Microsoft tester XP på 100 dollar pc-en

Microsoft tester XP på 100 dollar pc-en

Nå starter Microsoft testing av sitt operativsystem på Linux-pc-en som skal redde verden.

I januar vil Microsoft sette i gang sin omstridte testing av Windows XP på 100 dollar pc-en, eller den bærbare som OLPC-prosjektet (One Laptop Per Child) har bygget.

Testingen er omdiskutert, fordi OLPC i utgangspunktet kjører på Linux, som er billig. Tanken bak pc-en er å skaffe barn i fattige strøk mulighet til å vokse opp med data, slik at de senere i livet har en bedre sjanse å utvikle seg og landet de bor i. Microsoft har vist liten interesse for prosjektet og har prøvd å dytte programvarene sine på de kommende markedene i konkurranse med Linux-løsninger. Først nå når prosjektet begynner å produsere maskiner, henger Microsoft seg på. Det har provosert innbarkede Linux-tilhengere.

Etter å først ha vært negativ, takket OLPC-lederen Nicholas Negroponte for hjelpen fra Microsoft, og ønsket selskapet velkommen i gruppen som støtter prosjektet.

Ikke sikkert

Microsoft vil neste måned forsøke å få XPO til å fungere på den lille grønne pc-en med navnet XO. Hvis det går bra skal et billig og lett XP være tilgjenglig i slutten av 2008 for OLPC.

Om dette går seg til er ikke sikkert. En utvikler fra Microsoft forteller på en blogg at han er i tvil om det fungerer.

- Vi må først se på testresultatene før vi kan bestemme oss definitivt om vi skal støtte OX, siteres bloggen i Washington Post.

De billige pc-ene skal også selges i USA og Kanada.

Microsoft selv har tidligere i år lansert Unlimited Potential-programmet, som vil gi utviklingsland en programvarepakke for bare 3 dollar. Pakkene er ment til studenter.

Også her har Microsoft fått kritikk som går ut på at selskapet prøver å undergrave OLPC-prosjektet.

Infrastruktur