- Minibærbare blir ingen suksess

- Minibærbare blir ingen suksess

IDC-analytiker Anders Elbak tror interessen for de minste bærbare pc-ene vil dale.

Anders Elbak i analysebyrået IDC følger det nordiske pc-markedet tett. Selv om de minibærbare har solgt veldig bra i enkelte land, har han liten tro på at dansker og nordmenn vil kjøpe en mini-bærbar etter at den største hypen har lagt seg.

I mange land der de mini-bærbare har solgt bra har det rett og slett vært fordi de har vært billigst. En tusenlapp spart har betydd mye. Men det argumentet holder ikke i Norge.

- Noen vil nok kjøpe dem, men jeg har ikke tro på at dette blir noe kjempestort marked, sier Elbak til PC World Norge.

- Det har vært stor interesse nå, og de første har solgt bra. Men sammenlignet med totalmarkedet er salget lite. Siden det har vært så mye snakk om mini-bærbare er mange av de som kjøper nå folk som har gått og ventet på disse produktene. Etterspørselen vil falle etterhvert som disse har fått kjøpt sin.

Forblir nisjeprodukt

Elbak har ingen tro på at de mini-bærbare vil kunne stå for mer enn fem til toppen ti prosent av det norske markedet.

- Det vil komme mange flere produkter i skjæringspunktet mellom mini-bærbare og ekte bærbare. Og flere vil velge å heller betale 3000 kroner for å få en mindre, ekte bærbar, fremfor en mini-bærbar, sier han.

- Hva skal vi definere som "mini-bærbar" når flere produkter kommer? Prosessor, vekt eller skjerm?

- Det er et godt spørsmål. IDC har valgt å benytte en kombinasjon av vekt og pris, slik at de ikke legges i samme gruppe som eksklusive ultraportable som Sony Vaio og Fujitsu Siemens Lifebook P, med priser på 20 000 kroner. Etterhvert vil også ekte bærbare komme med nye versjoner av Atom-prosessoren, for å få ned prisen.

- Tror du ikke at mange i et utviklet marked som Norge, der bærbarpenetrasjonen er høy, vil velge å kjøpe en mini-bærbar som nummer to-maskin eller til barna i huset? For en åtteåring er ihverfall ikke tastaturet for lite.

- Det kan nok være at enkelte vil ha dette som en nummer 2-maskin. Men når det gjelder barna, så skal ikke de være mye eldre enn åtte år før de vil foretrekke en ekte bærbar som de kan spille på og som har plass til flere programmer. Da er det nok mer aktuelt at man kjøper en til seg selv og gir barna den gamle pc-en.

- Lunkne skoler

- Hva med skolemarkedet?
- Jeg vet om en dansk skole som har kjøpt inn noen stykker, men jeg tror ikke dette blir noe stort marked heller. Det kan saktens være nisjer der de mini-bærbare slår an, uten at det rekker til å skape noe kjempemarked. Men skoler er ikke dyktigst IT-messig. Det er ikke lett for dem med andre pc-er enn det de er vant med. Og for øyeblikket har vi ikke merket noe til den store interessen derfra.

- Nå er etterspørselen stor, og det er vanskelig å få tak i produktene. Tror du ikke prisen på de mini-bærbare vil falle ytterligere når tilbudet øker?

- Jo, det tror jeg. Men det blir uansett vanskelig å komme under 2000 kroner. Og da blir det vanskelig å få nok prisdifferanse til andre bærbare pc-er, med større skjerm, mer lagringsplass og mer funksjonalitet. Om pc-en har 10" eller 14" skjerm har lite å si for prisen.

Les om:

Infrastruktur