Nettbrett truer pc-salgsveksten

Nettbrett truer pc-salgsveksten

iPad og andre tavle-pc-er vil føre til lavere vekst i pc-salget.

Markedsanelysefirmaet Gartner har nå redusert sin prognose for det globale pc-salget i 2011, hovedsakelig fordi tavle-pc-ene er i ferd med å bli mye mer populære enn man trodde tidligere.

Påvirker pc-salget

Salget av Apples iPad og de andre tavle-pc-ene eller nettbrettene som er i ferd med å komme på markedet, begynner altså nå å slå ut på salget av tradisjonelle pc-er.

LES OGSÅ:

Sprikende iPad-priser i Norge

Gartners prognose for pc-salget på verdensbasis i 2011 ligger nå på 352,4 millioner pc-er. Dette er en vekst på 14,3 prosent. Tidligere lå Gartners prognose på en vekst på 17,9 prosent i forhold til pc-salget i 2010.

Gartner forventer mindre pc-etterspørsel fra forbrukerne, og dette skyldes i stor grad den voksende interessen for tavle-pc-er som iPad, heter det i en uttalelse fra analytiker Janjit Atwal hos Gartner, melder Macworld USA .

Tilbakeholdne

Den reduserte veksten i pc-salget skyldes imidlertid ikke bare at forbrukerne går over til iPad og lignende nettbrett, men også at både forbrukere og bedrifter nå er mer tilbakeholdne på å investere i datautstyr i kjølvannet av finanskrisen, som fortsatt gjør seg gjeldende i mange land.

LES OGSÅ:

Slik velger du rett iPad-modell

Arbeidsledigheten har bitt seg fast mange steder og de økonomiske fremtidsutsiktene er fortsatt usikre, og dette har stor betydning for viljen til å investere i it-produkter, fastslår Gartner.

Når redusert kjøpekraft hindrer folk i å kjøpe pc-er, er det sannsynlig at både bedrifter og privatpersoner ser seg om etter alternativer som tavle-pc-er og smarttelefoner i stedet for pc-er, mener Gartner.

- Veksten i pc-markedet vil bli påvirket av enheter som gjør det lettere å skaffe seg adgang til innhold mens man er på farten, slik man kan med tavle-pc-er og neste-generasjons smarttelefoner, sier analytiker Raphael Vasquez hos Gartner.

Han mener at disse enhetene i økende grad vil komplettere og etter hvert erstatte pc-er der det er ønskelig å benytte talebasert kommunikasjon og når det bare er behov for lettere databruk.

Infrastruktur