Santa Rosa skal redde dagen

Santa Rosa skal redde dagen

Onsdag lanserte Intel endelig sitt etterlengtede Santa Rosa-brikkesett for bærbare maskiner.

Det er ikke til å stikke under en stol at Intel har ledet an på bærbarmarkedet i årevis, og selv om AMD i forrige uke lanserte sitt nye og svært lovende brikkesett for bærbare, er det mye som tyder på at Intel vil fortsette å dominere markedet.

LES OGSÅ: Forebyggende angrep fra AMD

Alle brikkeprodusenter, være seg det er grafikkbrikker eller prosessorer de lager, bruker kodenavn på produktene sine. Intel valgte Santa Rosa som kodenavn under utviklingen av sitt nye Centrino-brikkesett.

Centrino er en teknologi som består av hovedkort, prosessorer og trådløskort for bærbare datamaskiner, og ble lansert første gang i 2003. Det har skjedd mye siden den gang, og Santa Rosa er mye kraftigere enn de tidligere versjonene, uten at det skal påvirke batterilevetiden nevneverdig.

Flere produsenter klare

De fleste bærbarprodusentene er allerede klare med modeller utstyrt med Santa Rosa, som Acer, Dell, Lenovo og Toshiba. Noen av dem har maskiner klare for salg allerede nå, mens andre vil lansere nye modeller i løpet av den kommende måneden.

I bunnen av Santa Rosa-plattformen ligger Intels Core 2 Duo-prosessorer, som er utstyrt med to prosessorkjerner. Det kan i en del sammenhenger gi nesten dobbelt ytelse sammenlignet med prosessorer med samme hastighet, men bare en kjerne.

Sammen med den nye plattformen lanserer Intel også en rekke nye slike Core 2 Duo-prosessorer. På papiret ligner de veldig på tidligere modeller, men en avansert ny produksjonsmetode gjør at en ny Core 2 Duo er kraftigere samtidig som den bruker mindre strøm, enn en modell som på papiret har samme hastighet.

Raskere med samme fart

Det er altså slik at en ny 2,4 GHz prosessor er raskere enn en 2,4 GHz fra forrige generasjon Core 2 Duo, samtidig som den bruker mindre strøm og utvikler mindre varme.

Når flere og flere bærbarprodusenten nå har gått over til å kun levere Windows Vista på nye modeller, er dette gode nyheter. Windows Vista er nemlig kjent for å kreve mer datakraft enn forgjengeren, og har så langt egnet seg dårlig til bruk på bærbare i mellomklassen eller lavere.

I Santa Rosa, eller Centrino Pro som den vil bli kalt når den kommer i salg, følger det også med ny teknologi for trådløse nettverk. Den nye standarden kalt 802.11n, som ikke er endelig godkjent enda, tilbyr mer enn dobbelt så høy hastighet som dagens raskeste trådløse nettverk.

Ettersom flere og flere har gått over til trådløse nettverk hjemme er dette gode nyheter, ikke minst med tanke på at datamaskinen nå brukes til flere nettverkstunge oppgaver enn tidligere, for eksempel til å vise film eller spille musikk over nettverket.

Den nye teknologien vil bli brukt i både proffmaskiner og forbrukermodeller, og vil gi økt ytelse, samtidig som strømforbruket går ned. Det ser ikke ut til at prisene vil bli særlig høyere enn dagens bærbare.

LES OGSÅ: Spillbærbare med Santa Rosa

Infrastruktur