Masse minne til Vista

Masse minne til Vista

OCZ lanserer en minnepakke med totalt fire gigabyte DDR2.

Platinum Vista Performance Edition er ment for Vista-brukere og gamere, og består at to stykk minnemoduler med to gigabyte hver seg. Ulempen er bare at de fleste av oss, som vanlig, kun vil klare å utnytte i overkant av tre av de fire gigabytene.

LES OGSÅ: Lynraskt DDR2-minne

Det nye settet med minnemoduler vil, på papiret, gi hele fire gigabyte internminne på datamaskinen. Mer minne er en av de billigste og mest effektive oppgraderingene du kan gjøre for å få maskinen til å gå raskere.

Settet leveres med to stykk 2 048 megabyte PC2-6400 DDR2-moduler. Klokkefrekvensen er på 800 MHz, med relativt lave verdier for forsinkelse 5-4-4-15 - (CAS-TRCD-TRP-TRAS).

For å holde temperaturen på de to modulene nede har OCZ montert på sine egenutviklede XTC-kjølere, som både ser tøffe ut og kjøler godt.

Håndtestet med heftig garanti

Ifølge produsenten er alle modulene testet for hånd, og leveres med livstidsgaranti. Det er også mulig å klokke opp brikkene ved å øke spenningen mot modulene. OCZ garanterer nemlig at modulene takler fra 1,8 til 2,2 volt.

Det OCZ, i likhet med de fleste andre minneprodusenter, ikke forteller deg, er at alle fire gigabyte ikke nødvendigvis blir tilgjengelige i Windows. I 32-bits Windows, være seg det er XP eller Vista, er det nemlig bare mulig å utnytte maks 3,25 GB minne i praksis. For et avansert system kan det også bli mindre. I de mest avanserte systemene vi har satt opp har vi opplevd å få utnyttet så lite som 2,2 GB av 4 GB, blant annet på grunn av store mengder grafikkortminne som også skal adresseres.

Grunnen er at alt minne over tre gigabyte reserveres til systemenheter. Det er ikke mulig å omgå dette, selv ikke ved å forandre på boot.ini-instillingene /3GB, /4GT eller /PAE, selv om mange ofte foreslår å gjøre nettopp det. Det vil nemlig kun fungere med programmer som er spesielt laget for å forstå /3GB og /4GT, noe som ikke er veldig vanlig.

Alternativet for å utnytte store minnemengder kan være å bruke 64-bit-versjonene av Windows XP eller Vista. Ulempen med disse blir imidlertid at kompatibilitet i henhold til programvare og drivere for maskinvare er langt fra like god.

Ettersom de aller fleste bruker 32-bits Windows, vil de kun få utnyttet tre av de fire gigabytene i det nye settet. Da er det kanskje like greit å spare litt penger ved å kjøpe tre gigabyte, to moduler med en gigabyte og to med 512 megabyte.

Les mer hos OCZ.

LES OGSÅ: Minnemodulen som skriker fart

Infrastruktur