Raskere minne til bærbare

Raskere minne til bærbare

Corsairs nye minnemoduler skal gjøre Core i5- og i7-pc-er raskere.

Corsair har lansert minnemoduler for bærbare pc-er i sin Vengeance-serie. Minnemodulene generelt i denne serien rettes mot brukere som har litt ekstra krav. For stasjonære pc-er har man da fokusert på de som ønsker å overklokke, men uten nøvendigvis å betale så altfor mye mer enn for vanlige minnemoduler.

For eksempel koster et 8 gigabyte-sett (2 stk 4 gigabyte) med 1600 MHz Vengeance DDR3-minnemoduler til stasjonær pc bare litt i overkant av 300 kroner. Vi sitter så langt med gode erfaringer med Corsair Vengeance-serie i noen av våre testsystemer.

Det vil leveres DDR3-minnemoduler til bærbare på 1600 og 1866 MHz. Det vanlige som benyttes i pc-er er 1066 og 1333 MHz.

Ifølge Corsairs pressemelding skal alle pc-er som benytter Intels andregenerasjons Core i5 eller Core i7 automatisk kunne utnytte den ekstra minnehastigheten som modulene tilbyr - med andre ord uten at man må inn i BIOS eller lignende for å regulere opp hastigheten.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Performance Pro: Helt i toppen

Hvilken effekt man i praksis vil se, er vi ikke sikre på. Vi konstaterer imidlertid at man finner en del pc-er på markedet som har relativt rask prosessor og grafikkprosessor, der produsenten har benyttet 1066 MHz-minnemoduler for trolig å spare noen kroner. Spesielt i slike tilfeller kan det være en litt ekstra ytelsesgevinst å hente hvis man uansett skal oppgradere til mer minne.

I tillegg til minnehastigheten i seg selv er også operasjonsforsinkelser et ytelseselement med minnemoduler. Selv om to minnemoduler er spesifisert med samme minnebusshastighet, kan parametrene for forsinkelse fra for eksempel kommando om en operasjon blir sendt til den starter, påvirke ytelsen. Corsair oppgir forsinkelseparameterene til 10-10-10-27 for 1866 MHz-minnemodulene og 9-9-9-24 for 1600 MHz-minnemodulene.

Vengeance-minnemodulene for bærbare pc-er vil leveres i sett med to like moduler på 4 gigabyte. I tillegg vil 1866 MHz-minnemodulen være å få kjøpt enkeltvis. Prisen for sett med 1600 MHz er rett i underkant av 400 kroner, mens 1866 MHz-settet koster cirka 700 kroner.

Oppgradering

De fleste bærbare pc-er har plass til to minnemoduler. Oppgradering av minne i en bærbar pc kan ofte være enklere enn i en stasjonær pc - dette gjennom at pc-ene ofte har en luke under pc-en som gir enkelt tilgang til minnesoklene. På grunn av såkalt Dual Channel-minnearkitektur vil det ofte være anbefalt at man benytter to like store minnemoduler for å få best ytelse - optimalt sett anbefales det også bruk av to helt identiske minnemoduler.

DDR3-minne har vært det vanligste å benytte i bærbare pc-er i rundt tre års tid nå. For å undersøke hvilken minneteknologi som benyttes i din pc, kan du benytte programvare som for eksempel CPU-Z. Programmet vil også fortelle deg hvilken hastighet minnet kjører på.

Vengeance-minnemodulene vil også kunne benyttes i pc-er som ikke har Intels siste generasjon av Core i5 og i7. For mange pc-er vil det da imidlertid være vanskelig å få utnyttet den ekstra hastigheten, og modulene vil trolig bli kjørende på 1066 eller 1333 MHz avhengig av pc og produsentens arkitektur.

LES OGSÅ: Slik oppgraderer du den bærbare

Infrastruktur