Reisefølge med avansert kommunikasjon

Reisefølge med avansert kommunikasjon

P1610 er en av verdens minste tablet-maskiner. Den er også mye mer enn det.

Fujitsu Siemens har lenge vært en av de store produsentene av tablet-maskiner. P1610 er andre generasjon av noe som best kan kalles en mikro-pc. Dette er oppfølgeren til P1510 som fikk prisen som Årets Dataprodukt av PC World Norge i 2005.

Endringer

Med P1610 har Fujitsu Siemens endret noe på designet av maskinen. Selv om den har beholdt grunndesignet, er materialvalget noe annerledes og maskinen vi testet er sort i stedet for sølvgrå. Dette er imidlertid ikke det viktigste med maskinen. Den veier kun én kilo, så dette er en reisemaskin i ordets rette forstand.

LES OGSÅ: Tidenes ti viktigste bærbare

Maskinen er blitt oppgradert til en Intel Core Solo U1400 prosessor og den blir levert standard med 512 MB RAM og en 60 GB harddisk. Tatt i betraktning at den er såkalt «Vista Ready», er vi litt forbauset over at den blant annet ikke har mer minne. For å kjøre Vista på en fornuftig måte bør man minst ha 1 GB internminne.

Der P1510 hadde en egen brønn for CF-kort har man nå tatt skrittet fult ut og erstattet dette med en pc-kort-brønn. Den har også en egen brønn for SD-kort.

En annen endring som vi ønsker velkommen er at oppløsningen på den 8,9 tommer store skjermen er økt til 1280 x 768 punkter. Dette er i utgangspunktet mer enn nok for en skjerm på denne størrelsen. Kobler du den opp mot en ekstern skjerm kan oppløsningen økes til 1280 x 1024 punkter.

P1610 kommer, som P1510, med en egen fingeravtrykksleser. Denne brukes i stedet for passord og gjør oppstarten av maskinen langt enklere. Hvis den ikke brukes som avtrykksleser kan den anvendes til å rulle seg nedover i dokumenter.

Full kontakt

P1610 er meget godt utstyrt hva gjelder kommunikasjon. Den har for det første full støtte for LAN via innebygd 10/100/1000 Mbps, og den har WLAN-støtte via Intel 3945ABG. Ingen støtte for 802.11N beklageligvis. På den trådløse siden har den selvfølgelig også støtte for Bluetooth 2.0.

Det viktigste med P1610 er den innebygde støtten for mobilteknologi. Under batteriet sitter en egen brønn for et sim-kort. Her støttes ikke bare 3G som UMTS, men også HSDPA i form av 1,8 Mb/s varianten. I tillegg er det også støtte for både GPRS og EDGE.

Sammen med støtten for WLAN og Bluetooth gir dette en nesten unik kommunikasjonsstøtte i en slik maskin. Riktignok kommer både Lenovo og HP med innebygget støtte for 3G, men ingen av disse maskinene er så små som P1610.

Kraftsluk

Skal vi virkelig sette fingeren på noe når det gjelder P1610 må det være batterikapasiteten. Maskinen leveres med et tre-cellers Li-Ion batteri. Du klan imidlertid kjøpe et seks cellers batteri som ekstrautstyr. Er du mye på reisefot, noe som egentlig er en av grunnene for å kjøpe en slik maskin, bør du ta sikte på å kjøpe ekstrabatteriet med en gang.

Med standardbatteriet og med flere av trådløsteknologiene aktivert må du regne med en batterilevetid ned mot 2,5 timer. Dette er rett og slett ikke godt nok. Etter vår mening burde ekstrabatteriet fulgt med når du kjøpte maskinen. Slik det er nå får du en ekstra utgift som du i praksis ikke kan unngå.

Konklusjon

P1610 er først og fremst en maskin for den som reiser mye og vil reise lett. At den har tablet-funksjonalitet gjør den enda mer funksjonell for den som reiser mye og sitter trangt. At den er utstyrt med svært gode og avanserte kommunikasjonsløsninger gjør den til en nesten ideell reisepartner, hvis det ikke hadde vært for batterilevetiden. Dette er maskinens største svakhet.

Tekniske spesifikasjoner: Intel Core Solo ULV U1400 (1,2 GHz), 512 MB DDR2-533 SDRAM, Intel 945GMS brikkesett, 60 GB hardisk, PC-kort, SD-kort, USB 2.0, 10/100/1000 Mbps LAN, WLAN 802.11 a,b,g. Bluetooth 2.0 og integrert støtte for HSDPA, UMST, GPRS, EDGE. Windows XP Tablet PC Edition.

  • Fujitsu Siemens Lifebook P1610
  • Pris: ca. kr 20 000 inkl. mva.
  • Internett: www.fujitsu-siemens.no

  • Ytelse: 7
  • Funksjonalitet: 9
  • Batterilevetid: 6
  • Pris/egenskaper: 7

LES OGSÅ: Befølingsklar maskin fra HP

Infrastruktur