Lovende bærbarplattform

Lovende bærbarplattform

AMD benyttet CeBit-messen til å avsløre nye detaljer om sin kommende bærbarplattform Puma. Løsningen ser mer helstøpt ut enn tidligere forsøk fra AMD.

Puma er AMDs svar på Intels Centrino Duo og den kommende Montevina-plattformen. I motsetning til tidligere generasjoner er maskinvarekravene skjerpet ovenfor produsentene.

Med Puma kreves en såkalt Griffin-prosessor, et RS780M-brikkesett og et trådløst 802.11 a/b/g/n nettverkskort.

Det er imidlertid opp til produsentene å velge ut grafikkbrikker i Mobility Radeon HD 3000-serien til de pc-ene som ikke klarer seg med integrert grafikk.

LES OGSÅ: Bedre Radeon HD til bærbare

I motsetning til Centrino gir Puma pc-produsentene dermed større valgfrihet i forhold til de endelige spesifikasjonene, noe som gir produsentene bedre fleksibilitet.

Griffin

Prosessorens egentlige navn er Turion X2 Ultra. Den består av to prosessorkjerner som begge har én megabyte andrenivås hurtigbuffer og støtter opp til åtte gigabyte DDR2-minne på opptil 800 MHz.

Prosessoren er basert på K8-arkitektiren som Athlon 64 benyttet, og ikke den nye K10-arkitekturen som AMD benytter for Phenom og nyeste versjon av Opteron. Prosessorene har imidlertid blitt redesignet i større grad enn tidligere Turion-modeller for å være optimalisert bruk i bærbare pc-er.

Prosessorene vil i første omgang være basert på 65 nanometers produksjonsteknologi. En av de større endringene i henhold til strømsparing er støtte for "deeper sleep"-spesifikasjonen, samt at klokkefrekvensen for kjernene kan reguleres individuelt.

Det er foreløpig ikke planlagt noen utgaver med fire kjerner, men AMD vil heller ikke avkrefte at en slik variant kan dukke opp senere. En overgang til fire kjerner vil man trolig ikke se før AMD kommer med prosessorer for bærbare basert på deres nyeste arkitektur, samt at man er i gang med å bruke 45 nanometers produksjonsteknolgi.

En slik forbedring av produksjonsteknologi vil blant annet kunne gi mindre fysisk kjerne og forbedringer i henhold til strømforbruk/varmeutvikling.

Turion Ultra vil være bedre enn sin forgjenger på strømforbruk, men grafikkprosessoren spiller en viktig rolle for å optimalisere batterilevetiden.

Raskere grafikk

RS780M-brikkesettet har en integrert grafikkløsning som ifølge AMD er opp til fem ganger raskere enn Intels X3100-løsning og det skal være støtte for hdmi, HDCP og Displayport.

For å spare strøm kan de dedikerte grafikkprosessorene kobles helt ut når det ikke er behov for den, og kobles inn igjen for mer krevende grafikkoppgaver. I tillegg skal den integrerte grafikkprosessoren kunne benyttes i kombinasjon med den dedikerte for å forbedre 3d-ytelsen. En lignende løsning har også Nvidia gjennom sin Hybrid-SLI-løsning.

Puma skal spare enda mer strøm enn tidligere bærbar-plattformer og byr på avanserte grafikkmuligheter.

På samme måte vil nye bærbare også kunne øke spillytelsen ved å utstyres med to dedikerte grafikkbrikker, hvilket kan gi AMD et bedre innpass i segmentet for bærbare som rettes mot svært kravstore spillere. Flere produsenter har fra tidligere benyttet Nvidias SLI-teknologi i bærbare pc-er, for eksempel Dell på deres XPS M1730.

Puma er også et viktig skritt på veien mot lanseringen av den første Fusion-prosessoren hvor grafikkbrikken skal integreres direkte i prosessoren.

Plattformen vil lanseres en gang i løpet av 2. kvartal 2008, men AMD har ikke gitt noen offisielle opplysninger om lanseringsdato eller priser på ferdige pc-er.

LES OGSÅ: Hybrid-SLI for strømsparing

Infrastruktur