Lysstyrke vs batteri

Lysstyrke vs batteri

Brukertips: Å redusere lysstyrken på skjermen kan gi deg lengre batteridriftstid. Men hvor stor kan gevinsten være?

I visse sammenhenger ønsker man å maksimere hvor mye batteritid man klarer å presse ut av pc-en. Det kan være en lang reise på fly eller tog uten strømtilgang, en lang dag på skolebenken eller at man har glemt laderen hjemme og ønsker at pc-en skal kunne brukes en større del av arbeidsdagen.

Pc-en vi benyttet for denne testen var en HP Pavilion dm3. Pc-en har en 13,3-tommers skjerm. For testen benyttet vi Mobilemark 2007, som er et testprogram som utfører operasjoner i en rekke vanlige applikasjoner, som blant annet Outlook, Excel, Word, Adobe Acrobat Reader, Photoshop m.m.

Maskinen ble satt opp slik at den gikk til den var helt tom for batteri. I testprogrammet er det også en del innlagte pauser – det blir ikke naturlig at man sitter flere timer helt i strekk og jobber, men man har pauser som varierer fra noen få minutter til rundt kvarteret. Pc-en er satt opp slik at den ikke slår seg av, men blant annet harddisk går i dvale.

Resultatet

Med 100 prosent lysstyrke klarte maskinen fem timer og 28 minutter. Dette er i utgangspunktet et utmerket resultat - HP Pavilion dm3 er en pc som har svært god batteridriftstid.

Videre reduserte vi lysstyrken til 75 prosent og 50 prosent, og til slutt satt vi den til det laveste maskinen tillot. På det laveste kan maskinen brukes til en del typer applikasjonsbruk hvis ikke lysforholdene er krevende. På laveste lysstyrke klarte maskinen en driftstid på 7 timer og 58 minutter. Det gir en forskjell mellom laveste og høyeste driftstid på to og en halv time, eller cirka 45 prosent.

Laveste lysstyrke her blir imidlertid for mørkt til å være praktisk. 50 prosent lysstyrke ga et bilde som strengt tatt ikke er langt unna det en del pc-er med dårlig skjerm har som maksimal lysstyrke og vi fikk her en batteritid på 7 timer og tolv minutter. En økning til 75 prosent lysstyrke gir styrke som er god og ga seks timer og 19 minutter. En reduksjon fra 100 til 75 prosent ga nesten en time ekstra i dette tilfellet.

Min

50 %

75 %

Maks

7:58

7:12

6:19

5:28

Konklusjon

Å redusere lysstyrken på skjermen, kombinert med en strøminnstillingsprofil som ellers gir effektiv utnyttelse av batteriet, kan gi pc-en din langt bedre batteridriftstid. Er det dager der du blir lenge borte fra stikkontakten og trenger å få gjort mest mulig på pc-en kan nok ganske mange pc-er kanskje gi en halvtime eller time ekstra.

Hvor mye man tjener vil såklart være avhengig av pc-ens overordnede driftstid – noen pc-er klarer ikke mer enn 2 timer selv med skjermen på det laveste, men andre kan klare 5-6 timer med skjermen på det maksimale. Vi vil ikke se bort i fra at ganske mange pc-er i dag kan gi minst en halvtime ekstra batteritid selv med en ganske liten reduksjon av lysstyrken, for eksempel fra 100 til 75 prosent.

(Opprinnelig publisert 18.12.2009)

Infrastruktur