Minibærbar med Splashtop-Linux

Minibærbar med Splashtop-Linux

Lenovo har annonsert den første minimaskinen med Splashtop-Linux, spesialtilpasset skolebarn.

En ny uke, betyr gjerne en ny minibærbar: Lenovo IdeaPad S10e er den nyeste modellen i S-serien og også Lenovos første minibærbare som kan kjøpes med Linux.

Maskinen veier litt over en kilo, har en 10,1 tommers skjerm med LED-bakgrunnsbelysning og en Intel Atom-prosessor.

Pc-en blir spesielt rettet mot såkalte "K-12-skolebarn". "K-12" står for barnehage (Kindergarten) til 12. klasse, altså 5-18 år.

Det virker imidlertid som at Lenovo selv først og fremst henvender seg til det øvre sjiktet av denne aldersgruppen. S10e kan nemlig leveres i skolens egne farger. På den måten, samt ved å tilby pakker med programvare beregnet på bruk i undervisningen håper Lenovo å kunne kapre hele skoler som kunder.

Rett på nett

Splashtop er en ekstremt liten og tilpasset Linux-distribusjon, som ligger direkte på hovedkortet, har fått stor oppmerksomhet i det siste. Blant annet har flere bærbare datamaskiner med Splashtop kommet på markedet, og Asus har sagt at alle deres hovedkort i framtiden skal ha systemet innebygd.

Poenget med Splashtop er at du skal få tilgang til helt grunnleggende funksjoner, slik som nettleser, tekstbehandling, og så videre, på få sekunder. S10e blir verdens første minibærbare til å selges med Splashtop, som Lenovo kaller Quick Start.

Flere spesifikasjoner inkluderer valg mellom en 4 GB SSD eller 160 GB harddisk, innebygd webkamera, wlan med støtte for g-standard samt valgfri Bluetooth. Batterilevetiden skal være på tre timer med trecellersbatteri og 5,5 timer med sekscellersbatteri.

SUSE Linux

Lenovo har tidligere droppet Linux på sine minibærbare, men har denne gangen valgt å gi oss valget mellom Windows XP og nyeste versjon av SUSE Linux Enterprise Desktop fra Novell.

Det er uklart om Splashtop vil leveres både på maskiner som leveres med Windows og med Linux, eller om Linux-varianten vil starte opp så raskt at Splashtop er unødvendig for denne varianten.

Med tanke på at Acer Aspire One sin Linux-modell har en oppstartstid på 17 sekunder er det sannsynlig at Splashtop bare vil leveres med Windows-versjonen av S10e.

Mer informasjon om Lenovo IdeaPad S-serien her.

Infrastruktur