Proff-brukerne er spent på Mac Pro

Proff-brukerne er spent på Mac Pro

Proff-brukere venter i spenning på den nye Mac Pro. Men noen sier en kraftig iMac er bra nok.

I desember kommer den nye Mac Pro i salg, og med den sender Apple et signal til sine profesjonelle brukere om at selskapet ikke har tenkt å la proffmarkedet i stikken.

Langt mellom oppdateringene

Med forrige generasjon Mac Pro ble det etter hvert så langt mellom oppdateringene at en del tolket det som et tegn på at Apple var i ferd med å miste interessen for dette markedssegmentet, skriver Macworld USA . Den siste ansiktsløftningen av Mac Pro kom i 2010.

Ryktene om at Apple ikke ville opprettholde sin sterke satsing på proffmarkedet, fikk bein å gå på da Apple i 2011 lanserte Final Cut Pro X. Dette var en totalt omarbeidet versjon av videoredigeringsprogrammet som hadde en sterk posisjon både i kringkastingsselskaper og i Hollywood. I den nye X-versjonen var Final Cut Pro degradert til et program for videoamatører og forbrukere, hevdet de mest høylytte kritikerne.

Senere har Apple "reparert" videoredigeringsprogrammet, som har fått tilbake i hvert fall en del av sin tidligere status i profesjonelle film- og videomiljøer.

For ingeniører og kreative brukere

Og nå kommer altså arbeidsstasjonen Mac Pro. Enkelte analytikere tror denne maskinen vil bidra til å styrke Apples posisjon hos ingeniører og hos profesjonelle i kreative miljøer.

– Apple har dominert de kreative miljøene i en årrekke. De har en mengde lojale brukere der, og dette er folk som har stor innflytelse, sier analytiker Roger Kay, gründer hos analysefirmaet Endpoint Technologies Associates.

Grunnmodellen av nye Mac Pro med firekjernes Intel Xeon E5-prosessor vil koste 25 990 kroner, mens en kraftigere modell med sekskjerners E5-prosessor vil koste 34 990 kroner. I USA er prisene henholdsvis 3000 og 4000 dollar.

Grunnmodellen er rimeligere enn en del hadde ventet, sier eieren av et videoproduksjonsselskap i New York til Macworld USA. Han er særlig begeistret for at Apple satser på dobbelt grafikkprosessor, som kan by på mye raskere videoprosessering og andre tunge regnejobber når programvareutviklerne får tilpasset programvaren til nye Mac Pro.

Etterlyser mer Thunderbolt-utstyr

Sentralt i det nye Mac Pro-konseptet er at mange arbeidsoppgaver vil overlates til komponenter som er tilkoblet eksternt, ikke minst gjennom den raske Thunderbolt 2-porten, som håndterer overføringshastigheter på opptil 20 gigabit per sekund.

Problemet i øyeblikket er at mye av det Thunderbolt-baserte tilbehørsutstyret for blant annet profesjonell videobehandling er svært dyrt, og at det er lite utvalg.

Thunderbolt-teknologien er utviklet av Intel og kom på markedet i 2011, implementert i MacBook Pro med Apples Mini DisplayPort-kontakt.

Siden den gang har teknologien vært i en typisk høna-og-egget-situasjon, der produktene som er utviklet for Thunderbolt, er altfor dyre fordi de foreløpig har for få kjøpere.

Apple bør bruke nye Mac Pro som brekkstang for å få tredjepartsfirmaer til å sette fart i utviklingen og produksjonen av Thunderbolt-basert tilbehør, sier analytikere til Macworld USA.

Konkurrent i eget reir

Det knytter seg også spenning til hva slags konkurranse nye Mac Pro kan komme til å få fra toppkonfigurerte iMac-er rundt omkring i proffmiljøene.

– Mac Pro har kraftig nok maskinvare til å kunne brukes som server i tillegg svært høy grafikkytelse. Det kan bli overkill, sier senioranalytiker Jay Chou hos IDC. Han mener at iMac i mange tilfeller er godt nok for kreativ innholdsproduksjon og grafikk-krevende virksomhet.

I mange profesjonelle Mac-brukermiljøer er spenningen nå stor foran de første ytelsestestene av Mac Pro som ventes i desember.

Infrastruktur