Pc-markedet krymper

Pc-markedet krymper

Det vesteuropeiske pc-markedet gikk tilbake med 4,4 prosent i fjerde kvartal. HP tar tilbake førsteplassen.

I fjerde kvartal 2010 ble det til sammen solgt 19,4 millioner pc-er, en nedgang på 4,4 prosent fra samme periode i 2009. Det melder Gartner.

I 2010 ble det til sammen solgt 46 millioner enheter i Vest-Europa, omtrent det samme som i 2009.

- Salget i årets siste kvartal blir tradisjonelt drevet av vekst i konsumentmarkedet, sier Meike Escherich, hovedanalytiker i Gartner, i en pressemelding.

- Mellom oktober og desember 2010 fortsatte imidlertid nedgangen i markedet for konsument-pc-er. Antall solgte enheter gikk tilbake med 8,1 prosent, sier hun.

Flatt bedriftsmarked

Mens markedet for pc-er til bedrifter forble flatt, gikk salget av bærbare pc-er i forbrukermarkedet tilbake med to prosent sammenliknet med samme kvartal året før.

Ifølge Gartner skyldes det primært at forbrukerne har skiftet fokus fra pc-er til annen forbrukerelektronikk, som nettbrett, spillmaskiner og eboklesere. Dårlige værforhold i flere land skal også ha bidratt til å redusere aktiviteten.

HP tok førsteplassen

HP var markedets største pc-produsent i fjerde kvartal. Selskapet har en markedsandel på 22,1 prosent. Acer er nest størst med en andel på 20,8 prosent.

HP beholdt ledertrøya i både bedriftsmarkedet og innen desktop-maskiner, men måtte se seg slått av Acer i markedet for konsument-pc-er.

- 2011 vil bidra til å definere markedet for konsument-pc-er. Produsenter og servicetilbydere må revurdere hvordan de skal beholde sine gamle kunder og tiltrekke seg nye dersom de ønsker å overleve i dette konkurransepregete miljøet, sier Escherisch.

Infrastruktur