Sony vil gjøre 3D personlig

Sony vil gjøre 3D personlig

I 2011 vil Sony frigjøre 3D fra tv-skjermen og kommer med 3D på en rekke andre typer produkter.

KØBENHAVN (PC World Norge): Ikke minst bærbare Sony Vaio-pc-er vil får 3D-funksjonalitet i stort monn, fremholdt Dominic Lennon, Sonys Norden-sjef, da selskapet presenterte nyheter i produktspekteret for første halvår 2011.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S - Sony Vaio for skolesekken?

PlayStation er også en naturlig 3D-kandidat. I tillegg vil Sony Pictures komme med en rekke 3D-filmer i løpet av året. TinTin, Spiderman og heltene fra Men in Black-serien (MIB) er blant våre bekjente på lerretet som vil dukke opp i 3D-format i 2011 – og som vil kunne ses i 3D på en rekke plattformer.

Seks millioner låter

Sony vil dessuten satse sterkt på nettbaserte tjenester innen musikk og video. Et stikkord er Qriocity. Det uttales omtrent som det engelske ordet for nysgjerrighet - curiosity - og går ut på at man med én bruker-ID kan hente ned musikk og filmer til en rekke forskjellige enheter som pc, tv og PlayStation.

LES OGSÅ:

Sony velger Opera

Et abonnement vil gi adgang til et musikkbibliotek på over seks millioner låter, og tjenesten betjenes gjennom et helt vanlig nettleser-brukergrensesnitt. Tjenesten er allerede lansert i en del større europeiske land, men det er foreløpig ikke klart når den kommer til Norge og Norden forøvrig, bortsett fra at det sannsynligvis kommer til å skje i løpet av 2011.

3D på Vaio

I februar kommer en ny bærbar Vaio F-pc som kan skifte fra 2D til 3D med ett knappetrykk. Vaio F21Z1E er en kraftig bærbar med 16-tommers skjerm som foruten den nevnte 3D-knappen også kan konvertere 2D-filmer og -videoer til simulert 3D på sparket.

Ønsker man å se 3D-stillbilder, kan man for eksempel vise panoramabilder tatt med Sonys Cyber-Shot kompaktkameraer eller Alpha systemkameraer.

3D-effekten fremskaffer Sony ved bruk av en sekvensiell visningsmetode sin viser vekselvis full HD-3D (1920 x 1080) for venstre og høyre øye med en jevn oppdateringsfrekvens på 240 bilderuter i sekundet. For å se 3D-effekten må man bruke de samme 3D-brillene som selges til Sonys 3D-tv-er.

LES OGSÅ:

Sony-kompakt med stor brikke

Den nye Vaio F-modellen, som kommer i flere konfigurasjoner, er basert på Intel Core i7-prosessor, og Sony lover «kinolignende surround-lyd» ved hjelp av hodetelefoner med Dolby Home Theater v3. Pc-en har for øvrig to innebygde bassreflekshøyttalere som sammen med S-Force 3D-teknologi lager virtuell 5.1-surroundlyd.

Men moroa koster. Utsalgsprisen vil bli liggende på rundt 17 000 kroner. Da får man en maskin utstyrt med 8 gigabyte internminne, 640 gigabyte disk, Nvidia GeForce GT540M-grafikk og Blu-ray-brenner.

Sony kommer for øvrig nå også med bærbare i den motsatte enden av spekteret. Den nye Vaio Y-serien har 11,6-tommers bredformatskjerm, Intel Core i3- eller AMD Vision-prosessor, opptil 500 gigabyte disk og opptil 8 gigabyte internminne. Vekten er på under 1,5 kg, og prisen starter på rundt 4500 kroner. Leveringen starter i slutten av februar.

Hjemmekino med 3D

3D vil være tilgjengelig på alle de nye Blu-ray hjemmekinosystemene og de fleste Blu-ray Disc–spillerne som kommer fra Sony i 2011. På Blu-ray Disc-spillerne finner man 3D fra rundt 1500-kronersnivået, for eksempel på BDP-S480, som også er klar for trådløskommunikasjon. På BDP-S780 til rundt 2200 kroner er det dessuten lagt opp til videokommunikasjon via Skype.

I noen av de nye hjemmekinosystemene bruker Sony ny lydteknologi som gir surroundlyd i 3D ved hjelp av automatisk høyttalerkalibrering, ifølge Sony.

LES OGSÅ:

Sony-revolusjon på speilrefleks-video

På en del av hjemmekinoløsningene bidrar innebygd trådløs nettverksfunksjonalitet til mulighet for «Bravia Internet Video» og pc-streaming. Til sommeren kommer for eksempel hjemmekinoanlegget BDV-E980W, som har innebygd trådløstnett og trådløse bakhøyttalere. Prisen på et komplett anlegg vil ligge på rundt 7000 kroner. Anlegget kan styres fra en smarttelefon via gratis-apper for både iPhone og Android-telefoner.

iPhone/iPod-dock er standard på mye av hjemmekinoutstyret fra Sony nå, i tillegg til tilkoblingsmuligheter for Sony Walkman.

Godt år for Sony

Norden-sjef Lennon fremholdt forøvrig at 2010 var et godt år for Sony. - Vi fremstår nå som sterkere og slankere, og vi er smartere når det gjelder kunnskap om kundene, sa Lennon.

Han tilføyde at Sony også var blitt et mye mer profitabelt selskap i løpet av 2010.

LES OGSÅ:

TEST: Aiptek Aiptek 3D HD Camcorder i2 - Film i 3d til en billig penge

Infrastruktur