Mikroprosessor for miniatyr-pcer

Mikroprosessor for miniatyr-pcer

Intel presenterer ny plattform for miniatyrmaskiner.

I løpet av våren vil en rekke produsenter lansere små bærbare pc-er med enda lavere vekt og mindre skjermer enn de som bygger på konseptet umpc, ultra mobile pc.

Den nye generasjonen av slike miniatyr-pc-er går under samlebetegnelsen Mobile Internet Devices, eller MID.

Mange av nykommerne vil basere seg på en Intel-prosessor kaldt Silverthorne.

LES OGSÅ: Store planer for små enheter

Prosessoren er nå en av Intels hovedattraksjoner under International Solid State Circuits Conference som denne uken holdes i San Francisco.

Nybrottsarbeid

Silverthorne er ifølge Intel den første prosessoren som er bygget fra bunnen av for å betjene små, håndholdte datamaskiner.

Den er basert på én enkelt prosessorkjerne og har støtte for fleroppgavekjøring gjennom Intels egen HyperThreading-teknologi. Den har en hurtigbuffer (cache) på 512 kB, en busshastighet på 533 MHz og lages med 45-nanometers produksjonsteknologi.

Intel har ikke avslørt hvilken klokkefrekvens de første utgavene vil ha, bortsett fra at arkitekturen skal kunne skalere opp til 2 gigahertz.

Intels teknologisjef, Justin Ratner, sier til IDG News Service at de første utgavene av Silverthorne skal ha en ytelse som kan sammenlignes med Pentium M-prosessoren, lansert som en del av Centrino-plattformen i 2003.

Strømgjerrig

På samme måte som Centrino dukket opp som en tredelt plattform for bærbare pc-er vil Silverthorne være en del av Intels Menlow-plattform sammen med brikkesettet Poulsbo.

Menlow-løsningen skal være svært energibesparende takket være at de ulike datakanalene forsynes med strøm uavhengig av hverandre.

De foreløpige detaljene tyder på at effektbehovet til Silverthorne-prosessoren vil veksle mellom 0,6 watt i dvalemodus og 2 watt ved full effekt.

Infrastruktur