Slik velger du riktig bærbar

Slik velger du riktig bærbar

Guide: Utvalget av bærbare pc-er går mot nye høyder og prisene daler. Vi hjelper deg å finne riktig maskin.


NB: PC World har nå lagt ut en ny, fyldig og oppdatert kjøpeguide for bærbare pc-er. Du finner den nye kjøpeguiden her .

---

Mange har allerede erstattet den stasjonære pc-en med en bærbar. Andre har en bærbar pc i tillegg den stasjonære. Forskjellige typer bruksområder stiller forskjellige krav til den bærbare pc-en og alle har individuelle behov.

For å best kunne gjøre en vurdering er det viktig å forstå produktene og teknologiene som er aktuelle eller er like rundt hjørnet. Dessuten bør du tenke spesielt godt gjennom de faktorene som er viktigst for ditt bruksområde.

At en bærbar kommer best ut av en test trenger ikke å bety at den er det beste valget for deg, så ikke se deg blind på en testvinner. Tester kan imidlertid være et godt hjelpemiddel for å sortere ut gode og dårlige egenskaper ved en maskin.

Her finner alle de siste bærbartestene fra PC World

Hensikten med denne guiden er å introdusere de mest aktuelle faktorene som gjelder i dag, og ta for oss de elementene du må tenke over slik at du selv kan finne ut hvilke modeller som passer deg.

Mobilitet

Det kan være lett å se seg blind på tekniske spesifikasjoner og funksjonalitet. På en del områder kan det være funksjonalitet som man kanskje ikke har bruk for der og da, men som man kan få nytte for senere. Dette må igjen sees opp mot pris. En rimelig, rask og funksjonsrik bærbar pc kan fort bli stor og tung.

Selv om det kan virke fristende med en stor skjerm må man huske på at denne fort kan bety at maskinen blir i overkant tung. Skal pc-en fraktes mye, eller brukes på reiser, blir forskjellen mellom 1,7 kilo og 2,7 kilo svært merkbar. Miniatyrisering koster, så dersom du ønsker en mindre og lettere bærbar pc til en gitt pris, så betyr det som hovedregel lavere ytelse og funksjonalitet. Mange av de ultraportable pc-ene har en startpris på opp mot 20 000 kroner.

Er du mye på farten vil en kilo mindre å bære med seg kunne merkes. En liten maskin kan også være enklere å benytte på turer med fly, buss og lignende. Her en modell fra Fujitsu-Siemens P-serie.

Skal pc-en primært benyttes hjemme, og kanskje fraktes i bilen til hytta i helgene, blir vekt mindre viktig – man bør da heller fokusere på hvilken ekstra funksjonalitet man kan få.

Les mer om de forskjellige tingene du må holde styr på når du leter etter en ny pc ved å følge lenkene under.

1. Prosessorer og minne.

2. Skjerm og grafikkprosessor.

3. Disk og netteverk.

4. Batterier og ekstrautstyr.

Infrastruktur