Nå kan du kjøpe Mac Pro i Norge

Men du får ikke Apples nye arbeidsstasjon før i januar.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 19. desember slapp Apple den nye Mac Pro-maskinen løs på norske kunder.

Det vil si - du kan bestille maskinen nå, men den vil ikke være klar for levering før i januar.

Nytt designkonsept

Den nye Mac Pro bærer navnet som forgjengerne også har gjort helt siden 2006, men der stopper likheten. Mac Pro-modellen som nå er kommet i salg, er basert på et helt nytt designkonsept.

I utgangspunktet ser Mac Pro ikke lenger ut til å være en profesjonelle kraft-pc. Den er bare en åttendedel så stor som den utfasede Mac Pro-modellen som den erstatter.

Den beskjedne størrelsen er ikke bare et resultat av at Apples sjefdesigner Jonathan Ive og hans medarbeidere har fått utfolde seg fritt og kommet opp med en datamaskin utformet som et rundt tårn. Det enda mer drastiske bruddet med forgjengerne er at alt tilbehør, bortsett fra minnebrikkene, må kobles til eksternt.

De tidligere Mac Pro-modellene har i mange år vært kjent som de mest utbyggbare Mac-ene som fantes. Apple har jo alltid hatt ord på seg for å lage mer lukkede systemer enn de fleste andre pc-produsenter, men Mac Pro var unntaket som bekreftet regelen.

Eksterne tilbehør.

Nye Mac Pro utnytter den store hastighetsøkniningen i nye tilkoblingsløsninger som Thunderbolt 2 byr på til å gjøre det mulig å kjøre med eksternt tilbehør enda mer effektivt enn med tidligere tiders utvidelseskort montert inne i maskinen.

I alt har den nye maskinen seks Thunderbolt 2-porter. Ettersom hver Thunderbolt 2-port kan håndtere opptil seks enheter koblet i kjede, kan man koble opptil 36 eksterne Thunderbolt-enheter til maskinen. I teorien, i hvert fall. Det største problemet foreløpig er vel å finne så mange relevante produkter tilgjengelig på markedet.

Thunderbolt 2-standarden byr på en overføringshastighet på opptil 20 gigabit per sekund. Dette oppnås gjennom at de to 10 Gb/sek-kanelene i den opprinnelige Tunderbolt-versjonen kombineres til å gi en hastighet på opptil 20 Gb/sek.

I tillegg har maskinen fire USB 3.0-porter.

På selve maskinen er det i praksis bare internminnet som kan utvides av brukeren. Mac Pro har fire minneslotter som man får tilgang til ved å fjerne en liten metallplate.

Mac Pro har ingen intern tradisjonell harddisk, bare SSD på enten 256, 512 eller 1024 gigabyte. I teorien skal brukeren kunne bytte ut SSD-en på egenhånd, men selv om det skulle vise seg å være mulig - noe vi forhåpentlig får vite når de første testene blir publisert - vil man sannsynligvis måtte benytte SSD-er som er designet spesifikt for Mac Pro, skriver amerikanske Macworld. Apple også i flere andre Mac-er valgt å benytte proprietære SSD-løsninger.

To hoved-konfigurasjoner

Nye Mac Pro kommer i to hovedkonfigurasjoner. Innstegsmodellen til 25 990 kroner inklusive mva. har en firekjerners 3,7 GHz Intel Xeon E5-prosessor, 12 gigabyte feilkorrigerende DDR3-minne på 1866 MHz og to AMD FirePro D300-grafikkprosessorer med 2 GB videominne hver.

Velger man storebroren til 34 990 kroner, er standardkonfigurasjonen en sekskjerners 3,5 GHz Intel Xeon E5-prosessor, 16 GB minne, samme SSD-alternativene som den rimeligste modellen og to AMD FirePro D500-grafikkprosessorer med 3 GB videominne hver.

Begge standardkonfigurasjonene kan bestilles med kraftigere prosessorer, mer hukommelse, mer lagringsplass og kjappere grafikk, men utvidelsene bidrar fort til å gjøre totalprisen ganske høy. Skjønt - i en del av proffmiljøene der disse maskinene kommer til å bli kjøpt, for eksempel innenfor profesjonell film- og videoredigering, er prisene neppe så avskrekkende.

Vi har for moro skyld konfigurert opp den absolutte toppmodellen fra Apples nettbutikk, og endte på 82 790 kroner. For dette beløpet ville vi fått en maskin med 2,7 GHz 12-kjerners Xeon E5-prosessor, 64 GB internminne, 1 TB SSD og to AMD FirePro D700-grafikkprosessorer med 6 GB videominne.

Det første og viktigste tilbehøret til en slik maskin ville vel ha vært vesentlig mer eksternt lagringsminne.

Tilbehørslisten til Apple omfatter for øvrig en 27-tommers Apple Thunderbolt Display-skjerm til vel 8000 kroner og en 32-tommers 4K-skjerm fra Sharp med en pris på oppunder 35 000 kroner.