Pc-en like rask som før

Pc-en like rask som før

TEST: Thinkpad fyller 15. Et skråblikk på utviklingen siden tidlig nittitall viser at alt går i akkurat samme hastighet som før.

Den bærbare datamaskinen Thinkpad fyller som kjent 15 år i år. I den anledning har vi fått tak i en gammel modell og et av de nyeste råskinnene for en uhøytidelig brukertest. Det viste seg svært vanskelig å grave frem de aller eldste modellene, så i denne omgang får en 365XD fra 1996 duge. Utfordreren heter T61p, og er en nyere toppmodell fra Lenovo.

LES OGSÅ: Verdens mest kjente bærbare feirer femten

De viktigste spesifikasjonene på de to maskinene er som følger:

Lenovo T61p fra 2007

Prosessor: Intel Core 2 Duo T7700 / 2.4 GHz

Minne: 2 GB

Skjerm: 15,4 tommer.

Harddisk: 100 GB

Operativsystem: Windows Vista Ultimate

Annet: 256 MB grafikkminne (NVIDIA Quadro FX 570M - PCI Express x16)

IBM 365XD fra 1996

Prosessor: Intel Pentium 120 Mhz

Minne: 24 MB

Skjerm: 10 tommer

Harddisk: 1 GB (luksus)

Operativsystem: Windows 95

Annet: Batterilevetid ca. 5 minutter. Jobb fort.

Det første vi merker oss er at vekten på de to maskinene ikke er veldig forskjellig. Det er imidlertid utformingen. 365XD er liten og tjukk, mens T61p er stor og flat. Hva som er mest hensiktsmessig, kommer vel strengt tatt an på hvordan du har tenkt å transportere den. I toppmodellens tilfelle foretrekkes en spesialveske, mens gamlefar passer fint i en moderat skulderveske. Dersom du har en sterk skulder, vel å merke.

Vi legger også merke til at den eldre årgang har en noe knotete oppstartsmekanisme. En usedvanlig treig og godt gjemt bryter må først lokaliseres, så skyves til siden. Det er mulig sirupen fra nistepakken på nittitallet har gjort operasjonen unødvendig vrien, men etter noen forsøk får vi fart på maskineriet.

Rask Minesveiper

Oppstartstiden er et kapittel for seg selv. Vi tok tiden på tre forskjellige oppstarter for best mulig statistisk grunnlag, og resultatene var faktisk svært varierte. For ordens skyld, vi snakker her om tiden det tar fra vi trykker på startknappen på Thinkpad-en til Windows er lastet inn og timeglasset er borte. Vi gjør også oppmerksom på at det ikke er installert noe sikkerhetsprogramvare, nettverk eller annet herk på forhånd.

Første gang tok fartsfantomet lenger tid enn fordums storhet, med henholdsvis 1 minutt og 38 sekunder mot 1.33. T61p tok seg imidlertid sammen etter hvert, og på siste forsøk var timeglasset borte etter knappe 58 sekunder. 365XD var noe mer stabil, og klokket inn på 1.30 i siste runde.

Minesveiper har fått en ansiktsløftning siden 1996.

For å ytterligere oppleve fremskrittene fra 90-tallet, måtte vi selvsagt ta en runde med klassikeren Minesveiper. Her var oppstarten knappe sekundet på 96-modellen, mens råskinnet trengte overraskende nok hele to sekunder. Nå bør det jo nevnes at spillet har fått en kraftig grafisk oppdatering i Vista, så en forsinkelse er vel bare naturlig

Kjøp på Ebay

På nedstenging av maskinen gikk årgangsmodellen av med seieren med god margin. Det tok 17 sekunder før skjermen ble svart, mens moderne T61p trengte 27 sekunder. Konklusjonen er dermed at hastigheten knapt har endret seg det spor de siste 15 årene. I hvert fall hvis vi kun holder oss til kontemporær programvare. Hva som hadde skjedd om vi hadde byttet programvaren på de to maskinene med hverandre er mer usikkert...

For øvrig kan du i disse dager få kjøpt en IBM Thinkpad 365XD på Ebay for under ti dollar hvis du er heldig. En T61p kan bli din for rundt 20 tusenlapper. Men da får du muligheten til å logge deg på med fingeravtrykk med på kjøpet.

LES OGSÅ: Potent it-bruk i sædbil

Les om:

Infrastruktur