Slik blir årets bærbar-trend

Slik blir årets bærbar-trend

Intels forsøk på å selge inn ultrabook-konseptet til pc-produsentene ser ut til å ha lykkes svært godt. Det setter standarden for årets pc-er.

Intel vil gjøre opp for markedsandelene. Bærbar-trenden på årets CES er klar. Årets pc-er blir tynnere, lettere, raskere og mer eksklusive.

2011 var et tungt år for mange pc-produsenter. Blant annet bidro økonomisk usikkerhet, naturkatastrofer og økt omsetning av nettbrett - og særlig Ipad - til at markedet krympet i årets siste kvartal.

For det nordamerikanske pc-markedet var 2011 ifølge analysebyrået IDC det nest verste året noensinne, med en samlet omsetningsnedgang på fem prosent fra året før. I Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA) fortsatte nedgangen for fjerde kvartal på rad, først og fremst som følge av eurokrisen.

Tall fra både IDC og Gartner viser at pc-salget til både Acer og HP var kraftig redusert i fjerde kvartal 2011 sammenliknet med samme periode året før. Mens Gartner melder at omsetningen til Acer og HP gikk tilbake med henholdsvis 18 og 16 prosent, gikk de to produsentene ifølge IDC tilbake med henholdsvis åtte og 16 prosent.

Samtidig vokser Apple til stadig nye høyder. Selskapet er ikke med på Gartner og IDCs internasjonale oversikter, men økte ifølge de to analysebyråene med henholdsvis 16 og 21 prosent fra fjerde kvartal 2010 til samme kvartal i fjor.

Satser stort på ultrabooks

Intel har derfor lagt mye krefter bak satsingen på såkalte ultrabooks, en ny kategori tynne og lette bærbare pc-er med en prislapp på under 1 000 dollar, eller ca. 6 000 kroner. Ultrabooks er like kompakte og veier like lite som de minibærbare pc-ene som var populære for noen år tilbake, men skal kunne levere like god ytelse som en vanlig bærbar pc.

Til tross for god ytelse vil maskinene likevel bare ha et strømforbruk på omtrent 17 watt. Ettersom Intels nye ultrabook-prosessorer bruker lavere spenning enn vanlige prosessorer, har det også vært mulig å gi de nye ultrabook-maskinene vesentlig forbedret batterilevetid.

Tanken er at en ny, spennende formfaktor og en overkommelig pris skal gi det fallende markedet en vitamininnsprøyting og gjøre det mulig for pc-produsentene å ta opp konkurransen med Apple og ARM, som leverer prosessoren til de fleste Android-baserte nettbrett.

Intel annonserte i august i fjor at de har satt av et fond på 1,8 milliarder kroner for å fremme utviklingen av ny teknologi for ultrabook-segmentet.

Vellykket salg

Lanseringen av nye ultrabook-maskiner basert på Intels nye ultrabook-prosessorer vil etter planen skje i tre faser.

Den første fasen ble innledet i fjerde kvartal i fjor, og omfatter pc-er basert på Intels Sandy Bridge-prosessorer. Andre fase innledes i andre kvartal i år med lanseringen av pc-er med Intels Ivy Bridge-prosessorer, mens tredje fase innledes neste år med Intels kommende Haswell-prosessorer.

Om man skal dømme fra lanseringene på årets Consumer Electronics Show (CES), har Intels forsøk på å selge inn ultrabooks-konseptet til pc-produsentene vært svært vellykket. De fleste store pc-produsentene var på plass på CES med ultrabærbare pc-er basert på Intels siste prosessorer.

På messen sa Mooly Eden, direktør for Intels pc-divisjon, at mer enn 75 nye ultrabook-modeller er på vei ut på markedet i 2012. I tillegg kommer bærbare pc-er som teknisk sett ikke tatt faller inn under ultrabook-definisjonen, men som likevel er slankere, lettere og kraftigere enn sammenliknbare maskiner de siste årene.

Les om:

Infrastruktur