Miniatyr-pc på 12 volt

Miniatyr-pc på 12 volt

TEST: VIAs Artigo-pc kan monteres og brukes nesten hvor du vil. For eksempel i bilen eller båten.

Er du en av dem som liker å sysle med pc-bygging og har forkjærlighet for kompakte maskiner? Da er VIAs Artigo Pico-ITX builder kit en interessant løsning som gir deg uante muligheter.

Dette er i utgangspunktet et byggesett hvor kabinettet er mindre enn en pakke smør og hovedkortet på størrelse med et kredittkort. Vi har testet en ferdig sammenskrudd løsning fra EET som ble levert med en VIA C7-prosessor på 1 GHz, 1 GB SODIMM-minne og en 2,5-tommers harddisk.

Hele maskinen er faktisk liten nok til å monteres inn i en vanlig 5,25 tommers brønn, slik at du for eksempel kan bruke den som en dedikert Windows Home Server i din stasjonære pc.

Og ettersom den leveres med 12 Volts adapter som en del av standardutstyret kan den fint brukes som utgangspunkt for en fastmontert pc-løsning i bilen eller båten.

Målene er kun 15 x 11 x 4,5 centimeter, men den har likevel flust av muligheter.

Med 12 Volts adapter som en del av standardutstyret kan byggesettet fra VIA brukes som utgangspunkt for en fastmontert pc-løsning i bilen eller båten.

For harddisker er det tilkobling for både IDE og eSATA, og av kontakter har den VGA-kontakt for analog skjerm og RJ45 for 10/100 Ethernet. I grillen finnes også fire usb-porter og minijack for lyd.

For å legge inn operativsystem må du ty til enten en ekstern dvd-spiller eller minnepinne. Vårt testeksemplar kom ferdig lastet med Windows XP, men dette er ikke inkludert i prisen.

Ytelsesmessig kjørte den enkle oppgaver som nettsurfing, e-post og dokumentbehandling overraskende bra, men grafikkmotoren slet med å spille av flashvideo i nettleseren. Vi synes også CPU-viften lager litt vel mye lyd.

Skjermoppløsningen er begrenset til 1024 x 768 punkter og grafikkbrikken har kun støtte for DirectX 7, noe som blant annet betyr at du ikke kan legge inn Vista.

Pico-ITX hovedkortet er ikke større enn et kredittkort. Foto: mini-itx.com

Å overse begrensningene er imidlertid lett når vi tenker på alle mulighetene Artigo gir. I en familiesituasjon kan Artigo for eksempel integreres i kjøkkenbenken. Sammen med en liten flatskjerm og trådløs mus og tastatur vil den fint kunne fungere som en terminal for internett, e-post eller musikk.

For mer nerdete formål kan Artigo som nevnt integreres i en stasjonær pc. Sammen med en KVM-svitsj kan den enten tjene som en testmaskin, eller du kan sette den opp som en dedikert Windows Home Server. Du vil da ha en stillegående og energibesparende filtjener som kun trekker rundt 20 watt under normal bruk.

Artigo Pico-ITX Builder Kit

Pris testet konfigurasjon:
Ca kr 4000 inkl. mva.
Leverandør: EET Nordic
Internett: www.via.com

Pluss:
Meget kompakt og plasseringsvennlig pc-løsning.

Minus:
- Viftestøy.

Les om:

Infrastruktur