Phenom for bærbare

Phenom for bærbare

AMD har utvidet sin Vision-plattform for bærbare pc-er. Den største nyheten er at deres Phenom-arkitektur nå finner veien til bærbare pc-er.

AMD kunne i fjor høst presentere sin Vision-plattform. Den store nyheten den gang var strengt tatt ikke noe annet enn navnet – prosessorene og brikkesettene som ble benyttet var eksisterende modeller. Og det er strengt tatt lenge siden AMD har hatt spesielle nyheter å vise til når det gjelder bærbare pc-er. De har hatt enkelte løsninger som har gått i konkurranse med Intels «Consumer Ultra Low Voltage»-plattform (CULV), men som viste seg å ikke være helt konkurransedyktige.

Prosessorene

AMD vil lansere nye prosessorer under tre serienavn; Phenom II, Turion II og Athlon II. For Phenom II-serien vil det være prosessorer med to, tre og fire kjerner. Det er her ikke gitt at den raskeste firekjerneprosessoren vil være prosessoren som vil være raskest i praksis for brukere flest. Tokjernemodellen Phenom II X620 kan stille med 3,1 GHz klokkefrekvens og 1 megabyte hurtigbuffer per kjerne, mens den raskete firekjerneprosessoren har 2,3 GHz klokkefrekvens og 0,5 megabyte hurtigbuffer per kjerne. Slik situasjonen er for mange, er det få bruksområder som gir en effektiv utnyttelse av fire kjerner.

Phenom II-prosessorene rettes mot større og kraftigere bærbare, mens Turion II og Athlon II rettes mot mindre og tildels rimeligere modeller. Disse prosessorene er basert på samme grunnarkitektur som Phenom II. I Athlon II-serien finnes det også en enkeltkjerneprosessor som går i konkurranse med Intels CULV-plattform.

Ytelsesmessig vil nok prosessorene kunne være på linje med en del av Intels løsninger, men AMD mangler modeller som kan konkurrere med det aller raskeste fra Intel. De aller raskeste AMD-prosessorene har imidlertid en pris som gjør at salgsvolumet blir noe begrenset. Det som imidlertid blir mer spennende å se er hvordan strømforbruket i praksis blir for pc-ene basert på de nye prosessorene.

LES OGSÅ: TEST: AMD Phenom II X6 - Billig sekskjerner?

Brikkesett

I vinter lanserte AMD sin 880-serie av brikkesett for stasjonære pc-er, og en variant av dette brikkesetter finner nå også veien til bærbare. Brikkesettet i seg selv tilbyr ikke noe spesielt nytt, men man har en integrert grafikkprosessor basert på Radeon HD 4000-arkitekturen. Dette betyr akselerasjonsstøtte for en rekke HD-videoformater og god 3D-kompatiblitet. Ytelsen vil riktignok ikke være all verden sammenlignet med dedikerte løsninger, men samtidig er det en bedre løsning enn det Intel leverer som sin integrerte løsning.

Pc-er med AMDs nye prosessorer vil være tilgjengelig fra blant annet Dell, HP, Lenovo, Acer og Asus. Hvilke modeller fra disse som kommer på det norske markedet, gjenstår å se.

LES OGSÅ: TEST: Acer Ferrari One 200 - Liten rAcer?

Infrastruktur