Macbook oppdateres

Macbook oppdateres

Apple er med på bølgen av nylanseringer av bærbare pc-er i disse dager, selv om nyhetene er beskjedne.

Raskere Intel-prosessorer og større disker er stort sett hva oppdateringene av Apples bærbare i Macbook- og Macbook Pro-seriene dreier seg om denne gang.

I tillegg er også Macbook Pro blitt utstyrt med MultiTouch-pekeplaten som Apple introduserte på den supertynne Macbook Air i januar.

Den store pekeplaten kan betjenes med opptil tre fingre, og man kan zoome, rotere og blad i bilder og websider på måter som ikke har vært mulig før.

Macbook Pro-maskinene har også fått kraftigere Nvidia-grafikk.

Apple er for tiden svært godt fornøyd med tingenes tilstand, blant annet fordi selskapet solgte mer enn 2,3 millioner Mac-er i siste kvartal, fremholdt David Moody, Mac-produktsjef hos Apple, overfor Macworld i forbindelse med lanseringen av de nye bærbare.

Som vi er blitt vant til nærmest til det kjedsommelige, ligger nyhetene i Apples Macbook- og Macbook Pro-serier også denne gang under skallet, og det er knapt nok nødvendig å hente nye produktbilder fra Apple for å presentere de nye maskinene.

«Penryn»

Hovednyheten er altså at Apples bærbare har fått Intels nyeste prosessorgenerasjon, det vil si Core 2 Duo-prosessorer basert på 45 nanometers produksjonsteknologi. Arkitekturen har vært kjent under kodenavnet «Penryn». Fordelen med arkitekturen er noe økt ytelse, samt reduksjoner i strømforbruk, noe som igjen gir forbedringer for batteritiden. Gjennom programvare som utnytter de nye SSE4-instruksjonene kan forbedringen i ytelse være snakk om flere titalls prosent.

LES OGSÅ: Raskere prosessorer til bærebare

De kraftigste Macbook Pro-modellene man kan bestille nå, har prosessorhastighet på 2,6 GHz, Nvidia Geforce 8600M GT-grafikkprosessor med opptil 512 MB grafikkminne og disk på opptil 300 GB.

Macbook

Den rimeligste bærbare Mac-en man kan få kjøpt, koster 8 690 kroner inklusive mva. Stikkordene er 13,3-tommers blank skjerm, 2,1 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 1 GB minne, 120 GB disk og dvd-rom/cd-rw-enhet.

I motsetning til lillebror Macbook Air får man med innebygd Firewire- og Ethernet-port. I tillegg har maskinen to usb-porter og inn- og utgang for lyd, samt innebygd trådløst Airport-nettverk og Bluetooth.

Macbook kommer fortsatt i både hvitt og sort. Den sorte er dyrest.

Den hvite 2,4 GHz-modellen koster 10 390 kroner og har 2 GB minne som standard. I tillegg får man 160 GB disk og 8x to-lags dvd-brenner.

Den sorte modellen med samme prosessorhastighet koster 11 990 kroner.

Macbook-modellene kan bestille med disk på opptil 250 GB.

Macbook Pro

Macbook Pro fås fortsatt i to skjermstørrelser, 15,4 tommer eller 17 tommer.

Den rimeligste modellen koster 15 490 kroner og byr på 2,4 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 2 GB minne og 200 GB disk. Alle Macbook Pro-modellene har 8x to-lags dvd-brenner. Den rimeligste modellen har Nvidia Gefore 8600 M GT-grafikk med 256 MB GDDR3-videominne.

Modellen til 18 990 kroner har 2,5 GHz prosessor, 250 GB disk og 512 MB videominne som standard.

17-tommers-toppmodellen har tilsvarende tekniske spesifikasjoner og koster 21 490 kroner.

Macbook Pro-modellene kan bestilles med prosessorhastighet på opptil 2,6 GHz og disk på opptil 300 GB.

Dyrt minne

Som vi har sett tidligere, tar Apple seg godt betalt for å levere Mac-ene med mer enn standard minnemengde. Alle Macbook- og Macbook Pro-modellene kan bestilles med opptil 4 GB internminne, men pristillegget opp fra 2 GB er på 2 960 kroner - det vil si at man får 2 x 2 GB minnebrikker i stedet for 2 x 1 GB.

Velger man å bestille maskinene med minste minnemengde og oppgradere selv, kan prisen for oppgraderingen komme ned mot 700-800 kroner, i tillegg til at man blir sittende igjen med 2 x 1 GB minnebrikker som man kan bruke i en annen maskin - eller lage nøkkelknippe av...

Les om:

Infrastruktur