Slik satser HP på Chrome OS

Første møte med HP Chromebook 11" - og HP Chromebox.

Publisert Sist oppdatert

Det er alltid spennende å prøve et nytt datamaskin-konsept, annerledes enn det man er vant til. Vi har hatt et hyggelig første møte med Chrome OS-operativsystemet via HPs nyeste Chrome-maskiner.

Med dette operativsystemet og spesifikasjonene for Chromebook-pc-ene har Google som kjent skapt et nytt alternativ til Windows og OS X.

Det spesielle med konseptet er at det i utgangspunktet er fullstendig internett-basert, der programvaren kjøres i Coogles nettleser Chrome og dataene lagres i Googles skylagringstjeneste Google Drive.

Akkurat som en del kvier seg for å kjøpe el-bil av redsel for å kjøre tomt for strøm, er det nok en del pc-brukere som kvier seg for å gå over til - eller supplere med - en Chromebook-pc. For hva skal man gjøre hvis man ikke har internett-tilgang?

Dette er en problemstilling vi ser nærmere på senere i denne artikkelen.

Googles pc-operativsystem kommer etter hvert i mange innpakninger. Vi har prøvd to av dem, begge fra HP: Den bærbare pc-en HP Chromebook 11" og HPs nye lilleputt-pc: HP Chromebox.

Vi presiserer at vi foreløpig ikke har rukket noen ordenlig test av HPs Chrome OS-pc-er - dette er bare noen inntrykk fra en kjapp prøvekjøring de siste hektiske dagene på jobb før ferien.

Hendig ultrabærbar

HP Chromebook 11 er, som navnet antyder, en kompakt bærbar pc i ultrabook-størrelse med 11-tommers skjerm. Både størrelse, fasong og bok-referansen i modellnavnet bringer tankene på Apples MacBook Air med 11-tommers skjerm, som også har inspirert mange Windows-baserte ultraportable pc-er.

Ifølge vår vekt veier HP Chromebook 1,216 kg netto, eller 1,336 kg med strømforsyning og kabel, som man jo gjerne må ha med seg hvis man tar med seg maskinen på tur.

Dimensjonene er 30 x 20,57 x 2,04 cm.

Prisen ligger på rundt 2600 kroner inklusive mva.

Da vi fikk den nye HP-maskinen utlevert, følte vi så absolutt at det var en hendig ultrabærbær vi sto med i hendene.

Den oppleves kanskje som noe mer plastikkaktig enn maskiner som koster to-tre ganger så mye, men det er til å leve med. Verden er nå engang slik at man får hva man betaler for. Hovedsaken er at man får gjort jobben. Og det fant vi ut at man får også med en Chrome OS-basert pc.

Kjapp oppstart

Den første positive overraskelsen fikk vi da vi hadde pakket ut maskinen og var klar til å starte opp en Chrome OS-maskin for første gang: Det gikk veldig raskt å komme i gang.

Maskinen fant fort det trådløse nettverket. Deretter spurte den om Google-ID. Med eksisterende Google-ID er det bare å taste inn Gmail-brukernavn og -passord, og så er man opprettet som bruker av Chromebook-maskinen.

Mangler man slik id, får man anledning til å opprette det som en del av førstegangs-oppstarten.

Både med HP Chromebook og HP Chromebox opplevde vi at førstegangs-oppstart ikke tok mer enn maks et par minutter.

HP Chromebook-maskinen som vi hadde på prøve, hadde en Samsung Exynos-prosessor på 1,7 GHz. Ingen kraftig pc etter dagens mål, men med helt grei ytelse for de tiltenkte oppgavene.

Maskinen var utstyrt med to gigabyte internminne med 1600 MHz DDR3L SDRAM-minnebrikke.

Til lagring av data har maskinen - på Chromebook-vis - 16 gigabyte eMMC-flashminne. Dette er imidlertid bare en mellomstasjon for den egentlige datalagringen, som skjer hos skytjenesten Google Drive. Et to-års abonnement på 100 gigabyte medfølger i prisen. Hvordan prisene på slik lagring vil være om to år, vet vi ikke, men i dag er månedsprisen for 100 GB hos Google 1,99 dollar.

