Raske firekjerneprosessorer til bærbare

Raske firekjerneprosessorer til bærbare

Intel har lansert Core i7 for bærbare pc-er.

Man har fra før sett enkelte bærbare pc-er på markedet med Intels Core i7-prosessorer. Disse har imidlertid brukt prosessorer som egentlig var beregnet for stasjonære pc-er, og hadde strømforbruk og varmeutvikling som langt over hva som er optimalt for en bærbare pc.

Nå har det imidlertid kommet Core i7-modeller direkte beregnet for bærbare. I første omgang er det tre modeller som er lansert; i7-720QM, i7-820QM og i7-920XM. De to førstnevnte har et maksimalt strømforbruk på 45 watt, mens toppmodellen i7-920XM har et maksimalt strømforbruk på 55 watt.

Det er her imidlertid en rekke teknologier som i praksis skal gjøre at strømforbruket ligger langt lavere normalt sett. Til sammenligning har Core 2 Duo T9000-serien fra Intel, som til nå har vært vanlig i de kraftigste bærbare pc-ene, et maksimalt strømforbruk på 35 watt. Man skal imidlertid huske at under tunge oppgaver vil en svakere prosessor holde høyt strømforbruk over lengre tid. For en maskin som skal benyttes til mer vanlig applikasjoner/bruk vil nok Core 2 Duo-baserte maskiner gi langt bedre batteridriftstid vil vi tro.

De nye prosessorene er produsert med 45 nm produksjonsteknologi.

De tre prosessorene som er lansert er alle basert på samme grunnarkitektur. Alle prosessorene har fire kjerner og Hyperthreading-støtte. Klokkefrekvensene og hurtigbufferstørrelse for prosessorene er henholdsvis 1,6 GHz/6 MB, 1,73 GHz/8 MB og 2 GHz/8MB. Til sammenligning har Intels raskeste Core i7-prosessor for stasjonære pc-er en klokkefrekvens på 3,33 GHz, mens den tregeste er på 2,66 GHz. Disse har imidlertid et strømforbruk som er på opptil 130 watt.

Prosessorene støtter også Turbo Mode, som under en del situasjoner kan øke prosessorens klokkefrekvens ut over den spesifiserte hastigheten. For toppmodellen i7-920QX er klokkefrekvensen i utgangspunktet 2 GHz, men dette kan økes til 2,26 GHz for alle kjernene, 3,06 GHz for to kjerner eller 3,2 GHz hvis kun en enkelt kjerne benyttes.

Bruksområdet for prosessorene vil i all hovedsak være større bærbare pc-er rettet mot spillere og mobile arbeidsstasjoner. Prosessoren benyttes sammen med Intels PM55-brikkesett, som er en variant av P55-brikkesettet som benyttes til stasjonære pc-er med Core i5 og Core i7.

Produsentene klare

Flere pc-produsenter har allerede lansert pc-er basert på prosessorene. Fra HP har man modellene Envy15 og Pavilion dv8 som begge bruker Core i7-720QM-prosessoren, mens den norske systemintegratoren Multicom gir mulighet for de nye prosessorene i modellene Xishan W760 og M770 og i Kunshan W860 og W870. For de to sistnevnte modellene kan også i7-920QX velges. Prismessig hos Multicom er forskjellen mellom laveste Core i7-modell, i7-720QM, og toppmodellen, i7-920QX, over 5 600 kroner.

LES OGSÅ: TEST: Multicom Kunshan M980 - Dobbel grafikk og ekstrem ytelse

Infrastruktur