Pc-en kan slå ut gps-en

Pc-en kan slå ut gps-en

Har du med deg både bærbar pc og gps i bil eller båt kan du risikere å havne på feil sted.

Ifølge Totalforsvarets Forskningsinstitutt (FOI) i Sverige kan en pc-prosessor ødelegge mottaksforholdene for satellittnavigasjon. Dette skriver IDG.se.

I følge en fersk undersøkelse fra FOI skyldes dette at klokkefrekvensene i en moderne pc-prosessor er på kollisjonskurs med frekvensene som benyttes av navigasjonsenhetene, dvs. i områdene mellom 1 og 2 gigahertz.

Maskinene som forstyrret mottaksforholdene i undersøkelsen var basert på Intel-prosessorer på 1,7 GHz, 2,9 og 3,2 GHz.

LES OGSÅ: Ufarlig wlan stråling

- Dette var bare et tilfeldig utvalg av prosessorer. Jeg tror ikke det hadde gjort noen forskjell om vi benyttet andre modeller ettersom det er frekvensene som avgjør om signalene forstyrres, sier Peter Stenumgaard på FOI til IDG.se.

Naturlig

Stenumgaard mener det ikke noe merkelig at pc-prosessorer kan forstyrre annen kommunikasjon når det benyttes så høye frekvenser.

- All elektronikk avgir en eller annen form for elektromagnetisk stråling, men visse systemer er verre enn andre. Delene i elektronikken fungerer også som utmerkede sendeantenner, slik at interne bussfrekvenser og prosessorfrekvenser kan forstyrre annen elektronikk i nærheten.

Stenumgaard mener man bør være oppmerksom på dette om gps-enheter krangler uten en synlig årsak.

- Da bør man slå av andre elektroniske systemer, for eksempel bærbare pc-er eller basestasjoner eller aksesspunkt for trådløse nettverk for å se om mottaksforholdene bedres.

Er man avhengig av både pc og gps kan man eventuelt øke avstanden mellom enhetene for å redusere forstyrrelsene.

Ambulanser kan bli forsinket

I Sverige er det omkring 600 ambulanser som delvis styres av informasjon fra en gps og forstyrrelser her kan raskt få fatale konsekvenser.

Pressetalsmann i SOS Alarm Anders Klarström toner imidlertid ned dramatikken.

- Vi ønsker ikke å slå alarm om dette problemet. Det er klart at ambulansedirigeringen fortsatt fungerer, men det er ikke alltid like lett å finne nøyaktig adresse om det oppstår signalforstyrrelser. I slike tilfeller kan personalet slå opp i kartboka, sier han.

Mobiltelefoner og tv-antenner

I USA har man også blitt oppmerksom på andre støykilder som kan sende gps-enheter ut av kurs. Den amerikanske kystvakten har sammen med Department of Homeland Security advart båteiere mot en viss type tv-antenner som kan forstyrre eller slått ut gps-signaler så langt vekk som 700 meter fra støykilden.

Også mobiltelefoner kan i enkelte tilfeller forstyrre gps-signaler og det er på bakgrunn av dette at det fortsatt er restriksjoner for bruk av mobiltelefon i fly.

LES OGSÅ: Pc-bruk er farlig i fly

Infrastruktur