Den LED-bakbelyste lcd-skjermen på HP Chromebook 11" har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Størrelsen er 11,6 tommer eller 29,6 centimeter målt diagonalt.

Skjermen er nok av den billige typen, også rent teknisk. Litt blass i fargene - men igjen, grei nok i forhold til prisen.

Det er beskjedent med porter på maskinen. På den ene siden er det to usb-porter, dessverre bare av USB 2.0-kapasitet. Det hadde sikkert vært kjekt med USB 3.0, slik det er på Chrombox-enheten som vi omtaler lenger ned i artikkeln.

Batteridriften er oppgitt til ni timer - vi rakk ikke å måle om påstanden holder vann.

Vi rakk dessverre ikke stort mer enn å prøvekjøre standard-kontorprogrammene til Google, og førsteinntrykket var at alt fungerte helt greit - for eksempel er tekstbehandling tross alt et felt der de fleste av oss må ha tid til å tenke mellom tastetrykkene, så ytelsen til HP Chromebook på slike oppgaver er fullt ut akseptable.

Vi kommer tilbake med grundigere gjennomgang av både Chrome OS og kompatibel maskinvare til høsten.

HP Chromebox

HP kaller formfaktoren til HP Chromebox for mikrotårn, selv om tårn er hva den ligner aller minst på. Formen og størrelsen minner kanskje mest av alt om Apple TV og lignende små enheter.

HP sikter ikke minst mot kontorbrukere med sin Chromebox. Markedsføringen inneholder blant annet referanser til den økte sikkerheten som TPM-brikken byr på, samt automatisk programvareoppdatering med fler-lags virusbeskyttelse og utrulling i bedriften ved hjelp av Googles nett-baserte konfigureringsverktøy.

Boksen er forberedt på å monteres på baksiden av en VESA-kompatibel skjerm, men kan godt ligge på skrivebordet også.

I alt finner man fire USB 3.0-kontakter på boksen, to på forsiden og to på baksiden. To av dem trenger du til å koble til tastatur og mus.

På baksiden er det nettverkskontakt, kontakt for strømforsyningen, ytterligere to usb-kontakter, skjermkontakter for HDMI og Displayport samt kombinert mikrofoninngang og lydutgang.

På den ene siden finner man kortplass for SD-kort samt feste for låseledning.

HP Chromebox drives av en Celeron-prosessor av nyeste Haswell-generasjon, en to-kjerners Intel Celeron 2955U på 1,4 GHz med Intel HD Graphics.

HP har også bygd en mye kraftigere versjon med Intel Core i7-prosessor. Men den er vesentlig dyrere enn modellen vi har prøvd. Core i7-modellen koster rundt 7000 kroner, mens «vår» Chromebox koster snaut 1700 kroner.

Internminnet er på fire gigabyte. I tillegg har enheten et flash-bufferminne på 16 GB mSATA SSD. Et toårs-abonnement på 100 GB skylagringsplass hos Google Drive er inkludert i prisen.

Foruten Ethernet 10/100 BaseT-støtte har Chromebox trådløs-støtte for 802..11b/g/n og Bluetooth 4.0.

HP Chromebox er ikke stor, 12,6 x 12,6 x 3,9 cm. Den er heller ikke tung, rundt 630 gram.

Den eksterne strømforsyningen som følger med, er litt større og tyngre enn den lette som følger med HP Chromebook, men det er greit, for Chromebox er ment å skulle brukes på skrivebordet. Selv om den er liten og lett, er den jo ikke en bærbar pc.

Vi brukte HP Chromebox-en med tilgjengelige skjermer og mus på kontoret og hjemmekontoret, og vi tipper det er slik mange vil benytte en slik enhet - med tilbehør man «har liggende», kanskje etter en eldre pc man ikke bruker lenger.

Hvis man ønsker å kjøpe nødvendig tilbehør fra scratch, foreslår HP en 23-tommers HP Pavilion 23xi til rundt 1500 kroner inklusive mva., samt en HP Z5000 trådløs mus til rundt 300 kroner.

