for å fungere mest mulig effektivt i disse scenariene, forklarer Ralston.

Server Core er et minimumsalternativ der komponenter bare for åtte av 18 mulige server-roller blir installert. Disse blir da konfigurert for mest mulig effektiv og pålitelig ytelse. Dette begrenser mengden kode som må kjøres på serveren, og skal også redusere antallet og tid som må avsettes til oppdateringer. Dette er mulig fordi serveren bare må restartes for oppdateringer relatert til disse rollene..

Infrastruktur