Ny og rask lettvekter fra Lenovo

Ny og rask lettvekter fra Lenovo

LONDON (PC World Norge): Lenovo er klar med ny lettvekts-pc i Thinkpad-serien

Thinkpad X1 er Lenovos nye toppmodell i segmentet for dem som trenger en liten og kompakt pc som er lett å frakte med seg. Tykkelsen er ikke mer enn 17 mm og vekten starter på 1,7 kilo. Det blir ikke en pc som er blant de aller tynneste og letteste på markedet, men et sentralt element er at dette er en pc som kan leveres med noen av de aller raskeste Core i5- og Core i7-prosessorene, samt SSD og harddisk samtidig.

Pc-en har 13,3-tommers skjerm med en overflate som skal være godt motstandsdyktig mot riper. Chassiset er basert rundt Lenovos "Rollcage"-løsning, som tradisjonelt har gitt svært solide maskiner. Pc-en har også Lenovos tradisjonelle dreneringsløsning for tastaturet - væske sølt i tastaturet skal bli ført gjennom maskinen og ut dreneringshull under pc-en, normalt sett uten å skade komponenter. Skjermen har en oppløsning på 1366x768. Her er vi kanskje litt skuffet, ettersom Lenovos tidligere X300-serie ble levert med 1440x900-oppløsning, og også Apples Macbook Air 13 har denne litt høyere oppløsningen, hvilket gir en større arbeidsflate.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo G575 - Lenovo med AMD Fusion

Ytelsesmessig skal pc-en kunne levere prestasjoner som man ellers er vant å se fra større pc-er. Tar man pc-er som Macbook Air 13" og Samsung 9-serie er disse basert på såkalte Low Voltage-prosessorer fra Intel. Disse har blant annet lavere klokkefrekvens enn standardprosessorene. Macbook Air benytter også den eldre Core 2 Duo-prosessoren, mens Samsungs 9-serie benytter en 1,5 GHz-modell av Core i5. I Thinkpad X1 finner man en Core i5-prosessor på 2,5 GHz, som under Intels TurboBoost-teknologi kan nå 3,2 GHz. Foreløpig leveres pc-en kun med Core i5-prosessor, men i løpet av sommeren vil det også komme modeller med Core i7 leveres. Pc-en støtter opptil 16 gigabyte minne. Sett ut i fra dette vil kanskje den mest direkte konkurrenten for Thinkpad X1 være pc-er som Toshiba Portege R830 - også dette en 13,3-tommers pc med de vanlige versjonene av Intels Core i5 og i7.

For kommunikasjon er Gigabit Ethernet, Bluetooth og wlan naturligvis på plass. Det vil også være maskiner som leveres med 3G. Pc-er som i utgangspunktet er uten 3G er klargjort slik at dette kan etterinstalleres. For det trådløse nettverket er det forskjeller mellom modellene - her benyttes Intels 6205- eller 6300-wlan-brikker. Med sistnevnte er det flere antenner og maskinen skulle i teorien kunne ha bedre rekkevidde og ytelse enn med Intels 6205-brikke. For tilkoblinger ellers finner man USB 3.0, eSATA, SD-minnekortleser og både Displayport og HDMI for tilkobling av skjerm. Det er også støtte for dokkingstasjon.

Foreløpig leveres Thinkpad X1 med enten harddisk eller SSD. SSD-kapasitet er 128 eller 160 gigabyte. Det vil senere på sommeren komme modeller som kombinerer 80 gigabyte SSD med harddisk. Levert med kun SSD er det vanlig 2,5-tommers SSD som benyttes. Levert med SSD og harddisk består SSD-en av en såkalt mSATA-løsning, som er en SSD i mindre formfaktor. I hvert fall på demomodeller var mSATA SSD-en som ble benyttet fra Intel.

Batteritiden er oppgitt til opptil fem og en halv time. Lenovo vil i tillegg kunne levere et ekstrabatteri som gir opptil ti timers totalt batteridriftstid. Batteriene støtter en teknologi Lenovo kaller RapidCharge, og som gjør at man i løpet av en halvtimes lading skal ha 80 prosent batterikapasitet.

På det norske markedet starter prisene på Lenovo Thinkpad X1 nå på rett i underkant av 13 000 kroner inklusive mva. Dette blir en modell med 320 gigabyte harddisk, den beste wlan-løsningen og 3G-støtte. Maskinene leveres med Windows 7 Pro.

Vi forventer å komme tilbake med test av Thinkpad X1 om kort tid.

LES OGSÅ:

Lover lynrask oppstart

Les om:

Infrastruktur