I bruk var naturligvis opplevelsen av Chrome OS og appene den samme med HP Chromebox som med HP Chromebook-maskinen, bortsett fra at vi her fikk anledning til å bruke en større skjerm.

Chrome OS uten internett

Ok, vi har hatt et kort første møte med Chrome OS, og så langt kost oss med maskinene koblet til internett. Hva når nettet ikke lenger er tilgjengelig? Fortsatt er det for eksempel hytteområder i Norge uten ordentlig internett-dekning, og fortsatt er det mange flyruter der man ikke tilbys satellittbasert internett-forbindelse.

I første versjon fikk Chrome OS mye pepper for å være nærmeste ubrukelig uten internett. Men dette er nå snudd så til de grader at våre kolleger hos amerikanske PC World tror Microsoft er begynt å bli litt engstelig for hva konkurransen fra Chrome OS kan bli etter hvert.

Faktisk krever Google nå at alle Chrome-apper må kunne kjøres offline innen desember 2015 for å kunne legges ut hos Chrome Web Store. Dette kan virke som et stort paradoks med tanke på at dette operativsystemet i begynnelsen ble presentert som et rendyrket internett-basert operativsystem. Men slik er det altså i ferd med å bli.

PC World har lagt ut en skikkelig gjennomgang av hva man kan gjøre med en Chromebook eller en Chromebox når man ikke er på nettet. Dessverre var våre testprodukter returnert før vi fikk sjanse til å etterprøve våre kollegers erfaringer, så det får vi komme tilbake til. Her er i hvert fall en oppsummering:

Vær klar over at Google ikke har aktivert alle offline-mulighetene som standard. I noen tilfeller må man lete grundig for å finne dem. Men de er der.

Kjerneprogrammet Gmail kan egentlig ikke brukes offline. Men det problemet løses ved hjelp av Google-programmet Gmail Offline, som riktignok bare er i beta foreløpig, men som gjør det mulig å jobbe raskt og effektivt med sine e-postmeldinger. Når man kommer online igjen, blir alt automatisk synkronisert.

Forutsetningen er at man har aktivert synkroniseringen. Man åpner Google Drive, klikker på girsymbolet øverst til høyre og haker av for “Sync your work to this computer so that you can edit offline.”

Man kan også aktivere Google Calendar for offline-bruk, men da kan man bare se eksisterende avtaler, ikke legge til nye.

Notat- og idestrukturerings-programmene Evernote og Microsoft OneNote har også sin Google-rival: Keep. Det er bare å aktivere offline-funksjonen, så kan du jobbe så mye du vil med dine gode ideer på den neste flyturen.

PC World er imidlertid veldig klar på følgende advarsel: Husk å prøve ut maskinen grundig i offline-modus før du tar den med på tur.

Et nyttig tips er også å lagre interessante nettsider som PDF-filer. Dette menyvalget finner man under utskriftskommandoen i Chrome. Takket være denne funksjonen kan man lese de lagrede nettsidene når man er offline.

Og det er ikke bare PDF-filer man kan lese offline. Både Office-filer og filmer kan man anvende uten internett-oppkobling. Til og med litt enkel bildebehandling kan man gjøre med filer som er lagret i Files-appen.

Nylig lanserte Google en oppdatert versjon av appen Google Play Movies & TV med mulighet for å se filmer, tv-show og lignende offline.

Naturligvis er det begrenset med lagringsplass på Chromebook-maskinene, typisk 16 gigabyte. Det er jo ikke mange filmer du får plass til der. PC World anbefaler at du er rask til å slette filmer du nettopp har sett offline.

Bokelskere kan ha glede av Amazons Kindle Cloud-leser, som automatisk laster ned den boka du leser i øyeblikket og klargjør den for offline-lesing.

I skrivende stund er musikk fortsatt et unntak når det gjelder muligheten til å lytte uten at man er tilkoblet nettet. Her er man fortsatt nødt til manuelt å legge inn MP3-filer for av musikken sin for lytting offline.

Til slutt nevner vi i forbifarten at mange spill, inkludert Angry Birds, nå også kan spilles offline på Chromebook-maskiner.