Sikker strøm som vokser med behovet

Sikker strøm som vokser med behovet

Strømvern er på vei vekk fra teknisk rom til å bli integrert med datasenter og dataskap.

APC viste sin nyeste Symmetra PX 250/500KW-løsning nylig. Samtidig viste selskapet fram kjøleløsningen som eksempel på en totalløsning. Integrerte dataskapsløsninger hvor ups integreres med server og lukket kjøleløsning er typisk for nyere dataromsdesign.

Selskapet viste hvordan kombinasjonen gir den type kontroll over alle elementene i et moderne datasenter, hvor det å kaste mer og mer kjøling og strøm på økt serverkapasitet fort blir lite bærekraftig.

Selve UPS-en er et modulært system som følger utseende og design som vanlige dataskap i full og halv bredde. Moduliseringen gir rom for å skalere løsningen for laster fra 25 kilowatt til 500 kilowatt.

Moduliseringen innebærer at nye enheter kan skjøtes på i lengden. Maksimal lengde på løsningen blir 7,5 dataskapsbredde. Skaleringen innebærer at minste tillegg kan være 25 kilowatt etter hvert som behovet melder seg.

- Det ligger store muligheter for å starte med et system tilpasset gjeldende behov, og så la strømsikring og strømkvalitet bygges på etter hvert som virksomheten utvikler seg. Det gir kontroll og kostnadssparing, sier Ole Andreas Båtnes som er salgssjef for APC hos Schneider Electric i Norge.

Kontroll og egenkontroll

Selve hovedkontrollmodulen er passert i ene enden av rekkene, og gir grei tilgang til de viktigste kontrollene for oppsett og styring av løsningen. I løsningen ligger det innebygde verktøy for egenanalyse og automatisk fiks av mindre feilsituasjoner. APC lover også lenger batterilevetid i denne løsningen.

I tillegg til å enkelt kunne utvides, er komponentene bygd for bytte under kjøring uten omstart (hot-swap). Dette innebærer også at kjernestyringsprogramvaren (firmwaren) lar seg oppgradere uten omstart.

Som en del av lanseringen ligger et løfte om at denne firmwaren vil støtte parallellkopling av opp til fire Symmetra PX-løsninger. Med en forventet kapasitet på 2000 kilowatt burde det gi rimelig vokserom.


Kjøleløsningene som er valgt skal veie hensyn til operatører, servere, enheten sjøl og servicevennlighet.

En utfordring med styringssystemene til ups-løsninger har vært det heller begredelige grensesnittet for administrasjon. APC har jobbet mye med dette de siste årene, og gjeldende variant gir fleksibilitet, oversikt og kontroll som man venter av et moderne administrasjonsgrensesnitt.

Nå visualiseres løsningen slik at alle elementene, inkludert ups- og kjøleløsning i datarommet kan visualiseres. Slik kan plassering av servere og kjøling optimeres gjennom analyser på forhånd. Variasjoner og tilpasninger av kjøling avhengig av last i serverne gjør at vifter og kjølesystemer kan justeres etter behov.

Kjøledataskapet og serverne

APC viste også hvordan løsningen spiller sammen med deres kjøleløsning for dataskap. Dette er basert på løsningen med å kapsle inn dataskap med servere og kjøling i to rader i et integrert system med låsbare dører for økt sikkerhet.

Slik kan medarbeiderne holde ordinær klesstandard for daglige driftsoppgaver og sommershorts og singlet bare de gangene de må gjøre større endringer av oppsettet inne i det innkapsla systemet. Positive effekter på arbeidsmiljøet er med andre ord mange.

Hvert kjøledataskap plasseres ved siden av et serverdataskap, og inneholder vifter for kjøling av isvann eller annet kjølemiddel. Korte løp for luftkjøling gir høyere effekt av kjølingen og strømsparing.

Service-tilgangen er på begge sider av skapet, og nær-administrasjonen gjøres fra utsiden av løsningen. Direkte støtte over datanettet er også på plass. Statusinformasjonen gis med lysdioder og små lcd-paneler med stikkordsinformasjon.

Infrastruktur